Automatix

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Automatix
ΊδρυσηΙανουάριος 1980
ΙδρυτήςΒίκτορ Σίνμαν
ΈδραBillerica
Commons page Πολυμέσα
Βιομηχανικά ρομπότ της Automatix στην έκθεση Robots 85 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑτον Ιούνιο του 1985. Σε σειρά ρολογιού από κάτω αριστερά: AID 600, AID 900, Seamtracker, Yaskawa Motoman

Η Automatix Inc. ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1980 και ήταν η πρώτη εταιρία που έφτιαξε βιομηχανικά ρομπότ με ενσωματωμένη μηχανική όραση. Οι ιδρυτές της ήταν ο Βίκτορ Σίνμαν, εφευρέτης του βραχίονα Στάνφορντ, ο Φίλιπ Βίλερς, ο Μάικλ Κρόνιν, και ο Άρνολντ Ρίνολντ της Computervision, ο Τζέικ Ντίας και ο Νταν Νίγκρο της Data General, ο Γκόρντον Βάντερμπρουγκ της NBS και ο Νόρμαν Βίτελς του Πανεπιστημίου Κλαρκ.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα μηχανικής όρασης Autovision II εκθέτεται στην εμπορική έκθεση Technology 83 στο Ισραήλτο 1983. Η κάμερα στο τρίποδο κοιτάει προς τα κάτω σε ένα τραπέζι φωτός έτσι ώστε να παραχθεί μια εικόνα οπίσθιου φωτισμού (backlit) που εμφανίζεται στην οθόνη, και που αργότερα γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας με εξαγωγή μπλομπ (blob extraction)

Τα πρώτα προϊόντα της εταιρίας ήταν το σύστημα μηχανικής όρασης Autovision, το ρομπότ Robovision που έκανε συγκολλήσεις και το σύστημα συναρμολόγησης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Cybervision. Η Automatix ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν τους μικροεπεξεργαστές Motorola 68000, αλλά καθώς το 1980 δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου λογισμικό για αυτό το μικροεπεξεργαστή η Automatix αναγκάστηκε να γράψει το δικό της λειτουργικό σύστημα και ρομποτική γλώσσα προγραμματισμού με το όνομα RAIL. Το πρώτο της προϊόν με μηχανική όραση που κυκλοφόρησε τελικά είχε λογισμικό που αδειοδοτήθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Στάνφορντ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Automatix αντικατέστησε τον ιδιωτικό υπολογιστή 68000 στα προϊόντα της με όραση με ένα υπολογιστή Apple Macintosh II.

Το συγκολλητικό ρομπότ Seamtracker στο εργοστάσιο της Automatix στη Μπιλερίκα της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ): η κάμερα σε συνδυασμό με τη πηγή δομημένου φωτός επιτρέπουν στο ρομπότ να ακολουθεί αυτόματα το "μονοπάτι" της συγκόλλησης

Η Automatix χρησιμοποίησε κυρίως ρομποτικούς μηχανισμούς εισηγμένους από την εταιρεία Hitachi στην αρχή και αργότερα από τη Yaskawa Electric Corporation) και την KUKA. Σχεδίασε και κατασκεύασε το ένα Καρτεσιανό ρομπότ που ονομάστηκε AID-600. Το 600 προοριζόταν για χρήση σε συναρμολογήσεις ακριβείας αλλά τελικά μετατράπηκε για συγκολλήσεις, και πιο συγκεκριμένα για συγκόλληση αδρανούς αερίου βολφραμίου (TIG, το βολφραμίου είναι μέταλλο με βιομηχανικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά), μια χρήση που απαιτεί υψηλή ακρίβεια και ανεκτικότητα στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που δημιουργούνται από την ίδια τη διαδικασία συγκόλλησης. Η Automatix ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που έβγαλε στην αγορά ένα ρομπότ συγκόλλησης με δικιά του όραση με την επωνυμία Seamtracker. Σε αυτό το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε δομημένο λέιζερ και μονοχρωματικά φίλτρα έτσι ώστε να μπορεί να εμφανίζεται εικόνα ενώ λειτουργούσε ο βραχίονας συγκόλλησης. Μια άλλη ιδέα, που είχε διατυπωθεί από τον Σέινμαν, ήταν το RobotWorld, ένα σύστημα συνεργαζόμενων μικρών υποεξαρτημάτων αιωρούμενα από ένα δισδιάστατο γραμμικό μοτέρ. Αυτή η σειρά προϊόντων αργότερα πουλήθηκε στην Γιάσκαβα.[1]

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Automatix κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά χρηματοδότησης σε μορφή venture capital και μπήκε στο χρηματιστήριο με αρχική δημόσια προσφορά το 1983, αλλά δεν έβγαλε κέρδη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1994 η Automatix ενώθηκε με μια άλλη εταιρία μηχανικής όρασης, την Itran, και τελικά σχηματίστηκε η εταιρία Acuity Imaging, Inc. Η Acuity εξαγοράστηκε από την Robotics Vision Systems Inc. (RVSI) το Σεπτέμβριο του 1995. Έως τουλάχιστον και το 2004 η RVSI υποστηρίζει τα βελτιστοποιημένα συστήματα μηχανικής όρασης Automatix με την εμπορική επωνυμία PowerVision.

Τον Αύγουστο του 2005 η RVSI εξαγοράστηκε από τη Siemens Energy and Automation που από τα μέσα του 2008 πουλάει τα προϊόντα της RVSI Visionscape και Hawkeye μαζί με τη δικιά της γκάμα με την επωνυμία SIMATIC, μερικά εκ των οποίων είναι μετονομαζόμενες έξυπνες κάμερες DVT/Cognex. Το Σεπτέμβρη του 2008 η Microscan Systems από την Ρέντον της Πολιτείας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ εξαγόρασε το τμήμα μηχανικής όρασης της Siemens, μαζί με τις σειρές Visionscape και Hawkeye.[1] Τον Ιανουάριο του 2009 το σύστημα της Powervision που προέρχεται από την Automatix πωλείται από την RPC Machine Vision Systems, έναν μεταπωλητή επιπρόσθετης αξίας της Microscan.[2] Αρχειοθετήθηκε 2010-04-19 στο Wayback Machine.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Computervision vs. Automatix (A) & (B), Harvard Business School case studies 384-142 & 384-143
  • patent 4841762: Symmetry calibration method for multi-configuration robots
  • patent 4597081: Encoder interface with error detection and method therefor
  • patent 4577344: Vision system
  • patent 4497996: Arc welding system with vision
  • patent 4413180: Method and apparatus for image acquisition utilizing a hollow shaft motor and a concave, cylindrical reflector
  • patent 4409478: Method and apparatus for image acquisition utilizing a concave, cylindrical reflector
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Automatix της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).