ASTM International

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ASTM International γνωστή ως το 2001 ως American Society for Testing and Material (Αμερικανική Εταιρεία Δοκιμών και Υλικών) είναι παγκόσμιος οργανισμός τυποποίησης που έχει αναπτυχθεί καθιερώνοντας πρότυπα γενικής αποδοχής σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών προϊόντων – υλικών, καθώς και επί συναφών συστημάτων και υπηρεσιών.

Η ASTM International ιδρύθηκε το 1898 και εδρεύει στη Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Αποτελεί σήμερα διεθνή κυβερνητικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύχθηκε ακολουθώντας συναινετικές διαδικασίες πολυμελών επιστημονικών επιτροπών συντάσσοντας διεθνή τεχνικά πρότυπα «στάνταρς» τα οποία και γίνονται παγκοσμίως ευρύτερα αποδεκτά. Σήμερα θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος οργανισμός προτύπων στον κόσμο, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 12.000 πρότυπα που διακρίνονται σε έξι βασικές κατηγορίες:

  1. πρότυπα προδιαγραφών,
  2. πρότυπα μεθόδων δοκιμών,
  3. πρότυπα οδηγών πληροφοριών
  4. τυποποιημένη ταξινόμηση υλικών και προϊόντων
  5. τυποποιημένη ορολογία καθώς και
  6. πρακτικά πρότυπα επί προϊόντων ή μεθόδων εκτός ή πέρα των παραπάνω.

Όλα τα παραπάνω πρότυπα που φέρουν την ονομασία του οργανισμού ακολουθούμενου με ένα χαρακτηριστικό γραμματαριθμό, (π.χ. ASTM A354), περιλαμβάνονται σε ετήσιες πολύτομες εκδόσεις του οργανισμού που τίθενται σε παγκόσμια κυκλοφορία και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι εκδόσεις αυτές διακρίνονται κατά τομείς ενδιαφέροντος όπως π.χ. προϊόντα χαλυβουργίας, μετάλλων, κλωστοϋφαντουργίας, πετρελαιοειδών και λιπαντικών, πλαστικών και χρωμάτων, ειδικών χημικών προϊόντων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, θεμάτων περιβαλλοντικής και πυρηνικής τεχνολογίας, γεωθερμίας, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, μεθόδους και όργανα ελέγχου και μέτρησης καθώς και δείκτες ασφαλείας – διακίνησης.

Η συμμετοχή στον Οργανισμό αυτό φυσικών προσώπων, ιδιωτικών και κρατικών φορέων είναι ελεύθερη. Η δε συμμετοχή σε πολλές επιτροπές είναι εθελοντική. Τα μέλη του οργανισμού υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από 30.000 από 120 χώρες τα οποία και κατανέμονται σε τρεις βασικές κατηγορίες σε: χρήστες, παραγωγούς και καταναλωτές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]