DKW

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το σήμα της DKW
Auto Union 1000, της DKW

Η DKW (Dampf-Kraft-Wagen, ελληνικά: "ατμοκίνητα οχήματα", επίσης Deutsche Kinder-Wagen ελληνικά: «γερμανικό παιδικό όχημα» και Das-Kleine-Wunder, ελληνικά: «το μικρό θαύμα») ήταν μια γερμανική εταιρία που παρήγαγε αυτοκίνητα. To 1932 ήταν μια από τις εταιρείες που σχημάτισαν την Auto Union, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Audi.[1]

Η DKW ιδρύθηκε το 1916 από τον Γιόργκεν Ράσμουσεν στο Τσόπαου της Σαξονίας για την παραγωγή ατμομηχανών. Εκείνο το έτος προσπάθησε να παράγει ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο, που ονομάστηκε DKW.[2] Αν και ανεπιτυχής, έφτιαξε μια μικρή δίχρονη μηχανή παιχνιδιών το 1919, που ονομάστηκε Des Knaben Wunsch - «η επιθυμία του αγοριού». Έβαλε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση αυτού του κινητήρα σε μια μοτοσικλέτα και το ονόμασε Das Kleine Wunder[2] - «το μικρό θαύμα» τα αρχικά από το οποίο έγινε η μάρκα DKW: μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, η DKW ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 1924, η DKW αγόρασε τη Slaby-Beringer, σώζοντάς την από την οικονομική κρίση του υπερπληθωρισμού της Γερμανίας. Ο Ρούντολφ Σλάμπι έγινε επικεφαλής μηχανικός της DKW.[3] Το 1932, η DKW συγχωνεύτηκε με τις Audi, Horch και Wanderer για να σχηματίσει την Auto Union.[2] Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η DKW μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία. Το αρχικό εργοστάσιο έγινε η MZ.[4] Η Auto Union ανήκε στην κυριότητα της Daimler-Benz το 1957 και αγοράστηκε από τον Όμιλο Volkswagen το 1964. Το τελευταίο γερμανικό αυτοκίνητο της DKW ήταν το F102, το οποίο σταμάτησε την παραγωγή το 1966. Ο διάδοχός του, το τετράχρονο F103, κυκλοφόρησε ως Audi, μια άλλη μάρκα Auto Union.

Τα αυτοκίνητα με σήμα DKW συνέχισαν να κατασκευάζονται με άδεια στη Βραζιλία και την Αργεντινή μέχρι το 1967 και το 1969 αντίστοιχα. Το εμπορικό σήμα DKW ανήκει επί του παρόντος στην Auto Union GmbH, θυγατρική της Audi AG, η οποία κατέχει επίσης τα δικαιώματα για άλλα ιστορικά εμπορικά σήματα και πνευματική ιδιοκτησία της Auto Union.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]