American Psycho (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
American Psycho
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜαίρη Χάρον
ΠαραγωγήΈντουαρντ Ρ. Πρέσμαν
Κρις Χάνλεϊ
Κρίστιαν Χάσλεϊ Σολομόν
ΣενάριοΜαίρη Χάρον
Γκυνεβέρ Τέρνερ
Βασισμένο σεAmerican Psycho από τον Μπρετ Ίστον Έλις
ΠρωταγωνιστέςΚρίστιαν Μπέιλ
Γουίλεμ Νταφόε
Τζάρεντ Λέτο
Τζος Λούκας
Κλόι Σεβίνι
Σαμάνθα Μάθις
Κάρα Σέιμουρ
Τζάστιν Θερού
Γκυνεβέρ Τέρνερ
Ρις Γουίδερσπουν
ΜουσικήΤζον Κέιλ
ΦωτογραφίαΑντρέι Σεκούλα
ΜοντάζΆντριου Μάρκους
ΕνδυματολόγοςIsis Mussenden
Εταιρεία παραγωγήςEdward R. Pressman Productions
Muse Productions
ΔιανομήLionsgate Films
Πρώτη προβολή21 Ιανουαρίου 2000 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς)
Κυκλοφορία14 Απριλίου 2000 (ΗΠΑ)
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$7 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$34.3 εκατομμύρια
ΈπεταιAmerican Psycho 2

Το American Psycho είναι μια ταινία τρόμου του 2000 σε σκηνοθεσία της Μαίρη Χάρον, η οποία έγραψε το σενάριο μαζί με την Γκυνεβέρ Τέρνερ. Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1991 του Μπρετ Ίστον Έλις, πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ ως Πάτρικ Μπέιτμαν, ένας επενδυτικός τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη που ζει μια διπλή ζωή ως κατά συρροή δολοφόνος. Οι Γουίλεμ Νταφόε, Τζάρεντ Λέτο, Τζος Λούκας, Κλόι Σεβίνι, Σαμάνθα Μάθις, Κάρα Σέιμουρ, Τζάστιν Θερού και Ρις Γουίδερσπουν εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Η ταινία συνδυάζει τον τρόμο και τη μαύρη κωμωδία για να σατιρίσει την κουλτούρα των γιάπι και τον καταναλωτισμό της δεκαετίας του 1980, με παράδειγμα τον Μπέιτμαν.

Ο Έλις θεώρησε το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του αδύνατο να μπορεί να υιοθετηθεί σε ταινία, αλλά ο παραγωγός Έντουαρντ Ρ. Πρέσμαν ήταν αποφασισμένος να το διασκευάσει και αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας το 1992. Οι Στιούαρτ Γκόρντον, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και Ρομπ Βάις σκέφτηκαν να σκηνοθετήσουν την ταινία προτού ο Χάρον και ο Τέρνερ αρχίσουν να γράφουν το σενάριο το 1996. Επιδίωξαν να κάνουν μια ταινία της δεκαετίας του 1980 που να δίνει έμφαση στη σάτιρα του μυθιστορήματος. Η περίοδος προπαραγωγής ήταν ταραχώδης. Ο Χάρον επέλεξε τον Μπέιλ για να παίξει τον Μπέιτμαν, αλλά επειδή ο διανομέας της ταινίας Lions Gate Films αναζήτησε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον ρόλο, ο Χάρον απολύθηκε και αντικαταστάθηκε με τον Όλιβερ Στόουν. Μετά την αποχώρηση του Στόουν και του Ντι Κάπριο λόγω δημιουργικών διαφορών, ο Χάρον προσλήφθηκε ξανά και του επετράπη να προσλήψει τον Μπέιλ. Η κύρια φωτογραφία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1999 στο Τορόντο και τη Νέα Υόρκη.

