Berserk

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Berserk
ベルセルク
Beruseruku
ΕίδοςΔράσης περιπέτειας, σκοτεινής φαντασίας, seinen
Manga Berserk
ΣχεδιαστήςΚεντάρο Μιούρα
ΕκδότηςHakusensha
Δημοσιεύεται στοMonthly Animal House (1989–92)
Young Animal (1992–παρόν)
Έκδοση25 Αυγούστου 1989 – παρόν
Αριθμός τόμων42
Anime Berserk
Μετάδοση
Σχετικά έργα
Berserk (1997–98)
Berserk (2016–17)

Το Berserk (ιαπωνικά: ベルセルク, Χέπμπορν: Beruseruku) είναι ιαπωνική σειρά manga σκοτεινής φαντασίας, γραμμένη και εικονογραφημένη από τον Κεντάρο Μιούρα (1966-2021). Έχει πουλήσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια τεύχη και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga για ενήλικες όλων των εποχών.[1] Η σειρά διαδραματίζεται σε μια μεσαιωνική Ευρώπη και επικεντρώνεται στη ζωή ενός ορφανού μισθοφόρου πολεμιστή, του Guts, και στη σχέση του με τον Griffith, τον ηγέτη μιας ομάδας μισθοφόρων με όνομα Η Συντροφιά του Γερακιού. Η σειρά έχει γίνει γνωστή για τον λεπτομερή και άρτιο σχεδιασμό της καθώς και την απεικόνιση βίας και σεξουαλικού περιεχομένου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Guts ένας ορφανός μισθοφόρος, γνωστός ως «Μαύρος Ξιφομάχος», αγκαλιάζει το πεδίο της μάχης ως το μοναδικό μέσο επιβίωσης του. Μετά από μια τυχαία συνάντηση με το Band of the Hawk, μια τρομερή ομάδα μισθοφόρων, προσλαμβάνεται από τον χαρισματικό τους ηγέτη Griffith, ως μέλος της. Καθώς αναρριχήθηκε γρήγορα στις τάξεις για να γίνει επικεφαλής της επιθετικής φατρίας, ο Guts αποδεικνύεται ότι είναι μια ισχυρή προσθήκη στη δύναμη του Griffith, ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει ένα δικό του βασίλειο στο οποίο θα επικρατεί η κοινωνική ισότητα και ευμάρεια. Σταδιακά γίνεται το δεξί χέρι του Griffith, ο έμπιστός του, μαζί με την Casca, μία ικανή ξιφομάχο μέλος της ομάδας, την οποία ερωτεύεται. Ωστόσο, ενώ η αναζήτηση της ομάδας για αναγνώριση συνεχίζεται, ο Guts συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο ασπρόμαυρος όσο υπολόγισε κάποτε.

Μετά από μια ταραχώδη παιδική ηλικία, ο Guts βρίσκει τελικά στο πρόσωπο του Griffith κάποιον που σέβεται και πιστεύει ότι μπορεί να εμπιστευτεί, ώσπου τα πάντα καταρρέουν όταν ο άνθρωπος αυτός του αφαιρέσει ό,τι σημαντικότερο έχει με σκοπό την εκπλήρωση των δικών του επιθυμιών. Σημαδεμένος έκτοτε με τον θάνατο, ο Guts καταδικάζεται σε μια μοίρα στην οποία καταδιώκεται αδιάκοπα από δαιμονικά όντα. Ξεκινώντας από μια τρομακτική αναζήτηση γεμάτη από κακοτυχία, οπλισμένος με ένα τεράστιο ξίφος και κτηνώδη δύναμη, δεν θα αφήσει τίποτα να τον σταματήσει, ούτε καν ο ίδιος ο θάνατος, μέχρι να μπορέσει τελικά να εκδικηθεί εκείνον που αποστέρησε αυτόν και την αγαπημένη του από την ανθρωπιά τους.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κεντάρο Μιούρα, δήλωσε πως το στυλ σκοτεινής φαντασίας της σειράς είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1982 Κόναν ο Βάρβαρος και τη σειρά Elric of Melniboné.[2][3][4] Επιπλέον ανέφερε ότι το Fist of the North Star ήταν το έργο που επηρέασε πάρα πολύ όλη του τη δουλειά και τον βοήθησε να αναπτύξει το καλλιτεχνικό του στυλ.[5][6]

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά εξερευνά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Μερικά από αυτά είναι η ελεύθερη βούληση, η μοίρα και η νομοτέλεια.[7][8][9] Πολλές φορές παρουσιάζεται η ανθρώπινη αντοχή, με πολλούς από τους χαρακτήρες να έχουν τραυματικά παρελθόντα, και συνεχώς να παλεύουν ενάντια στον άδικο κόσμο. Ο πρωταγωνιστής, Guts, έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη μοίρα και συνεχώς παλεύει ενάντια στο αναπόφευκτο. Επίσης, ο Grifith ενσαρκώνει αυτή την ιδέα της επιμονής, κυνηγώντας το όνειρό του να ηγηθεί του δικού του βασιλείου, παρόλο που έχει ταπεινή καταγωγή, και διατίθεται να θυσιάσει τη Συντροφιά του Γερακιού για να πετύχει αυτό το όνειρο.[9]

Θέματα της φιλίας, της συντροφικότητας και των ανθρώπινων σχέσεων διαποτίζουν την ιστορία.[7][4] Παρουσιάζεται η προσπάθεια ενός ανθρώπου να βρει τη θέση του στον κόσμο, υποστηρίζοντας την δίψα ενός άλλου για εξουσία, μέχρι η απρόσμενη ανθρώπινη φύση οδηγήσει σε μία τραγωδία που θα αλλάξει τις μοίρες τους. Τίθεται το ερώτημα αν η ανθρωπότητα είναι κατά βάση καλή ή κακή (Πρόβλημα του κακού), καθώς οι χαρακτήρες ανάμεσα στο να γίνονται καλά όντα ή να υποκύψουν στη τρέλα και το κακό.[10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sardar, Koyel. «BERSERK made history with 55 million manga copies in circulation worldwide». www.sportskeeda.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  2. 電ファミニコゲーマー編集部 (9 Ιουλίου 2019). «【『ベルセルク』三浦建太郎×『ペルソナ』橋野桂&副島成記】ダークファンタジーの誕生で目指した"セックス&バイオレンス"の向こう側». 電ファミニコゲーマー – ゲームの面白い記事読んでみない? (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  3. «Kentaro Miura se livre pour Glénat». Anime News Network (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 «Hell's Paradise» (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  5. Fujimoto, Yukari (15 Δεκεμβρίου 2000). 少女まんが魂 [The Spirit of Shōjo Manga] (στα Ιαπωνικά). Hakusensha. σελίδες 207–235. ISBN 4-592-73178-6. 
  6. Dennison, Kara (25 Αυγούστου 2019). «5 Works That Inspired the World of Berserk». Crunchyroll. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. 
  7. 7,0 7,1 Frederiksen, Eric (18 Σεπτεμβρίου 2018). «Berserk: A Beginner's Guide to a Manga and Anime Legend». Syfy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2020. 
  8. «Reviews :: Dark Horse Comics». www.darkhorse.com. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  9. 9,0 9,1 «Berserk: Why Griffith Is the Perfect Villain». Anime News Network (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  10. «Dynasty Warriors Dev's Berserk Spin-Off Given Western Release Dates». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 
  11. «Jason Thompson's House of 1000 Manga - Berserk». Anime News Network (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]