Χρήστης:Vvasilatou2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είμαι Βιολόγος, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Είμαι φοιτήτρια στο πρώτο έτος στο Μεταπτυχιακό Διδακτικής της Βιολογίας. Πρόκειται για ένα διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Βιολογίας και του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Η παρουσία μου σε περιβάλλον Wiki πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκπαίδευσης στη χρήση τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στο μάθημα με τίτλο "Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας.


==Η συμβολή των ΤΠΕ στη διδακτική της Βιολογίας==[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιολογία είναι μία παραστατική επιστήμη. Οι εκπαιδευόμενοι ανεξάρτητα από την ηλικία τους καλούνται να κατανοήσουν μηχανισμούς λειτουργίας μορίων σε υποκυτταρικό επίπεδο, τη λειτουργία οργάνων και τη φυσιολογία οργανισμών αλλά και σε ένα ανώτερο επίπεδο τις πολύπλοκες σχέσεις των οργανισμών στα οικοσυστήματα. Είναι μία επιστήμη συγγενής με άλλες φυσικές επιστήμες όπως η γεωλογία, η χημεία και η φυσική αλλά και με τη φιλοσοφία "την επιστήμη των επιστημών". Δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι συμβολής των ΤΠΕ στη διδακτική της βιολογίας. Ο πρώτος είναι η οπτικοποίηση των βιολογικών συστημάτων γεγονός που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που τα διέπουν και ο δεύτερος είναι η ενεργοποίηση των εκπαιδευόμενων μέσω της συναισθηματικής εμπλοκής τους με την γνώση.

Το ιδεατό είναι οι εκπαιδευόμενοι να γίνονται ταυτόχρονα παραγωγοί νέων ιδεών σε μια διαρκή αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτικούς τους.

Ο διδάσκων μαθαίνει και ο μαθητής διδάσκει. Πόσο ωραία και συναρπαστική είναι η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους δύο...