4000 Ίππαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ίππαρχος [Hipparchus (προσωρινή ονομασία 1989 AV)] είναι ένας αστεροειδής της Κύριας ζώνης αστεροειδών περίπου 17 χιλιόμετρα (11 μίλια) σε διάμετρο. Ανακαλύφθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1989 από τους ιαπωνικούς αστρονόμους Σέιτζι Ουέντα και Hiroshi Kaneda στο Παρατηρητήριο Kushiro στο Hokkaido της Ιαπωνίας. Αυτός Ο πιθανός ανθρακώδης αστεροειδής έχει μια βραχεία περίοδο περιστροφής 3,4 ωρών. Ονομάστηκε για τον αρχαίο Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο .

Αντιστρόφως, μια εναλλακτική εφαρμογή της μεθόδου ιεραρχικής ομαδοποίησης διαπίστωσε ότι είναι ένα βασικό μέλος της οικογένειας της Αστραίας (σύμφωνα με Milani και Knežević).

Πώς ονομάστηκε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το Minor Planet πήρε το όνομά του από την IAU της Ομάδας Εργασίας για το πλανητικό σύστημα ονοματολογίας μετά την Έλληνας αστρονόμος Ίππαρχος (  190 - γ  120 π.χ. ), που θεωρείται η μεγαλύτερη αστρονόμος της αρχαιότητας. Ο Ιππάρχος εισήγαγε μια συστηματική και κριτική προσέγγιση τόσο στη θεωρητική όσο και στην παρατηρητική αστρονομία. Τον τιμάται επίσης από ένα σεληνιακό και ένα αρειανό κρατήρα. Είναι ένας από τους αστεροειδείς με αριθμό ανά χιλιάδα.