apropos

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η εντολή apropos χρησιμοποιείται σε λειτουργικά συστήματα Unix και της οικογένειας του Unix για την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τις εντολές και τα βοηθήματα (utilities) του συστήματος.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χρήστης εισάγει την συμβολοσειρά που θέλει να αναζητήσει και η apropos την αναζητά σε όλες τις σελίδες man (man page). Έπειτα η apropos επιστρέφει όλες τις σελίδες man που περιέχουν την συμβολοσειρά αναζήτησης. Η εντολή είναι πολύ χρήσιμη εαν κάποιος αναζητά μια εντολή του συστήματος ή πληροφορίες για αυτήν, αλλά δεν γνωρίζει το ακριβές όνομα της.

Η εντολή apropos είναι ισοδύναμη με την εντολή man -k συμβολοσειρά_αναζήτησης. Παρόμοια σε λειτουργία είναι η εντολή whatis, η οποία όμως επιστρέφει αποτελέσματα όταν ευρεθεί ακριβώς η δοσμένη συμβολοσειρά αναζήτησης, σε αντίθεση με την apropos που δεν έχει αυτό τον περιορισμό.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, χρησιμοποιήθηκε η εντολή apropos για να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με την συμβολοσειρά «mkdir».

$ apropos mkdir
mkdir (1)            - make directories
mkdir (2)            - create a directory
mkdirat (2)          - create a directory relative to a directory file descriptor
$

Κάθε γραμμή αποτελείται από τρεις στήλες. Η πρώτη στήλη έχει το όνομα της εντολής, η δεύτερη έχει τον αριθμό που δείχνει σε ποια ενότητα της σελίδας man η apropos βρήκε την συμβολοσειρά αναζήτησης και η τρίτη στήλη δείχνει την σύνοψη της εντολής αυτής από την αντίστοιχη σελίδα man.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]