Dodge 100 "Commando"

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dodge 100 "Commando"
Dodge 100 του 1980
Σύνοψη
Κατασκευαστής Dodge, μετά Renault Trucks
Παραγωγή1970 — 1992
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο φορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοCommer VC
Commer VE
Dodge 500
Επόμενο μοντέλοRenault Midliner
Ένα Dodge

Το Dodge 100 "Commando" ήταν μια σειρά από φορτηγά με ωφέλιμο φορτίο 7,5 έως 28 τόνους που κατασκεύαζε η Dodge στη Μεγάλη Βρετανία τις δεκαετίες του 1970 και του 1990. Στη δεκαετία του 1950 υπήρχε ήδη ένα Dodge 100 που ήταν γνωστό ως "ο παπαγάλος".

Ιστορία και Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αναπτύχθηκε από την Commer και τα πρώτα πρωτότυπα οχήματα δημιουργήθηκαν το 1965/1966. Προοριζόταν να αντικαταστήσει τους τύπους Commer VC και VE. Ωστόσο, όταν η Chrysler απέκτησε σημαντικό μερίδιο στη μητρική εταιρεία του Commer, το Rootes Group, προσάρμοσαν το όνομα και την εμφάνιση του οχήματος σε αυτά από το Dodge 500.

Μηχανική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Dodge 100 προοριζόταν να έχει κινητήρα ντίζελ από τη Rootes, αλλά οι νέοι κανονισμοί θορύβου έβαλαν τέλος στους αξιόπιστους αλλά θορυβώδες κινητήρες. Τέλος, για τα μικρότερα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν κινητήρες Perkins (κατασκευάζονταν στη Μεγάλη Βρετανία) με τέσσερις ή έξι κυλίνδρους, με ή χωρίς εξαναγκασμένη επαγωγή. Μια μηχανή OM 352 προσφέρθηκε ως μεγάλος κινητήρας ντίζελ από την Daimler-Benz, καθώς η Mercedes-Benz ήταν πολύ πιο γνωστή στην ηπειρωτική Ευρώπη από την Perkins. Οι κινητήρες ντίζελ Valmet DSA χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε ορισμένες αγορές. Εγκαταστάθηκαν χειροκίνητα, πλήρως συγχρονισμένα κιβώτια Rootes με τέσσερις, πέντε ή έξι ταχύτητες. οι πίσω άξονες ήταν ένα μείγμα του υποειδούς σχεδίου της Rootes και των αξόνων ενός ή δύο σταδίων της Eaton Corporation. Το πλαίσιο ήταν κατασκευασμένο από ειδικό κράμα αλουμινίου και επομένως ήταν ιδιαίτερα άκαμπτο και ελαφρύ.

Το επιτρεπόμενο συνολικό βάρος ήταν τελικά 7½–16 τόνοι. Για τους τράκτορες τα αντίστοιχα βάρη ήταν 24–28 τόνοι.

Dodge 100 Mk 2 με σήμα Renault

Renault[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά 100 κατασκευάστηκε για περίπου 15 χρόνια, πωλήθηκε σε αρκετές χώρες (με εξαίρεση τις ΗΠΑ - λόγω του υψηλού κόστους μετατροπής της ώστε να πληροί τους τοπικούς κανονισμούς). Πουλήθηκε ως Commer, Dodge, DeSoto, Fargo και Renault. Σε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση Mk. 2, οι κινητήρες αναθεωρήθηκαν και έγιναν κάποιες άλλες μικρές βελτιώσεις. Τελικά το Dodge 100 εγκαταλείφθηκε από τη Renault, η οποία ανέλαβε τις δραστηριότητες φορτηγών του Ομίλου Rootes μετά την πώληση του τμήματος επιβατικών αυτοκινήτων στην Peugeot. Ωστόσο, για λίγο υπήρχε μια έκδοση Renault του Dodge 100. Από το 1987 τα οχήματα ονομάζονταν απλά Renault Commando. Η Renault αργότερα εγκατέστησε τους δικούς της κινητήρες ντίζελ στα οχήματα που κατασκευάζονταν στο πρώην εργοστάσιο Rootes.

διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές αποδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]