HarmonyOS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
HarmonyOS
Γενικά
ΔημιουργοίHuawei
Είδοςιδιόκτητο λογισμικό, λειτουργικό σύστημα για κινητά, Διανομή Linux
Διανομή
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήΑρχιτεκτονική ARM,[1] x86_64[1]
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςHuawei[2]
ΠλατφόρμαΈξυπνα Τηλέφωνα, υπολογιστές ταμπλέτες, Smart TVs
Γραμμένο σεC, C++, Java
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.harmonyos.com/

Το HarmonyOS (HMOS) (Κινέζικα: 鸿 蒙; pinyin: Hóngméng) είναι μια οικογένεια λειτουργικών συστημάτων που αναπτύχθηκε από την Huawei. Παρουσιάστηκε στις 9 Αυγούστου 2019, χαρακτηρίστηκε ως ένα μικροϋπολογιστικό, διανεμημένο, ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα για να συνεργάζονται και να αλληλοσυνδέονται διάφορες έξυπνες συσκευές στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT).[3] Το HarmonyOS 1.0 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις έξυπνες τηλεοράσεις Huawei για την κινεζική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη συνέχεια, το HarmonyOS 2.0 κυκλοφόρησε για έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες της Huawei τον Ιούνιο του 2021.

OpenHarmony
Γενικά
ΔημιουργοίHuawei
Είδοςιδιόκτητο λογισμικό, λειτουργικό σύστημα για κινητά, Διανομή Linux
Διανομή
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήΑρχιτεκτονική ARM,[1] x86_64[1]
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςHuawei[2]
ΤύποςΑνοιχτού Κώδικα
ΠλατφόρμαΠροϊόντα IoT, έξυπνα ρολόγια
Γραμμένο σεC, C++
ΚατάστασηΕνεργή
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.harmonyos.com/

Η έκδοση του HarmonyOS για συσκευές IoT έχει αναπτυχθεί ως πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα με το όνομα OpenHarmony και βασίζεται στο μικροκύκλωμα LiteOS της Huawei.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τις εφαρμογές Android που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μορφή αρχείου APK, υπάρχουν εφαρμογές HarmonyOS στο AppGallery της Huawei.

Το AppGallery, το κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν εφαρμογές Android που είναι συμβατές με το HarmonyOS και εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το HarmonyOS σε ένα APP pack. Για γενική διαφοροποίηση, ορισμένες εφαρμογές HarmonyOS επισημαίνονται με μια συνδρομή "HMOS" στο εικονίδιο της εφαρμογής, και μια υπογράμμιση κάτω από το εικονίδιο της εφαρμογής για να υποδηλώσουν τις δυνατότητες των καρτών υπηρεσιών που διατίθενται στο HarmonyOS. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λειτουργίες HarmonyOS δεν υποστηρίζονται σε συσκευές με Android.

Τόσο οι εφαρμογές HarmonyOS όσο και οι εφαρμογές Android επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα Huawei Mobile Services ως επιλογή. Ωστόσο, η τεχνολογία κατανεμημένης επικοινωνίας που παρέχεται στο σύστημα HarmonyOS διατίθεται για εφαρμογές HarmonyOS, αλλά όχι για εφαρμογές Android, με βάση το σχεδιασμό του λειτουργικού συστήματος.[4]

Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, περίπου 500.000 προγραμματιστές συμμετείχαν στην ανάπτυξη εφαρμογών HarmonyOS.[5]

Υποστηριζόμενες συσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το HarmonyOS υποστηρίζει διάφορα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες της Huawei και της Honor. Επίσης, διατίθεται και σε έξυπνες τηλεοράσεις από αυτούς. Το OpenHarmony επεκτείνει τους ορίζοντές του σε έξυπνα ρολόγια και προϊόντα IoT (Internet Of Things).

Το Huawei P30 είναι ένα από τα κινητά τηλέφωνα που θα λάβει το HarmonyOS.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το HarmonyOS που εκτελείται σε έξυπνα τηλέφωνο επικρήθηκε πολλές φορές ως μία «μετονομασμένη έκδοση Android και EMUI» με σχεδόν «πανομοιότυπες βάσεις κώδικα».[6] Μετά την κυκλοφορία της δοκιμαστικής έκδοσης του HarmonyOS 2.0, οι Ars Technica και XDA Developers εικάζουν ότι η έκδοση για έξυπνα τηλέφωνα έχει διαμορφωθεί από το Android 10. Η Ars Technica διαπίστωσε ότι μοιάζει με το υπάρχον λογισμικό EMUI που χρησιμοποιείται σε συσκευές Huawei, αλλά με όλες τις αναφορές στο "Android" να έχουν αντικατασταθεί από "HarmonyOS". Σημειώθηκε επίσης ότι το λογισμικό DevEco Studio που είναι βασισμένο στο ανοιχτού κώδικα IDE IntelliJ IDEA του JetBrains «μοιράστηκε στοιχεία και αλυσίδες εργαλείων με το Android Studio».[7]

Κατά τη δοκιμή του νέου MatePad Pro τον Ιούνιο του 2021, το Android Authority και το The Verge παρατήρησαν, παρόμοια, ομοιότητες στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν δυνατή η εγκατάσταση εφαρμογών από αρχεία APK Android στο tablet που βασίζεται στο HarmonyOS και ότι περιλάμβανε το Easter egg.[8][9]

Αρχικά, η Huawei δήλωσε ότι το HarmonyOS ήταν ένα διανεμημένο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε μικροπυρήνα και ήταν εντελώς διαφορετικό από το Android και το iOS.[10] Ένας εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στη συνέχεια ότι το HarmonyOS υποστηρίζει πολλούς πυρήνες και χρησιμοποιεί πυρήνα Linux εάν μια συσκευή έχει μεγάλη ποσότητα μνήμης RAM και ότι η εταιρεία είχε εκμεταλλευτεί μεγάλο αριθμό πόρων ανοιχτού κώδικα τρίτου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του Linux, για να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής.[8][9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. 2,0 2,1 Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  3. Porter, Jon (9 Αυγούστου 2019). «Huawei's new operating system is called HarmonyOS». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023. 
  4. May 2021, Gavin Dudley 17. «HarmonyOS poised to disrupt the tech industry». TechRadar (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2021. 
  5. «Huawei officially launches HarmonyOS for smartphones». TechCrunch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. Amadeo, Ron (2 Ιουνίου 2021). «Huawei officially replaces Android with HarmonyOS, which is also Android». Ars Technica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023. 
  7. Amadeo, Ron (2 Φεβρουαρίου 2021). «Huawei's HarmonyOS: "Fake it till you make it" meets OS development». Ars Technica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023. 
  8. 8,0 8,1 «Harmony OS 2.0 includes Android Q's easter egg app». Android Authority (στα Αγγλικά). 2 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 Porter, Jon (2 Ιουνίου 2021). «Huawei's HarmonyOS arrives on tablets with the new MatePad Pro». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2021. 
  10. Li, Deng (4 Οκτωβρίου 2021). «HarmonyOS (HongMeng OS): Everything you need to know». Huawei Central (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023. 

[1]