Max Payne (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Max Payne)
Max Payne
ΔημιουργόςRemedy Entertainment, Rockstar Toronto, Rockstar Vienna, MacSoft Games και Grove Street Games
ΕκδότηςGathering of Developers, 3D Realms, Suntendy Interactive Multimedia Co.,Ltd., Rockstar Games, MacSoft Games, Feral Interactive και Take-Two Interactive
ΜηχανήRockstar Advanced Game Engine (Max Payne 3)
Πλατφόρμαπροσωπικός υπολογιστής, PlayStation 2, Xbox, Android, macOS, iOS και Microsoft Windows
Ημ/νία κυκλοφορίας25  Ιουλίου 2001
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Max Payne είναι νεο-νουάρ βιντεοπαιχνίδι δράσης τρίτου προσώπου που αναπτύχθηκε από τη Φινλανδική εταιρεία Remedy Entertainment, με παραγωγό την 3D Realms. Εκδόθηκε για PC από το Gathering of Developers τον Ιούλιο του 2001. Αργότερα κυκλοφόρησαν και μεταφορές στις πλατφόρμες Xbox και PlayStation 2 από την Rockstar Games. Μια μεταφορά για Macintosh κυκλοφόρησε το 2002 από την MacSoft στην Βόρεια Αμερική και από την Feral Interactive για τον υπόλοιπο κόσμο. Υπήρχαν σχέδια για έκδοση του Max Payne σε Dreamcast, αλλά ματαιώθηκαν. Το παιχνίδι απέκτησε δύο sequels, τα Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003) και Max Payne 3 (2012), ενώ ένα νέο παιχνίδι βρίσκεται υπό ανάπτυξη.[1]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στιγμή του θανάτου ενός από τους Finito Brothers, κατά τη διάρκεια bullet-time

Το Max Payne διαδραματίζεται σε οπτική τρίτου προσώπου. Η δράση εκτυλίσσεται μέσω graphic novels, τα οποία αφηγούνται τα ενδιάμεσα γεγονότα της πλοκής, και μέσω cutscenes, όπου παρουσιάζονται με κινηματογραφικό τρόπο οι σημαντικές εξελίξεις.

Το παιχνίδι παρέχει ένα μεγάλο αριθμό όπλων. Κάποια από αυτά (κυρίως, Berettas και Ingrams) ο Max μπορεί να τα κρατάει ένα σε κάθε χέρι, διπλασιάζοντας το ρυθμό πυροβολισμών. Άλλα όπλα είναι: μεταλλικός σωλήνας, ρόπαλο μπέιζμπολ, Μπερέττα 92FS, IMI Desert Eagle, επαναληπτική καραμπίνα, κοντόκαννη καραμπίνα, Pancor Jackhammer, Ingram (MAC-10), Colt Commando, χειροβομβίδα, μολότοφ, M79 εκτοξευτής χειροβομβίδων και τουφέκι.

Κατά την διάρκεια του Bullet Time οι αντίπαλοι κινούνται πιο αργά συγκριτικά με τον παίκτη.

Bullet-time[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Max Payne (το οποίο αποτελούσε αποκλειστικότητα του παιχνιδιού όταν πρωτοκυκλοφόρησε) είναι η δυνατότητα του bullet-time. Ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα ώστε να θέσει το παιχνίδι σε αργή κίνηση,[2] πράγμα που του παρέχει την δυνατότητα για καλύτερη στόχευση και για αποφυγή εχθρικών πυρών.

Η τεχνική του bullet-time έγινε αρχικά γνωστή μέσα από την ταινία The Matrix, που κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν την κυκλοφορία του Max Payne. Ωστόσο, το παιχνίδι Max Payne ήταν σε ανάπτυξη πολύ πριν την ταινία και το bullet-time αποτελούσε εξ' αρχής βασικό στοιχείο του gameplay.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Max Payne, σχεδιασμένος με βάση τον δημιουργό του, Sam Lake.

