Oh, wie schön ist Panama

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Oh, wie schön ist Panama
ΣυγγραφέαςΓιάνος
ΤίτλοςOh, wie schön ist Panama: Die Geschichte, wie der kleine Tiger und der kleine Bär nach Panama reisen
Γλώσσαγερμανικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1978
Μορφήπαιδικό
Θέμαwanderlust
Παναμάς
contentment
Σειράd:Q111630391

Oh, wie schön ist Panama είναι ο τίτλος παιδικού βιβλίου του Γερμανού συγγραφέα Γιάνος που βραβεύτηκε με το Deutscher Jugendbuchpreis (Γερμανικό βραβείο παιδικού βιβλίου).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δυο φίλοι, ο Τίγρης (Tiger) και ο Αρκούδος (Bär) ζουν ευτυχισμένοι σε ένα σπιτάκι κοντά στο ρυάκι. Ο Αρκούδος ασχολείται με το ψάρεμα, ενώ ο Τίγρης μαζεύει μανιτάρια στο δάσος. Έχει κοντά του και μια ξύλινη πάπια τιργέ (Tigerente). Μια μέρα ο Αρκούδος πιάνει ένα άδειο κουτί που ευωδιάζει μπανάνα και έχει πάνω του την επιγραφή «Παναμάς». Αμέσως ο Παναμάς γίνεται η ονειρεμένη χώρα που αναπολεί. Πάει στον Τίγρη και του εξιστορεί με πολύ φαντασία ότι στον Παναμά όλα είναι ιδανικά και όμορφα, και πολύ καλύτερα από το μικρό σπιτάκι τους. Μαζί αποφασίζουν να αποδημήσουν για τον Παναμά. Την επόμενη μέρα μαζεύουν τα υπάρχοντά τους, μια κατσαρόλα και ένα καλάμι, ένα καπέλο και την πάπια τιγρέ, και ξεκινάν για τον Παναμά. Στο δρόμο συναντάν διάφορα ζώα. Ο Τίγρης και ο Αρκούδος ρωτάν τα ζώα που πέφτει ο Παναμάς, αλλά αυτά δεν ξέρουν, και τους δίνουν όλο λάθος κατεύθυνση. Οι δυο φίλοι περιπλανώνται χαμένοι, και όταν βραδιάζει ξαναφτάνουν στο παλιό σπιτάκι τους. Επειδή είναι πια ερημωμένο και γεμάτο χόρτα δεν το καταλαβαίνουν. Βρίσκουν όμως το κουτί με την επιγραφή και νομίζουν ότι έφτασαν στον Παναμά. Αμέσως διορθώνουν το σπιτάκι και το κατοικούν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως τα περισσότερα έργα του Γιάνος, η ιστορία του αυτή μεταφέρει ένα μήνυμα στον αναγνώστη. Ο Γιάνος εκφράστηκε με τα εξής λόγια: «Κάθε ένας από μας έζησε κάποτε στον Παράδεισο, και δεν το αντιλήφθηκε.»[1]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Jugendbuchpreis

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραλλαγή της ιστορίας γυρίστηκε σε κινούμενα σχέδια το έτος 2006. Ο Τίγρης και ο Αρκούδος ζουν σε ένα έρημο νησί, πιστεύοντας ότι έφτασαν στον Παναμά, κάτι που έκανε τον Γιάνος να διαφωνήσει, διότι όπως είπε, το μήνυμα της ιστορίας του δεν ήταν αυτό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oh, wie schön ist Panama. Die Geschichte, wie der kleine Tiger und der kleine Bär nach Panama reisen. Beltz & Gelberg Verlag, Weinheim 2005, ISBN 3-407-76006-X.

Μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Trip to Panama. Beltz & Gelberg Verlag, Weinheim 1990, ISBN 3-407-78074-5. (Englisch)
  • Ah ne güzel Panama. Beltz & Gelberg Verlag, Weinheim 1998, ISBN 3-407-78323-X. (Türkisch)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jochanan Shelliem: Janosch zum 75. Geburtstag, Ein Porträt in Selbstaussagen. auf: Deutschlandfunk. 11. März 2006.