Το American Psycho έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στις 21 Ιανουαρίου 2000 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Απριλίου. Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές, με επαίνους για την ερμηνεία του Μπέιλ και το σενάριο, και εισέπραξε πάνω από 34 εκατομμύρια δολάρια[1] με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων δολαρίων.[2] Έκτοτε ανέπτυξε μια ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη κουλτούρα των μιμιδίων. Μία συνέχεια απευθείας σε βίντεο, το American Psycho 2, κυκλοφόρησε το 2002, αν και έχει μικρή σχέση με το πρωτότυπο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, ο Πάτρικ Μπέιτμαν, ένας νεαρός και πλούσιος χρηματιστής από τη Νέα Υόρκη, περνάει τον περισσότερο χρόνο του δειπνώντας σε δημοφιλή εστιατόρια ενώ κάνει εμφανίσεις για την αρραβωνιαστικιά του Έβελυν, καθώς και για τους συναδέλφους του, τους περισσότερους από τους οποίους μισεί. Σε μια επαγγελματική συνάντηση, ο Μπέιτμαν και οι συνάδελφοί του επιδεικνύουν τις επαγγελματικές τους κάρτες , έχοντας εμμονή με τα σχέδιά τους. Έξαλλος από την ανωτερότητα της κάρτας του συναδέλφου του Πόλ Άλεν, ο Μπέιτμαν βρίσκει έναν άστεγο και τον σκύλο του και τους σκοτώνει. Ο Μπέιτμαν και ο Άλεν, ο οποίος μπερδεύει τον Μπέιτμαν με έναν άλλο συνάδελφο, κάνουν σχέδια για δείπνο μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ο Μπέιτμαν συζητά με τον Άλεν για τον πλούσιο τρόπο ζωής του και την ικανότητά του να κάνει κρατήσεις στο Dorsia, ένα εστιατόριο στο οποίο ο Μπέιτμαν απαγορεύεται να μπει. Ο Μπέιτμαν μεθάει τον Άλεν, τον παρασύρει στο διαμέρισμά του και τον σκοτώνει με ένα τσεκούρι ενώ ακούει το τραγούδι "Hip to be Square" των Huey Lewis and the News και μιλάει για τα πλεονεκτήματα του συγκροτήματος. Ο Μπέιτμαν πετάει το πτώμα και πηγαίνει στο διαμέρισμα του Άλεν για να αφήσει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή του που ισχυρίζεται ότι ο Άλεν έχει πάει επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ντόναλντ Κίμπαλ παίρνει συνέντευξη από τον Μπέιτμαν σχετικά με την εξαφάνιση του Άλεν, αναφέροντας ότι μπορεί να εθεάθη στο Λονδίνο. Ο Μπέιτμαν προσκαλεί δύο πόρνες, την Κρίστι και τη Σαμπρίνα, στο διαμέρισμά του, όπου κάνουν σεξ. Στη συνέχεια τις βασανίζει, τις πληρώνει και τις διώχνει. Ένας συνάδελφος του Μπέιτμαν, αποκαλύπτει μια νέα επαγγελματική κάρτα, οπότε ο Μπέιτμαν προσπαθεί να τον στραγγαλίσει στην τουαλέτα ενός ακριβού εστιατορίου. Ο συνάδελφος κάνει λάθος την απόπειρα για σεξουαλική προέλαση και δηλώνει την επιθυμία του για τον Μπέιτμαν, ο οποίος πανικοβλημμένος, τρέπεται σε φυγή. Ένας ύποπτος πλέον Κίμπαλ παίνει δεύτερη φορά συνέντευξη από τον Μπέιτμαν, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονεί ένα μοντέλο και βάζει το κομμένο κεφάλι του στην κατάψυξή του. Την επόμενη μέρα καλεί τη γραμματέα του Τζιν σε δείπνο, προτείνοντάς της να τον συναντήσει στο διαμέρισμά του για ποτό. Ο Μπέιτμαν πρόκειται να τη σκοτώσει με ένα σεσουάρ όταν λαμβάνει ένα μήνυμα από την Έβελιν στον τηλεφωνητή του και σταματά.

