Miele

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Miele & Cie. KG
Νομική μορφήKommanditgesellschaft
ΚλάδοςΒιομηχανία οικιακών συσκευών
Ίδρυση1  Ιουλίου 1899
ΙδρυτήςCarl Miele και Reinhard Zinkann
ΈδραGütersloh, Γερμανία, Γερμανία
ΠροϊόνταΠλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, ψυγειοκαταψύκτες, κουζίνες, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές σκούπες, συντηρητές κρασιών
ΙδιοκτήτηςΟικογένεια Miele (51,1%) Οικογένεια Zinkann (48,9%)
Υπάλληλοι20.100 (2018)
ΣλόγκανImmer Besser και Always better
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Miele (/ˈmiːlə/ MEE-lə; Γερμανικά: [ˈmiːlə]) είναι εταιρεία οικιακών συσκευών και εμπορικού εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών, εδρεύει στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ιδρύθηκε το 1899 από τους Carl Miele και Reinhard Zinkann.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1899 στο Herzebrock της Βεστφαλίας από τον Carl Miele (1869-1938) και τον Reinhard Zinkann (1869-1939).[2] Η επιχείρηση ξεκίνησε με έντεκα υπαλλήλους σε πρώην εργοστάσιο σιτηρών και πριονιστηρίων. Αρχικά, κατασκευάστηκαν κορυφολόγοι γάλακτος, προστέθηκαν μηχανές βουτύρου το 1900. Την ίδια χρονιά, η Miele ανέπτυξε το πρώτο πλυντήριο ρούχων της.[2]

Το 1907, η εταιρεία με 60 τώρα εργάτες από το Herzebrock μεταφέρθηκε στο Gütersloh-Nordhorn, σε ένα πρώην εργοστάσιο αντλιών. Από το 1912 κατασκευάζονταν αυτοκίνητα.[3] Το 1914, η Miele ήταν το «μεγαλύτερο ειδικό εργοστάσιο στη Γερμανία για κορυφολόγους γάλακτος, μηχανές βουτύρου και πλυντήρια ρούχων». Το 1916, ο Carl Miele και ο Reinhard Zinkann αποφάσισαν να χτίσουν ένα υποκατάστημα στο Bielefeld. Εκεί πρωτοπαρήχθησαν εξαρτήματα κορυφολόγων γάλακτος και ηλεκτροκινητήρες.

Το 1927 η Miele ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικών σκουπών. Το 1929 κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό πλυντήριο πιάτων στην Ευρώπη. Το 1932, η Miele ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυγοκέντρησης στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Miele δημιούργησε μονάδες ελέγχου για τορπίλες του Γερμανικού Ναυτικού.

Το 1953, η εταιρεία λάνσαρε μοτοποδήλατα στη γερμανική αγορά και γρήγορα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μοτοσυκλετών στη Γερμανία. Λόγω της γρηγόρα αναπτυσσόμενης παραγωγής πλυντηρίων πιάτων και ρούχων, η παραγωγή ποδηλάτων και μοτοσικλετών σταμάτησε το 1960. Για την παραγωγή εμπορικών πλυντηρίων ρούχων και αρμεκτικών συστημάτων, ένα εργοστάσιο στο Lehrte κοντά στο Ανόβερο αγοράστηκε το 1965. Η πώληση επίπλων κουζίνας ξεκίνησαν το 1969. Για την παραγωγή εντοιχιζόμενων κουζινών ξεκίνησε η κατασκευή ενός εργοστασίου κουζίνας το 1973 στο Warendorf της Βεστφαλίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1975.

Το Μουσείο Miele άνοιξε το 1986. Το 1990, η Miele ανέλαβε την εταιρεία Imperial στο Bünde, η οποία ειδικεύεται σε εντοιχιζώμενες συσκευές και μεγάλες συσκευές μαγειρέματος. Εκτός από το κύριο εργοστάσιο στο Bünde, η Imperial είχε επίσης ένα υποκατάστημα στο Arnsberg, το οποίο επίσης ενσωματώθηκε στον όμιλο Miele. Η μάρκα Imperial καθιερώθηκε ως δεύτερη μάρκα. Το 1999, τη χρονιά της εκατοστής επετείου της εταιρείας, η Miele ήταν η μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο γερμανικό και ευρωπαϊκό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2004 πέθανε ο διευθύνων εταίρος Rudolf Miele (1929-2004). Ο συνεργάτης του Peter Zinkann (* 1928) αποσύρθηκε από τις καθημερινές εργασίες εκείνη την εποχή. Οι γιοί του Markus Miele (* 1968) και Reinhard Zinkann Jr. (* 1959), η τέταρτη γενιά των ιδρυτικών οικογενειών, ανέλαβαν διοικητικά καθήκοντα.

Το 2005, η Miele εγκατέλειψε την παραγωγή επίπλων κουζίνας και πούλησε το εργοστάσιο κουζίνας στο Warendorf στον ελβετικό προμηθευτή κατασκευαστικού εξοπλισμού και κατασκευαστή κουζίνας Arbonia-Forster. Το τμήμα κουζίνας είχε πετύχει μόνο το 2% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου Miele. Το εργοστάσιο πλαστικών εξαρτημάτων στο Warendorf παρέμεινε ιδιοκτησία της εταιρείας. Στην αλλαγή του έτους 2005-2006, η Imperial σταμάτησε ως μάρκα. Το 2007, η Miele τιμήθηκε με το βραβείο "Best Corporate Brand" σύμφωνα με την τρέχουσα κατάταξη της μάρκας GfK.

Το 2017, η Miele παρουσίασε τον φούρνο Dialog πριν από την IFA (Διεθνής Έκθεση Ραδιοφώνου). Αυτή η νέα κατηγορία φούρνου συνδυάζει κλασικούς τύπους θέρμανσης με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται αναπροσαρμόζεται και μαγειρεύεται σε όλο τον όγκο αντί από έξω προς τα μέσα.[3] Την ίδια χρονιά, η πλειονότητα του ιταλικού κατασκευαστή ιατρικής τεχνολογίας Steelco αναλαμβάνεται.

Το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήθελε να επικεντρωθεί περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της.[4]

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Miele κατασκευάζει οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές σκούπες, φούρνους και εστίες (επιφάνειες μαγειρικής). Επίσης, ελεύθερα και εντοιχισμένα ψυγεία, καταψύκτες και συντηρητές κρασιού και συστήματα καφέ. Η εταιρεία παράγει επίσης εμπορικό εξοπλισμό για πλυντήρια.

Το 2007, η Miele βραβεύτηκε ως η πιο επιτυχημένη εταιρεία στη Γερμανία εκείνη τη χρονιά, ξεπερνώντας την περσινή νικήτρια Google, η οποία κατετάγη δεύτερη, με την Porsche, που ήρθε στην τρίτη.

Στη Βόρεια Αμερική, η Miele διατίθεται στην αγορά ως κορυφαία μάρκα συσκευών. Ανταγωνίζεται μάρκες όπως οι Küppersbusch, Sub-Zero, Wolf & Cove, Gaggenau, Fagor, Viking Range, Dacor, Asko, JennAir και Thermador.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Miele company». www.mieleusa.com. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 «Miele & Cie. KG -- Company History». www.company-histories.com. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 «Timeline». www.miele.com. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «Miele bräunt Pizza mit künstlicher Intelligenz». DER STANDARD (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]