Χρήστης:S KATANOS/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η συμβολή της τεχνολογίας RFID στην ανάπτυξη του  ομίλου Inditex

O όµιλος Inditex είναι µια αυτοκρατορία της µόδας, που σήµερα αποτελείται από οκτώ αλυσίδες λιανικής πώλησης µε περίπου 6.000 καταστήµατα σε πέντε ηπείρους, µε την αξία της στο χρηµατιστήριο να εκτιµάται στα 62 δις.ευρώ. Η εφοδιαστική αλυσίδα [1]του οµίλου έπαιξε πολύ σηµαντικό ρόλο σε αυτή τη σπουδαία πορεία του. Ο τρόπος µε τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα χαρακτηριστικά της ευέλικτης αλυσίδας εφοδιασµού, καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, οδήγησαν στην βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών και την αποδοτικότητα του οµίλου.

Η επιτυχία του οµίλου Inditex κρύβεται στην υλοποίηση µιας στρατηγικής, όπου τα δυνατά της σηµεία είναι η τεχνολογία αιχµής που εφαρµόζει µέσω ανεπτυγµένων πληροφοριακών συστηµάτων , καθώς και τα µηδενικά αποθέµατα που στηρίζονται στο συγκεντρωτικό µοντέλο παραγωγής και διακίνησης.

Στη βελτίωση και στη µεγαλύτερη αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνέβαλε ,κατά κύριο λόγο, η συνεργασία της εταιρείας Zara µε το MIT Sloan School of Management και UCLA Anderson School of Management. Και στα δύο πανεπιστήµια διεξήχθει έρευνα πάνω σε µαθηµατικά και στα σηµεία πώλησεις, τα καταστήµατα. Μετά από τη διεξαγωγή πιλοτικών προγραµµάτων, υιοθετήθηκε ένα µαθηµατικό µοντέλο το οποίο και αντλεί πληροφορίες τόσο από τα αρχεία των πωλήσεων όσο και από τα διαθέσιµα αποθέµατα στις αποθήκες. Στόχος της εφαρµογής αυτού του µοντέλου ήταν η καλύτερη διανοµή εµπορευµάτων και ο εφοδιασµός του δικτύου των καταστηµάτων. Δίνεται βέβαια και η δυνατότητα για ανθρώπινη παρέµβαση, σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών, απεργιών και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων. Αυτό που έκανε αυτό το µοντέλο µοναδικό ήταν ότι σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στον κόσµο της ‘γρήγορης µόδας’.

O όµιλος Inditex, θέλοντας να αναπτύσεται µε τη βοήθεια της τεχνολογίας οδηγήθηκε και στην εφαρµογή της Τεχνολογίας RFID, ώστε να µπορεί να έχει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο στα αποθέµατα του κάθε καταστήµατός.

Η εφαρµογή της RFID τεχνολογίας δεν απαιτεί οπτική επαφή και τα προϊόντα µπορούν να προσδιοριστούν αυτόµατα και ταυτόχρονα κατά τη διέλευση µιας παλέτας προϊόντων από µια συσκευή ανάγνωσης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους λιανοπωλητές και στους κατασκευαστές να έχουν ακριβέστερη πληροφόρηση τόσο για µεγάλες ποσότητες προϊόντων, όσο και για τη ροή των προϊόντων από τα εργοστάσια προς τις αποθήκες και τα καταστήµατα.

Η δυνατότητα της τεχνολογίας RFID για µοναδική αναγνώριση κάθε µονάδας (προϊόν, κιβώτιο ή παλέτα) που διακινείται µέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη καθιστά ικανή να υποστηρίξει βασικές εφαρµογές δοαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασµού και ζήτησης. Αυτές οι εφαρµογές είτε αφορούν στον προµηθευτή και στους διανοµείς (upstream side) όπως διαχείριση αποθέµατος και στόλου, είτε απευθύνονται στο κατάστηµα και τελικά στον καταναλωτή (downstream side) όπως self-check out και εξατοµίκευµένη προώθηση, ή πρόκειται για εφαρµογή ιχνηλασιµότητας κατά µήκος όλης της αλυσίδας.


Αυτή η σχετικά νέα τεχνολογία, επιτρέπει την αναγνώριση του κάθε προϊόντος µέσω ραδιοσυχνοτήτων. Το ID κάθε προϊόντος καταγράφεται µέσα σε microchip, το οποίο και αποθηκεύεται στο αντικλεπτικό που έχει πάνω του κάθε προϊόν. Γεγονός που καθιστά την διανοµή των προϊόντων πιο αποδοτική καθώς βοηθάει να γίνεται και η διαχείριση τους µέσα στο κατάστηµα ακριβάστερη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την εξυπηρέτηση των πελατών. Το σύστηµα RFID κωδικοποιεί κάθε προϊόν στις κεντρικές αποθήκες του οµίλου στην Ισπανία. Μόλις τα καταστήµατα παραλάβουν τα εµπορέυµατα, τότε το σύστηµα δείχνει αµέσως ποιοι είναι αυτοί οι κωδικοί προϊόντων και ποια τα µεγέθη που χρειάζονται αντικατάσταση πίσω στις αποθήκες της Ισπανίας. Την ίδια στιγµή γίνεται αντιλληπτό και στο κατάστηµα ποιοι κωδικοί και ποια µεγέθη είναι διαθέσιµα είτε στο ίδιο το κατάστηµα είτε στα σε πλησιέστερα καταστήµατα είτε on-line.

Η συμβολή της τεχνολογίας RFID στη βελτίωση της αποδοτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας στον όμιλο Inditex αποτελεί πλέον γεγονός.

  1. «Εφοδιαστική Αλυσίδα Σχεδιασμού Συστημάτων - Βικιεπιστήμιο». el.wikiversity.org. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019.