HTML5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο HTML5

Η HTML5 είναι η πέμπτη έκδοση της HTML, της κύριας γλώσσας σήμανσης για ιστοσελίδες και έγινε δημόσια διαθέσιμη για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου 2008,[1] με στόχο την βελτίωση της γλώσσας.

Το έργο ανέλαβε η W3C τον Μάρτιο του 2007 μετά από πρωτοβουλία της WHATWG. Οι δύο οργανισμοί εργάζονταν παράλληλα στο ίδιο έγγραφο προκειμένου να διατηρήσουν μια ενιαία έκδοση της τεχνολογίας. Η W3C σταμάτησε να προσθέτει λειτουργίες στις 22 Μαΐου 2011, ανακοινώνοντας την οριστικοποίηση της έκδοσης το 2014 και ενθάρρυνε τους προγραμματιστές ιστού να χρησιμοποιούν HTML 5 από εκείνη τη στιγμή. Στα τέλη του 2016, η έκδοση 5.1 κυκλοφόρησε επίσημα και εισήγαγε αρκετές νέες δυνατότητες που διευκόλυναν τους προγραμματιστές εφαρμογών ιστού (web developers).

Η HTML5 είναι μια γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για τη δομή και την παρουσίαση περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι η πέμπτη και τελευταία[3] σημαντική έκδοση HTML που αποτελεί σύσταση του World Wide Web Consortium (W3C). Η τρέχουσα προδιαγραφή είναι γνωστή ως HTML Living Standard. Συντηρείται από την ομάδα εργασίας Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), μια κοινοπραξία των μεγάλων προμηθευτών προγραμμάτων περιήγησης (Apple, Google, Mozilla και Microsoft).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «HTML 5». www.w3.org. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022.