Interstellar

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Interstellar
ΣκηνοθεσίαΚρίστοφερ Νόλαν
ΠαραγωγήLegendary Pictures
Syncopy
Lynda Obst Productions
ΣενάριοΚρίστοφερ Νόλαν
Τζόναθαν Νόλαν
ΠρωταγωνιστέςΜάθιου Μακόναχι
Αν Χάθαγουεϊ
Τζέσικα Τσάστεϊν
Μακένζι Φόι
Μπιλ Έργουιν
Μάικλ Κέιν
Έλεν Μπέρστιν
ΜουσικήΧανς Ζίμμερ
ΤραγούδιΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΧόιτε βαν Χοϊτέμα[1]
ΜοντάζΛι Σμιθ
ΕνδυματολόγοςMary Zophres
Εταιρεία παραγωγήςSyncopy Inc.[1], Paramount Pictures, Warner Bros. και Legendary Entertainment
ΔιανομήInterCom[2][3] και Netflix
Πρώτη προβολή 17 Οκτωβρίου 2014
26 Δεκεμβρίου 2014
Διάρκεια169 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1] και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$165 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$677.4 εκατομμύρια[4]

Το Interstellar είναι αμερικανικής παραγωγής επική κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2014, σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάθιου Μακόναχι, Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπιλ Έργουιν, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν, και Ματ Ντέιμον. Το σενάριο ακολουθεί την ιστορία μίας ομάδας αστροναυτών, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα από μία σκουληκότρυπα, σε μία προσπάθεια να βρουν ένα νέο σπίτι για την ανθρωπότητα. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τα αδέλφια Κρίστοφερ και Τζόναθαν Νόλαν, και βασίζεται σε ένα αρχικό σενάριο που είχε γράψει ο δεύτερος, το 2007. Ο Κρίστοφερ Νόλαν ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας, μαζί με τη σύζυγό του Έμμα Τόμας, μέσω της εταιρείας παραγωγής τους με το όνομα Syncopy, και μαζί με την Λίντα Όμπστ της Lynda Obst Productions.

Ο θεωρητικός φυσικός Κιπ Θορν του Καλτέκ, του οποίου η ερευνητική εργασία ενέπνευσε την ταινία, λειτούργησε ως εξέχον παραγωγός και σύμβουλος επιστήμης για αυτή. Η Warner Bros., οι Paramount Pictures και οι Legendary Pictures συγχρηματοδότησαν την ταινία.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε ότι επιρροή στο Interstellar άσκησαν, μεταξύ άλλων, το Μετρόπολις (1927), το 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968) και το Blade Runner (1982).[5] Σχετικά με το 2001, είπε πως «οι ταινίες με τις οποίες μεγαλώνεις, η κουλτούρα την οποία απορροφάς με τις δεκαετίες, γίνονται μέρος των προσδοκιών σου όταν παρακολουθείς μια ταινία. Έτσι δεν μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε ταινία στο κενό. Κάνουμε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας... Δεν μπορείς να υποκριθείς ότι το 2001 δεν υπάρχει όταν κάνεις το Interstellar.» Δήλωσε, επίσης, ότι το Star Wars (1977) και το Άλιεν (1979) ήταν επιρροές για το σχεδιασμό της ταινίας: «Αυτές [οι ταινίες] κολλάνε πάντα στο μυαλό μου ως το πως πρέπει να προσεγγίσεις την επιστημονική φαντασία.»[6] Επίσης, Ο Καθρέφτης (1975) του Αντρέι Ταρκόφσκι επηρέασε "στοιχειώδη πράγματα στην ιστορία σχετικά με τον άνεμο και τη σκόνη και το νερό."[7] Και οι δύο ταινίες καταλήγουν με γονείς και παιδιά να επανασυνδέονται με προφανείς διαφορές ηλικίας.