Το παιχνίδι αφηγείται τα γεγονότα στη ζωή του Max Payne, ενός αστυνομικού που παραιτείται από το σώμα μετά από ένα τραγικό συμβάν, ώστε να δουλέψει μυστικά για την εξιχνίαση των πραγματικών αιτιών για το έγκλημα που σημάδεψε τη ζωή του. Η έναρξη του παιχνιδιού είναι στην πραγματικότητα μια σκηνή πολύ κοντά στο φινάλε της ιστορίας, και βρίσκει τoν Max Payne στην κορυφή ενός ουρανοξύστη περικυκλωμένου από περιπολικά και ελικόπτερα της αστυνομίας. Στο σύντομο μονόλογο που ακολουθεί ο Max αναπολεί τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο σημείο αυτό και ξεκινά την εξιστόρηση τους. Κάπως έτσι το παιχνίδι κάνει μια αναδρομή στο χρόνο όπου ο Max επιστρέφει ανυποψίαστος στο σπίτι του μετά από μια μέρα δουλειάς.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το IGN ανέφερε πως όταν πολλοί άνθρωποι, ακούγοντας την φράση bullet-time θυμούνται το Matrix, οι gamers θυμούνται το Max Payne.[2]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο πόστερ του Payne & Redemption.
Ο Max Payne στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς σχεδιασμένος με βάση τον ηθοποιό Timothy Gibbs

Το παιχνίδι ενέπνευσε τον χώρο του κινηματογράφου. Το Max Payne είναι καναδοαμερικανική νεο-νουάρ ταινία θρίλερ βασισμένη στο παιχνίδι, που κυκλοφόρησε το 2008. Η παραγωγή της έγινε από την 20th Century Fox και η σκηνοθεσία έγινε από τον Τζον Μουρ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Γουόλμπεργκ και Μίλα Κούνις στους ρόλους Max Payne και Mona Sax, αντίστοιχα. Το Payne & Redemption είναι ανεξάρτητη ταινία που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018.[3]

Τροποποιημένες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Max Payne διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα χρηστών που ασχολούνται με την τροποποίηση του κώδικά του. Το παιχνίδι περιέχει στο CD της εγκατάστασής του και τα απαραίτητα εργαλεία για την τροποποίηση του, ενώ πολύ νωρίς κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο οδηγίες για τη χρήση τους. Οι περισσότερο γνωστές εκδόσεις είναι οι: Kung fu 3.0, Katana, Polar Bear, Chain Mapping Project 1, Chain Mapping Project 2, The Matrix I Am In, Light Saber 4, και PAYNE - 1999 v2.2.

Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη ελληνική τροποποιημένη έκδοση του Max Payne, με τίτλο Max Payne@University. Η τροποποίηση αυτή προσθέτει στο αρχικό παιχνίδι μια ιστορία σχετικά με τα χρόνια που προηγήθηκαν των γεγονότων του αυθεντικού παιχνιδιού. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Πάτρα, κυρίως σε χώρους της σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (CEID) και στην γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Η τροποποίηση υλοποιήθηκε από την ελληνική ομάδα ονόματι P=NP, η οποία αποτελείται τους Pandomas, Praetorian και Psyborg (ψευδώνυμα), απόφοιτους της σχολής των Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πατρών. Τα βασικά στοιχεία της τροποποίησης αυτής είναι: οι τρισδιάστατοι χώροι του παιχνιδιού ως πιστές μεταφορές πραγματικών χώρων, εκτεταμένη χρήση έκδοσης της μηχανής Kung Fu Deluxe και της μηχανής Enemy Kung Fu, μεγάλος αριθμός από νέα όπλα, νέα αυτοτελής υπόθεση, νέα μίνι κόμικ (graphic novels), cutscenes που παραπέμπουν σε γνωστές ταινίες και στο πρωτότυπο παιχνίδι, και διπλός τερματισμός, βασισμένος στην επιλογή του παίκτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guide, Game & (2016-12-13). «'Max Payne 4' Release Date, News, & Update: Improved Bullet Time, Better Graphics For New Installment?» (στα αγγλικά). Gamenguide. http://www.gamenguide.com/articles/88712/20161213/max-payne-4-release-date-news-update-improved-bullet-time-better-graphics-for-new-installment.htm. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  2. 2,0 2,1 «Max Payne - #96 Top PS2 Games - IGN». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  3. Gibson, Fergle; Mangan, John; Soul, David (2018-10-04), Payne & Redemption, http://www.imdb.com/title/tt1986097/, ανακτήθηκε στις 2017-10-24 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]