Barbie

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της Barbie

Η Βarbie (προφέρεται: [Μπάρμπι]) είναι κούκλα μόδας που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών, Mattel και ξεκίνησε να παράγεται το Μάρτιο του 1959. Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ χρησιμοποίησε τη γερμανική κούκλα Bild Lilli ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της Barbie.

Η Μπάρμπι αποτελεί μια πολύ γνωστή σειρά κουκλών σε όλο το κόσμο. Έχουν βγει αρκετές παιδικές εκπομπές και ταινίες με την Μπάρμπι, όπως αυτή του 2023.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρουθ Χάντλερ παρακολουθούσε την κόρη της, Μπάρμπαρα, να παίζει με τις χάρτινες κούκλες της και παρατήρησε ότι της άρεσε να τους δίνει ρόλους ενηλίκων. Την εποχή εκείνη, οι περισσότερες κούκλες για παιδιά ήταν αναπαραστάσεις βρεφών. Συνειδητοποιώντας ότι ίσως υπάρχει ένα κενό στην αγορά, η Χάντλερ πρότεινε στον άντρα της, Έλιοτ (συνιδρυτή της εταιρείας Mattel), την ιδέα της ενήλικης κούκλας. Αυτός δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, όπως και οι διευθυντές της εταιρείας.

Η Χάντλερ, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη το 1956 μαζί με τα παιδιά της Μπάρμπαρα και Κένεθ, βρήκε τυχαία μια γερμανική κούκλα-παιχνίδι, που ονομαζόταν Bild Lilli.[1] Η κούκλα αυτή είχε ακριβώς τις αναλογίες που είχε η Χάντλερ στο μυαλό της για την ιδέα της ενήλικης κούκλας. Η Bild Lilli βασιζόταν σε μια δημοφιλή χαρακτήρα που εμφανιζόταν σε ένα comic strip του Ράινχαρντ Μπόιτιν, για την εφημερίδα Bild-Zeitung. Η Lilli πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1955 και παρ'όλο που αρχικά είχε βγει στην αγορά μόνο για ενήλικες, έγινε δημοφιλής στα παιδιά, στα οποία άρεσε να την ντύνουν με σύνολα που πωλούνταν ξεχωριστά.[2]

Πρώτες κούκλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Χάντλερ, επαναδιατύπωσε το σχεδιασμό της κούκλας (με τη βοήθεια του μηχανικού Τζακ Ράιαν) και στην κούκλα δόθηκε το όνομα «Barbie» από την κόρη της Ρουθ, Μπάρμπαρα. Η κούκλα έκανε το ντεμπούτο της στο American International Toy Fair, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαρτίου του 1959. Η ημερομηνία αυτή χρησιμοποιείται επίσημα ως τα γενέθλια της διάσημης κούκλας. Η εταιρεία Mattel απέκτησε τα δικαιώματα της Bild Lilli το 1964 και σταμάτησε την παραγωγή της. Η πρώτη κούκλα Barbie φορούσε ένα μαύρο και άσπρο ριγέ μαγιώ και τα μαλλιά της ήταν αλογοουρά. Ήταν διαθέσιμη είτε με ξανθά είτε με μαύρα μαλλιά. Τα ρούχα της ήταν σχεδιασμένα από τον σχεδιαστή μόδας Σάρλοτ Τζόνσον, της εταιρείας Mattel. Οι πρώτες κούκλες Barbie είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία, με τα ρούχα τους ραμμένα στο χέρι από τους Ιάπωνες.

Αλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εμφάνιση της Barbie έχει αλλάξει πολλές φορές, κυρίως το 1971, όποτε και τα μάτια της κούκλας προσαρμόστηκαν για να κοιτάζει μπροστά, και όχι με πλάγια ματιά όπως το αρχικό μοντέλο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κριτική και θαυμασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια νέα έκδοση της Barbie που σχεδιάστηκε στο Λος Άντζελες, απευθυνόταν σε ενήλικες συλλέκτες και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2011. Η έκδοση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ, καθώς έφερε σε μέρη του "σώματός της" διάφορα τατουάζ, ενώ αρκετές είχαν μη φυσιολογικές αποχρώσεις μαλλιών (π.χ. ροζ). Το περιοδικό U.S. News & World Report έγραψε:«αυτή η νέα Barbie με τατουάζ είναι κατάλληλη για τα παιδιά;». Παρ' όλα αυτά, αρκετοί γονείς στάθηκαν στο γεγονός ότι, το συγκεκριμένο στυλ εκφράζει περισσότερο την ποπ κουλτούρα και τη σύγχρονη μόδα, αφού οι περισσότεροι ποπ σταρ υιοθετούν την εμφάνιση αυτή. Η Barbie αποτελεί είδος της παγκόσμιας ιστορίας παιχνιδιών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bibi-bo, ελληνική κούκλα, αντίπαλος της Μπάρμπι καθ'όλη την δεκαετία του 1980.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. In an interview with M.G.Lord, the author of Forever Barbie, Ruth Handler said that she saw the doll in Lucerne, Switzerland. However, the book points out that on other occasions Handler said that she saw the doll in Zurich or Vienna.
  2. «Meet Lilli, the High-end German Call Girl Who Became Barbie». Messy Nessy Chic (στα Αγγλικά). 29 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]