Ο Μπέιτμαν γευματίζει με τον Κίμπαλ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ένας συνάδελφος του Μπέιτμαν ισχυρίζεται ότι είχε δειπνήσει μαζί του την ημέρα της εξαφάνισης του Άλεν, ηρεμώντας τον, και καταλαβαίνει ότι η ιδέα να δολοφονήσει τον Άλεν ένας από τους φίλους του χωρίς λόγο είναι αδύνατη. Ο Μπέιτμαν φέρνει την Κρίστι και την Ελίζαμπεθ στο διαμέρισμα του Άλεν, όπου ναρκώνει την Eλίζαμπεθ πριν κάνει σεξ μαζί της όπως επίσης και την Κρίστι. Όταν ο Μπέιτμαν σκοτώνει την Eλίζαμπεθ, η Κρίστι τρέχει, ανακαλύπτοντας πολλά γυναικεία πτώματα καθώς ψάχνει για έξοδο. Ένας γυμνός Μπέιτμαν την κυνηγάει και της ρίχνει ένα αλυσοπρίονο που τρέχει καθώς φεύγει από μια σκάλα. Αμέσως μετά, χωρίζει με την Έβελιν.

Καθώς ο Μπέιτμαν χρησιμοποιεί ένα ΑΤΜ , βλέπει μια γάτα. Το ΑΤΜ εμφανίζει το κείμενο "Τάισέ με μια αδέσποτη γάτα ", έτσι ετοιμάζεται να την πυροβολήσει. Όταν μια γυναίκα τον αντιμετωπίζει, εκείνος την πυροβολεί. Ακολουθεί καταδίωξη της αστυνομίας, αλλά ο Μπέιτμαν πυροβολεί έναν από τους αστυνομικούς και ανατινάζει ένα περιπολικό, σκοτώνοντας και άλλους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, ο Μπέιτμαν σκοτώνει έναν φύλακα και έναν θυρωρό πριν κρυφτεί στο γραφείο του. Καλεί τον δικηγόρο του και αφήνει μανιωδώς μια ομολογία στον τηλεφωνητή του, ισχυριζόμενος ότι σκότωσε 20–40 ανθρώπους. Το επόμενο πρωί, ο Μπέιτμαν επισκέπτεται το διαμέρισμα του Άλεν, αλλά το βρίσκει άδειο και προς πώληση. Ένας μεσίτης του λέει ότι το διαμέρισμα δεν ανήκει στον Άλεν προτού του ζητήσει να φύγει.

Υστερικός, ο Μπέιτμαν τηλεφωνεί στην Τζιν και μετά πηγαίνει να συναντηθεί με τους συναδέλφους του για μεσημεριανό. Εν τω μεταξύ, μια τρομοκρατημένη Τζιν βρίσκει γραφικά σχέδια δολοφονιών και ακρωτηριασμών στο ημερολόγιο του Μπέιτμαν. Ο Μπέιτμαν συναντά τον δικηγόρο του και του ομολογεί τους φόνους του. Ο δικηγόρος τον μπερδεύει για άλλον άντρα και γελάει με την ομολογία θεωρώντας την αστεία. Ο Μπέιτμαν ξεκαθαρίζει ποιος είναι και ομολογεί ξανά τους φόνους, αλλά ο δικηγόρος του λέει ότι οι ισχυρισμοί του είναι αδύνατοι αφού πρόσφατα είχε δείπνο με τον Άλεν στο Λονδίνο. Ένας εξαντλημένος και αβέβαιος Μπέιτμαν επιστρέφει στους φίλους του. Συζητούν για κρατήσεις δείπνου και σκέφτονται αν ο Ρόναλντ Ρίγκαν είναι ένας ακίνδυνος γέρος ή ένας κρυφός ψυχοπαθής. Ο Μπέιτμαν, αβέβαιος αν τα εγκλήματά του ήταν πραγματικά ή φανταστικά, συνειδητοποιεί ότι δεν θα λάβει ποτέ την τιμωρία που του αρμόζει. Η αφήγησή του δηλώνει ότι πονάει διαρκώς, ότι εύχεται ο πόνος του να προκληθεί σε άλλους και ότι η ομολογία του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «American Psycho». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. Potvin, James (16 Μαρτίου 2022). «10 Movie Characters Who Became Memes». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]