Irix

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το IRIX είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Silicon Graphics Inc για να χρησιμοποιηθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της (workstations και servers). Είναι βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα UNIX System V με κάποιες επεκτάσεις από το BSD. Οι υπολογιστές που διαθέτουν αυτό το λειτουργικό σύστημα μπορούν να πετύχουν ιδιαίτερα υψηλά uptimes, δηλαδή να μείνουν ανοιχτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, το IRIX χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων XFS, το οποίο θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αρχείων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία journaling.

Η τρέχουσα έκδοση του IRIX είναι η 6.5, η οποία δόθηκε στο κοινό τον Μάιο του 1998. Από τότε έχουν βγει διάφορες υποεκδόσεις της μορφής 6.5.Χ. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα IRIX δεν είχε χρησιμοποιηθεί από την αρχική εμφάνιση αυτού του λειτουργικού συστήματος, αλλά μετά την έκδοση 3. Πριν από αυτό χρησιμοποιούνταν ονόματα όπως για παράδειγμα "4D1-2.2", τα οποία προέκυπταν από τον τύπο του υπολογιστή για το οποίο είχε σχεδιαστεί το λειτουργικό σύστημα (IRIS 4D) και από την έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το IRIX 6 είναι συμβατό με τα λειτουργικά συστήματα UNIX System V Release 4, UNIX 95 και με το πρότυπο POSIX. Ήταν ένα από τα πρώτα λειτουργικά βασισμένα στο UNIX που παρείχε στον χρήστη γραφικό περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στην βιομηχανία παραγωγής κινουμένων σχεδίων και για απεικόνιση επιστημονικών αποτελεσμάτων, κυρίως διότι παρείχε σημαντική υποστήριξη για απεικόνιση γραφικών σε πραγματικό χρόνο.

Το IRIX χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον Indigo Magic Desktop με διαχειριστή παραθύρων τον 4Dwm.

Η Silicon Graphics εξέδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2006 ένα δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε το τέλος παραγωγής των προϊόντων MIPS/IRIX [2]. Η υποστήριξη του προϊόντος θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2013. Οι εναπομείναντες υπολογιστές της εταιρείας θα χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Linux.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]