Χρήστης:Noufaro19/πρόχειρο/Πολ Άνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Noufaro19. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Noufaro19/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Noufaro19/πρόχειρο/Πολ Άνκα
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Πολ Άλμπερτ Άνκα είναι Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1941 στην Οτάβα του Καναδά, και έγινε διάσημος προς το τέλος των δεκαετιών του '50, 60' και 70', με τραγούδια όπως τo "Diana", "Lonely Boy", "Put Your Head On My Shoulder" και "(You're) Having My Baby". Έχει γράψει τραγούδια για γνωστούς καλλιτέχνες και γενικά προσωπικότητες, όπως τον Johnny Carson (θεματικό τραγούδι του Tonight Show Starring Johnny Carson - "Johnny's Theme"), Tom Jones ("She's A Lady"), και την μουσική ερμηνεία του Jacques Revaux στο τραγούδι του Frank Sinatra "My Way". Επίσης, το 1983 συνεργάστηκε με τον MIchael Jackson και μαζί έγραψαν το "I Never Heard", το οποίο μετονομάστηκε και κυκλοφόρησε το 2009 ως "This Is It". Το 1990 έγινε νόμιμος πολίτης των ΗΠΑ.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολ Άνκα το 1959 στο Gröna Lund στη Στοκχόλμη.

Ο Άνκα γεννήθηκε από τον Άντριου Εμίλ (Άντι), Συριανό- Αμερικανό, και την Καμέλια, Καναδή- Λιβανέζα, στις 30 Ιουλίου 1941. Οι γονείς του ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αντιοχείας, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου, το "Locanda". Ο Άνκα, από μικρή ηλικία, τραγουδούσε στην χορωδία του Συριακού Καθεδρικού Ναού αφιερωμένο στον Συριακό Άγιο Elias (Ignatius Elias the 3rd). Ήταν το πρωτότοκο παιδί της οικογένειάς του, ο μεγαλύτερος από τρία παιδιά. Λίγο μετά από τα δέκατα πέμπτα γενέθλιά του, αγόρασε εισιτήριο για το Λος Άντζελες, ΗΠΑ, ώστε να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική Επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άνκα έγραψε το πρώτο του τραγούδι στην ηλικία των δεκατέσσερα, το οποίο ονόμασε "I Confess". Το 1957, ο θείος του έδωσε 100 δολάρια, για να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη, ώστε να περάσει οντισιόν από τον Don Costa. Το ABC αποφάσισε να απελευθερώσει το τραγούδι "Diana", το οποίο είχε γράψει για ένα κορίτσι που είχε ερωτευτεί όταν έμενε στην Οτάβα. Μετά από εβδομάδες, το τραγούδι του δεκαεξάχρονου είχε καταταχθεί ως το No. 1 τραγούδι παγκοσμίως, πουλώντας 20 εκατομμύρια αντίγραφα. Αργότερα, έγραψε άλλα 4 τραγούδια τα οποία κατατάχθηκαν στα Top 20 του 1958, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα τραγούδια "It's Time To Cry" (No. 4) και "(All Of A Sudden) My Heart Sings" (No.15), το οποίο οδήγησε στην ηλικία των 17 ένα από τα μεγαλύτερα εφηβικά είδωλα εκείνης της εποχής. Έκανε περιοδείες στην Βρετανία και Αυστραλία με τον Buddy Holly. Ο Άνκα επίσης έγραψε το "It's Doesn't Matter Anymore" για τον Buddy Holly, το οποίο ο δεύτερος ηχογράφησε λίγο πριν τον θάνατό του το 1959. Ο Άνκα δήλωσε λίγο αργότερα:

"Το τραγούδι αυτό έχει μία τραγική ειρωνεία τώρα, αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσει στην φροντίδα της οικογένειας του Buddy Holly. Θα δώσω τα δικαιώματα του συνθέτη στην χήρα του. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω."