Ο Νόλαν σύγκρινε το Interstellar με το Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε (1948), ως μία ταινία για την ανθρώπινη φύση.[8] Θέλησε, ακόμη, να προσαρμόσει ταινίες όπως Τα Σαγόνια του Καρχαρία (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ και τις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (1977). Ανέφερε ότι "Όταν λες ότι κάνεις μία οικογενειακή ταινία, έχει όλους αυτούς τους υποτιμητικούς συνειρμούς ότι θα είναι κάπως μαλακή. Αλλά όταν ήμουν παιδί, αυτές ήταν οικογενειακές ταινίες με την καλύτερη έννοια, και ήταν τόσο ακραίες και κοφτερές και ενδιαφέρουσες όσο οτιδήποτε άλλο στο φάσμα των blockbusters. Ήθελα να το φέρω πίσω αυτό κατά κάποιο τρόπο." Σημείωσε, επιπλέον, την ταινία Οι Κατάλληλοι Άνθρωποι (1983) ως ένα παράδειγμα προς μίμηση, και το πρόβαλλε στην ομάδα του, πριν τη διαδικασία της παραγωγής.[9] Για να εξομοιώσει τη συγκεκριμένη ταινία, προσπάθησε να συλλάβει την αντανάκλαση στα κράνη των αστροναυτών του Interstellar. Για μεγαλύτερη έμπνευση για το πραγματικό διαγαλαξιακό ταξίδι, ο σκηνοθέτης κάλεσε στα παρασκήνια την πρώην αστροναύτη, Μάρσα Ίβινς. Ο Νόλαν και η ομάδα του μελέτησαν ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Τόνι Μάγερς σχετικά με την οπτική μορφή των διαστημικών αποστολών της NASA με IMAX κάμερες, και θέλησε να εξομοιώσει της απεικονίσεις στους κλειστούς χώρους ενός εσωτερικού χώρου διαστημοπλοίου, ξανά σε IMAX κάμερες.[10]

Η έμπνευση για το υπόβαθρο της φάρμας στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ προήλθε από από την ανατροφή του Clark Kent στον Άνθρωπο από Ατσάλι.[11]

Εκτός από ταινίες, ο Νόλαν δέχθηκε επιρροή από την αρχιτεκτονική του Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε.[12]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόλαν γύρισε το Interstellar με 35 mm αναμορφική και IMAX 70 mm φωτογράφηση.[13] Προσλήφθηκε ο κινηματογράφος Χόιτε βαν Χοϊτέμα, διότι ο προηγούμενος κινηματογράφος των ταινιών του Νόλαν, Γουόλι Πφίστερ, εργαζόταν στην ταινία Transcendence (2014).[14] Οι κάμερες IMAX που χρησιμοποιήθηκαν στο Interstellar είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες ταινίες του Νόλαν. Για να μειώσει τη χρήση CGI, ο σκηνοθέτης έχτισε πρακτικά περιβάλλοντα, όπως το εσωτερικό ενός διαστημικού λεωφορείου.[15] Ο Βαν Χοϊτέμα αναδιαμόρφωσε μία κάμερα IMAX ώστε να είναι φορητή, για να κινηματογραφεί εσωτερικές σκηνές. Μερικές από τις σκηνές της ταινίας πραγματοποιήθηκαν με μία κάμερα IMAX τοποθετημένη στο ρηναίο κώνο ενός Learjet.[16]

Ο Νόλαν, γνωστός για τη μυστικότητα υπό την οποία κρατά τις λεπτομέρειες των παραγωγών του, προσπάθησε να διατηρήσει μυστικότητα και για το Interstellar. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι "Ο δημιουργός γνωστός για τη μυστικότητά του έχει φτάσει σε ακραία μέτρα για να φυλάξει το σενάριο του Interstellar, όπως έκανε και για την τριλογία Ο Σκοτεινός Ιππότης."[17] Ως ένα μέτρο ασφάλειας, το Interstellar κινηματογραφήθηκε υπό το όνομα Flora's Letter (Το Γράμμα της Φλόρα).[18] Φλόρα ονομάζεται ένα από τα τέσσερα παιδιά του Νόλαν με την παραγωγό Έμμα Τόμας.[12]

Επιστημονική ακρίβεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεωρητικός φυσικός Κιπ Θόρν ήταν επιστημονικός σύμβουλος για την ταινία για να επιβεβαιώσει ότι ο απεικονίσεις των σκουληκοτρυπών και της σχετικότητας ήταν όσο πιο ακριβείς γινόταν. Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Για τις απεικονίσεις των σκουληκοτρυπών και της μαύρης τρύπας, συζητήσαμε πως θα το κάνουμε, και τότε δούλεψα στις εξισώσεις που θα επέτρεπαν την καταγραφή των ακτίνων φωτός καθώς ταξιδεύουν μέσα από μία σκουληκότρυπα ή μία μαύρη τρύπα—έτσι, αυτό που βλέπετε είναι βασισμένο σε εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν."[19]

