Believe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Believe
Studio Album από Cher
Κυκλοφόρησε1998
Ηχογραφήθηκε1998
Μουσικό είδοςΠοπ, Dance, Latin
Διάρκεια44:02
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠαραγωγόςMark Taylor, Todd Terry, Junior Vasquez, Brian Rowling, Bob Dikins
ΔισκογραφικήWarner Music
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Cher)
It's a man's world 1995Believe 1998 If I could turn back time : Greatest Hits 1999

Το Believe είναι το 23ο studio άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας-τραγουδοποιού Cher, και κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 1998[1] από την Warner Bros. Records. Η RIAA το επικύρωσε ως τετραπλά πλατινένιο στην Αμερική για πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με τις 23 Δεκεμβρίου, 1999[2][3]. Το 1999 το άλμπουμ έλαβε 3 υποψηφιότητες για βραβεία Grammy, μεταξύ των οποίων "Δίσκος της χρονιάς", "Καλύτερο ποπ άλμπουμ" και "Καλύτερη χορευτική ηχογράφηση" για το single "Believe" το οποίο και κέρδισε το βραβείο. Το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 20.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην καριέρα της Σερ αλλά και ένας από τους εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.

Γενικά στοιχεία για το Believe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις αρνητικές κριτικές για τον δίσκο It's a Man's World, η Warner Bros. συζήτησε με την Cher την ηχογράφηση ενός dance album.[4] Η Σερ ξεκίνησε να δουλεύει στο Believe το καοκαίρι του 1998 στο Λονδίνο, συναντώντας τους παραγωγούς Mark Taylor και Brian Rawling, αλλά και άλλους. Το τραγούδι "Believe" γράφτηκε αρχικά από τους Brian Higgins, Matt Gray, Stuart McLennen και Tim Powell και κυκλοφορούσε ως ένα ανεπιθύμητο ντέμο για πολύ καιρό από την Warner. Ο Mark Taylor είπε "Σε όλους άρεσε το ρεφρέν, αλλά όχι το υπόλοιπο τραγούδι. Αφού ήδη είχαμε γράψει άλλα τραγούδια με την Σερ, ο Rob μας ζήτησε να το βελτιώσουμε. Συμμετείχαν και οι Steve Torch και Paul Barry, και τελικά το τραγούδι ολοκληρώθηκε".

Το άλμπουμ περιέχει ένα καινούριο μουσικό προσανατολισμό για την Σερ, υπάρχει χρήση κωδικοποιητή φωνής και τεχνητής επεξεργασίας, ενώ η Σερ στον δίσκο φαίνεται έντονα επηρεασμένη από τον θάνατο του Sonny Bono σε δυστύχημα, νωρίτερα την ίδια χρονιά. Το τραγούδι Believe μάλιστα είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Κριτικές και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ έλαβε ανάμεικτες κριτικές από τους διεθνείς μουσικούς κριτικούς. Ο Michael Gallucci της Allmusic αποκάλεσε το Believe ως μιά κίνηση της Σερ που θυμίζει παιδική χαρά και ξεγνοιασιά. Αξιολόγησε το άλμπουμ με 2,5/5.[5] Οι αρνητικές κριτικές, είχαν περισσότερο κεντρικό άξονα την χρήση κωδικοποιητή στην ηχογράφηση του δίσκου, που όπως λένε επηρέασε και άλλαξε τελείως την πραγματική φωνή της Σερ.

Το 1999, το άλμπουμ έλαβε 2 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, καθώς και 1 υποψηφιότητα για το πρώτο single, την οποία κέρδισε. Στην διάρκεια του 1999 και του 2000 η Cher ήταν υποψήφια, και κέρδισε, σε πολλά βραβεία, όπως το Billboard Music Award για την "Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς".

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Believe
  2. The Power
  3. Runaway
  4. All or Nothing
  5. Strong Enough
  6. Dov'è l'amore
  7. Takin' Back My Heart
  8. Taxi Taxi
  9. Love Is the Groove
  10. We All Sleep Alone

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασικά φωνητικά : Cher
  • Πίσω φωνητικά : Tracie Ackerman, Sylvia Mason James, Paul Barry
  • Παραγωγοί : Mark Taylor, Tod Terry, Junior Vasquez, Jamie O'Connor, Brian Rawling
  • Τεχνικοί : Jeff Taylor, Mark Taylor
  • Φωτογράφηση : Michael Lavine

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. US Copyright Office records about setlist
  2. «Rolling Stone - Cher Comeback». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  4. «Cher Records: 1965-2002». Cher Scholar. 
  5. [1]