Χρήστης:Stepanps/πρόχειρο/Διαφάνεια (αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Stepanps. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Stepanps/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Στον τομέα της διάδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (human-computer interaction), διαφανής (transparent) ονομάζεται μία διεργασία που πραγματοποιείται από τον υπολογιστή χωρίς όμως να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον χρήστη. Θεωρείται καλό χαρακτηριστικό γιατί κρύβει από τον χρήστη την πολυπλοκότητα του συστήματος, κάνοντάς το πιο εύχρηστο ακόμα και στον ανειδίκευτο.[1][2] Η έννοια "διαφανής" στην πληροφορική δημιουργεί κάποια σύγχυση γιατί διαφέρει από την φυσική ή χημική ιδιότητα της διαφάνειας των υλικών σωμάτων. Είναι το αντίθετο γιατί κρύβει τις διεργασίες του συστήματος. Είναι "διαφανής" γιατί είναι αόρατη στον χρήστη.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σύστημα αρχείων (file system) κρύβει πολλές από τις πολύπλοκες επεξεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο.Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή κειμένου (word processor) χωρίς να γνωρίζει ότι τα αρχεία του αποθηκεύονται συμπιεσμένα (compressed) ή κρυπτογραφημένα (encrypted).

Ένας φυλλομετρητής ιστοσελίδων (web browser) λειτουργεί επίσης με ένα "διαφανή" τρόπο. Ο χρήστης απλά καταχωρεί την διεύθυνση URL (πχ el.wikipedia.org) του ιστότοπου. Ο φυλλομετρητής με την χρήση ενός DNS εξυπηρετητή (server) βρίσκει την διεύθυνση IP που αντιστοιχεί στο όνομα και είναι απαραίτητη για την επικοινωνία με τον εξυπηρετητή (server) του ιστότοπου. Η όλη διαδικασία γίνεται σε άγνοια του μέσου χρήστη, δηλαδή είναι "διαφανής"[1]. Στο παρασκήνιο του φυλλομετρητή γίνονται πολλές άλλες "διαφανείς" εργασίες προκειμένου ο "απομακρυσμένος" εξυπηρετητής (server) να αλληλεπιδράσει με τον χρήστη.

Διαφανείς διεργασίες συνήθως έχουμε και όταν συνδέεται μια συσκευή σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Η αναγνώρισή της και η επικοινωνία μαζί της γίνεται με μικρή ή και καθόλου παρέμβαση του χρήστη.

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Όσο εξελίσσονται υλικό (hardware) και λογισμικό (software) η διαφάνεια (transparency) θα απλουστεύει την χρήση των πολύπλοκων συστημάτων.

Τίτλος ενότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κείμενο

Τίτλος ενότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κείμενο


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «What is transparent? - Definition from WhatIs.com» (στα αγγλικά). WhatIs.com. http://whatis.techtarget.com/definition/transparent. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  2. «What is transparent? Webopedia Definition». www.webopedia.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

hdhdhdhd