Νωρίς στη διαδικασία, ο Θόρν έθεσε δύο κατευθυντήριες γραμμές, ότι "Πρώτον, τίποτε δεν θα παραβίαζε τους θεμελιωμένους νόμους της Φυσικής. Δεύτερον, ότι όλες οι ακραίες υποθέσεις... θα πήγαζαν από την επιστήμη και όχι από το πλούσιο μυαλό ενός σεναριογράφου."[20] Ο Νόλαν δέχθηκε αυτούς τους όρους, όσο δεν γίνονταν εμπόδιο για την ταινία. Κάποια στιγμή, ο Θόρν ξόδεψε δύο εβδομάδες προσπαθώντας να μεταπείσει το Νόλαν να μην χρησιμοποιήσει την ιδέα σχετικά με ένα χαρακτήρα που ταξίδευε με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός, με αποτέλεσμα ο Νόλαν να τα παρατά.[20][21] Σύμφωνα με τον Θόρν, το στοιχείο το οποίο έχει τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική ελευθερία είναι τα σύννεφα πάγου σε έναν από τους πλανήτες που επισκέπτονται, τα οποία είναι δημιουργήματα που πιθανώς πηγαίνουν πέρα από την υλική δύναμη που ο πάγος θα μπορούσε να υποστηρίξει.[20]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 80018. Ανακτήθηκε στις 7  Ιανουαρίου 2016.
  2. nmhh.hu/dokumentum/166259/premierfilmek_forgalmi_adatai_2014.xlsx.
  3. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  4. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=interstellar.htm
  5. «'Room 237': Exploring Stanley Kubrick's 'Shining' influence | EW.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016. 
  6. JOLIN, DAN. «Five Films You Should See Before Interstellar». Empire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016. 
  7. Mueller, Matt. «'Interstellar' Q & A: Nolan Set Out To Make Modern-Day 'Close Encounters' | IndieWire». blogs.indiewire.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016. 
  8. «This week's cover: Your all-access pass to 'Interstellar' | EW.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2016. 
  9. Jolin, Dan (November 2014). "The Ultimate Trip". Empire.
  10. «'Interstellar' in IMAX: Christopher Nolan's Lessons on Space Film-making (Exclusive)». Space.com. http://www.space.com/27742-interstellar-imax-featurette-exclusive.html. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  11. Stern, Marlow (10 Νοεμβρίου 2014). «Christopher Nolan Uncut: On 'Interstellar,' Ben Affleck's Batman, and the Future of Mankind». The Daily Beast. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2016. 
  12. 12,0 12,1 «'Interstellar's' Christopher Nolan, Stars Gather to Reveal Secrets of the Year's Most Mysterious Film». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/interstellars-christopher-nolan-stars-gather-742727. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  13. Jr, Mike Fleming (2013-08-13). «Christopher Nolan Starts ‘Interstellar’» (στα αγγλικά). Deadline. http://www.deadline.com/2013/08/christopher-nolan-starts-interstellar/. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  14. Jagernauth, Kevin. «'The Fighter' DoP Hoyte Van Hoytema Is Wally Pfister's Replacement On Christopher Nolan's 'Interstellar' | IndieWire». blogs.indiewire.com. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2016. 
  15. «CinemaCon: Christopher Nolan Talks 'Interstellar,' Plugs Film Over Digital in Hollywood Reporter Q&A». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/cinemacon-christopher-nolan-talks-interstellar-691456. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  16. «Christopher Nolan Installed an IMAX Camera on a Learjet for 'Interstellar' - /Film» (στα αγγλικά). Slashfilm. 2013-11-18. http://www.slashfilm.com/christopher-nolan-installed-an-imax-camera-on-a-lear-jet-for-interstellar. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  17. Fritz, Ben (2013-10-14). «Hollywood Steps Up Security to Keep Scripts Secret». Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304500404579126364005185556. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  18. Volmers, ,Eric. «Matthew McConaughey, John Lithgow on Okotoks set of Christopher Nolan’s Interstellar». www.calgaryherald.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-10-06. https://web.archive.org/web/20141006072139/http://www.calgaryherald.com/entertainment/movie-guide/Matthew+McConaughey+John+Lithgow+Okotoks+Christopher+Nolan+Interstellar/8821736/story.html. Ανακτήθηκε στις 2016-11-05. 
  19. «Final Interstellar Trailer Plus Kip Thorne Featurette» (στα αγγλικά). Slashfilm. 2014-10-01. http://www.slashfilm.com/final-interstellar-trailer/. Ανακτήθηκε στις 2016-11-06. 
  20. 20,0 20,1 20,2 «Physicist who inspired Interstellar spills the backstory—and the scene that makes him cringe». Science | AAAS. 2014-11-06. http://news.sciencemag.org/people-events/2014/11/physicist-who-inspired-interstellar-spills-backstory-and-scene-makes-him. Ανακτήθηκε στις 2016-11-06. 
  21. «For Christopher Nolan, Making 'Interstellar' Was A Childhood Dream». NPR.org. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]