Google Keep

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εικονίδιο του Google Keep

Το Google Keep είναι υπηρεσία λήψης σημειώσεων που αναπτύχθηκε από την Google. Είναι διαθέσιμο στον ιστό από τις 20 Μαρτίου 2013 και διατίθενται εφαρμογές για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android και iOS. Προσφέρει ποικιλία εργαλείων για τη λήψη σημειώσεων με τη μορφή κειμένου, καταλόγου, εικόνων και ήχου. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν υπενθυμίσεις που ενσωματώνονται στο Google Now. Το κείμενο από τις εικόνες μπορεί να εξαχθεί χρησιμοποιώντας οπτική αναγνώριση χαρακτήρων ενώ και οι φωνητικές εγγραφές μπορούν επίσης να μετατραπούν σε κείμενο. Η διεπαφή επιτρέπει μια προβολή μιας στήλης ή μια προβολή πολλαπλών στηλών. Οι σημειώσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν με χρώμα και οι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ετικέτες για την οργάνωση τω σημειώσεων. Σε μεταγενέστερες ενημερώσεις έχει προστεθεί η δυνατότητα διαμοιρασμού και συνεργασίας των σημειώσεις και με άλλους χρήστες Google Keep σε πραγματικό χρόνο.

Το Google Keep έχει δεχτεί τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του το 2013 δέχθηκε θετικές κριτικές λόγω της ταχύτητάς του, της ποιότητας των φωνητικών σημειώσεων, το συγχρονισμό και το widget που έδινε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στην αρχική οθόνη του Android. Οι αναθεωρήσεις το 2016 έχουν επικριθεί για την έλλειψη επιλογών μορφοποίησης, την αδυναμία αναίρεσης των αλλαγών και για τη διεπαφή που προσφέρει μόνο δύο τρόπους προβολής, και για το δύσκολο χειρισμό των μακρών σημειώσεων. Ωστόσο, διατηρήσατε τον έπαινο για λειτουργίες που περιλαμβάνουν πρόσβαση καθολικής συσκευής, εγγενή ενοποίηση με άλλες υπηρεσίες Google και την επιλογή να μετατρέπετε τις φωτογραφίες σε κείμενο μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Keep επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν διαφορετικά είδη σημειώσεων, όπως κείμενο, λίστες, εικόνες και ήχο [3]. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν υπενθυμίσεις που ενσωματώνονται στο Google Now με επιλογές για χρόνο ή τοποθεσία. Το κείμενο από εικόνες μπορεί να εξαχθεί χρησιμοποιώντας οπτική τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτήρων. Οι φωνητικές εγγραφές που δημιουργούνται μέσω του Keep κρατούνται αυτόματα. Κρατήστε μπορεί να μετατρέψει σημειώσεις κειμένου σε λίστες ελέγχου. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ προβολής μιας στήλης και προβολής πολλών στηλών . Οι σημειώσεις μπορούν να είναι έγχρωμες, με επιλογές για το άσπρο, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το πράσινο, το μπλε ή το γκρι. Οι χρήστες μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί "Αντιγραφή σε Έγγραφο Google", το οποίο αντιγράφει αυτόματα όλο το κείμενο σε ένα νέο έγγραφο των Εγγράφων Google. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν σημειώσεις και λίστες με φωνή. Οι σημειώσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν χρησιμοποιώντας ετικέτες, με μια λίστα με ετικέτες στη γραμμή πλοήγησης της εφαρμογής.

Το παλιό εικονίδιο του Google Keep

Ενημερώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2014, η Google εισήγαγε ένα χαρακτηριστικό συνεργασίας σημείωσης σε πραγματικό χρόνο μεταξύ διαφόρων χρηστών Keep, καθώς και μια λειτουργία αναζήτησης που καθορίζεται από χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, η κατάσταση της κοινής χρήσης ή το είδος του περιεχομένου στη σημείωση. Τον Οκτώβριο του 2016, η Google πρόσθεσε στους χρήστες τη δυνατότητα να τοποθετούν σημειώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2017, η Google ενσωμάτωσε το Google Keep με Έγγραφα Google, παρέχοντας πρόσβαση σε σημειώσεις κατά τη χρήση των Εγγράφων στον Ιστό. Ο Βοηθός Google μπορούσε να διατηρήσει μια λίστα αγορών στο Google Keep. Αυτή η λειτουργία μεταφέρθηκε στο Google Express τον Απρίλιο του 2017, με αποτέλεσμα τη σοβαρή απώλεια λειτουργικότητας. Τον Ιούλιο του 2017, η Google ενημέρωσε το Keep on Android με τη δυνατότητα των χρηστών να αναιρέσουν και να επαναλάβουν τις αλλαγές.

Πλατφόρμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Keep κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου 2013 για το λειτουργικό σύστημα Android και στον ιστό. Η εφαρμογή Android είναι συμβατή με το Android Wear. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν νέες σημειώσεις χρησιμοποιώντας τη φωνητική είσοδο, να προσθέσουν και να χτυπήσουν στοιχεία σε λίστες και να δουν υπενθυμίσεις.

Η εφαρμογή για το λειτουργικό σύστημα iOS κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013.