Internet Movie Database

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από IMDB)
Internet Movie Database (IMDb)
Αρχική σελίδα IMDb
URLwww.imdb.com
ΕμπορικόςΝαι
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακή βάση ηθοποιούς, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, τηλεοπτικούς παρουσιαστές, βιντεοπαιχνίδια
ΕγγραφήΠροαιρετική
ΓλώσσαΑγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά
ΙδρυτήςCol Needham
ΙδιοκτήτηςAmazon
Ημερομηνία έναρξης17 Οκτωβρίου 1990
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργός

Η Internet Movie Database (Διαδικτυακή βάση δεδομένων ταινιών), πιο γνωστή με την συντομογραφία IMDb, είναι διαδικτυακή βάση δεδομένων με πληροφορίες για ηθοποιούς, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, παρουσιαστές της τηλεόρασης, βιντεοπαιχνίδια και συντελεστές παραγωγής ταινιών ή προγραμμάτων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IMDb δημιουργήθηκε το 1990, όταν δεν υπήρχε ακόμη ο Παγκόσμιος Ιστός. Στα πρώτα χρόνια λειτουργούσε μέσω e-mail. Ο ενδιαφερόμενος έστελνε μήνυμα στη διεύθυνση της IMDb με τα στοιχεία που ζητούσε για κάθε ταινία και έπαιρνε μια αυτόματη απάντηση. Μετά την εμφάνιση και διάδοση του Παγκόσμιου Ιστού, η IMDb μετατράπηκε σε ιστοσελίδα, που ξεκίνησε να λειτουργεί, αρχικά, με την εργασία 20 εθελοντών.[1] Από το 1998 ανήκει στην εταιρεία Amazon.[2]

Η IMDb παρουσίασε το 2002 μια υπηρεσία που ονομάζεται IMDbPro. Μέσω αυτής της υπηρεσίας οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές μιας ταινίας μπορούν να αναρτήσουν το βιογραφικό τους και τη φωτογραφία τους, πληρώνοντας ετήσια συνδρομή.[3]

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, η IMDb περιείχε πληροφορίες για 4,5 εκατομμύρια τίτλους, συμπεριλαμβανομένων επεισοδίων, καθώς και 8,1 εκατομμύρια προσωπικότητες,[4] και 80 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Revealed: How the world's biggest movie website is run by a 'self-confessed geek' from a house in Bristol». Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1342663/IMDb-run-self-confessed-geek-Colin-Needham-house-Bristol.html. Ανακτήθηκε στις 2017-09-02. 
  2. Database, Internet Movie. «INTERNET BOOKSELLER AMAZON.COM ANNOUNCES ACQUISITION OF UNITED KINGDOM COMPANY THE INTERNET MOVIE DATABASE LTD». www.prnewswire.co.uk. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. «What is IMDbPro?». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  4. «Database Statistics». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]