Το ταλέντο του Πολ Άνκα συμπεριλάμβανε το θεματικό τραγούδι για το Tonight Show με τον Johnny Carson, το "Teddy", το οποίο έγραψε για τον Connie Francis το 1960 (το τραγούδι κατάφερε να μπει στα Top 20), το "She's A Lady" για τον Tom Jones και αγγλικούς στίχους για το τραγούδι του Frank Sinatra "My Way". Στην δεκαετία του '60, ο Άνκα άρχισε να δουλεύει στον κινηματογράφο, γράφοντας τραγούδια για τις ταινίες, αλλά και παίζοντας σε αυτές, σημαντικότερα το θεματικό τραγούδι της ταινίας "Η Μεγαλύτερη Ημέρα Του Πολέμου" (The Longest Day),όπου έκανε μία σύντομη εμφάνιση ως Αμερικανός Στρατιώτης, το οποίο ήταν επίσης το επίσημο εμβατήριο του Καναδικού Αερομεταφερόμενου Συντάγματος. Επίσης, έγραψε το τραγούδι "Lonely Boy" για την ταινία Girls Town, το οποίο μετά κυκλοφόρησε ως σινγκλ και ανέβηκε στο Billboard Hot 100. Επιπροσθέτως, έγραψε και ηχογράφησε το τραγούδι "My Home Town" που κατατάχτηκε No.8 ποπ επιτυχία τον ίδιο χρόνο που το κυκλοφόρησε. Αργότερα, έγινε ένας από τους νεότερους ποπ τραγουδιστές που τραγούδησαν στα καζίνο του Λας Βέγκας.

Το 1960, ο Άνκα τραγούδησε με την RCA Victor. Αγόρασε τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία του καταλόγου ABC- Paramount που του άνηκε, αλλά όπως και τους υπόλοιπους καλλιτέχνης της Βόρειας Αμερικής, η καριέρα του εμποδίστηκε από τους Βρετανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη εκείνη την εποχή. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, η καριέρα του εστίαζε σε μουσική είδους adult contemporary και big-band standards, την οποία έπαιζε συστηματικά στο Βέγκας.

Στις αρχές του '70, υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Buddah Records, κυκλοφορώντας δύο άλμπουμ, ένα με το όνομά του και το Jubilation. Το πρώτο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971, περιείχε το τραγούδι "She's A Lady" που έγραψε ο ίδιος, και αργότερα έγινε το χαρακτηριστικό τραγούδι του Ουαλικού καλλιτέχνη Tom Jones τον ίδιο χρόνο. Ο Άνκα απέτυχε να κάνει μία επιτυχία στα μουσικά charts με δικό του τραγούδι.

Η επιστροφή στα μουσικά charts το 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απογοητευμένος, έχοντας περάσει 10 χρόνια χωρίς κανένα από τα τραγούδια του να έχει μπει στα top 25, ο Άνκα άλλαξε δισκογραφική εταιρεία ξανά, κάτι το οποίο αποτέλεσε σημείο καμπής στην καριέρα του. Υπέγραψε με την United Artists το 1974 και συνεργάστηκε με την Odia Coates και ηχογράφησαν το No.1 τραγούδι-επιτυχία "(You're) Having My Baby", εκθέτοντας τον σε μία καινούργια γενιά θαυμαστών και αποδεικνύοντας την στάσιμη ενέργειά του στο αρχικό κοινό του, το οποίο είχε πλέον ωριμάσει. Ο Άνκα επίσης έγραψε πέντε πόδια τα οποία συμπεριέλαβε ο Don Goodwin σε ένα από τα άλμπουμ του.

Ο Άνκα και η Coates ηχογράφησαν δύο ακόμη ντουέτα, τα οποία κατατάχθηκαν στα Top 10, ένα με το όνομα "One Man Woman/ One Woman Man" (No.7), "I Don't Like To Sleep Alone" (No.8) και το ντουέτο που έφτασε στο No.15 "(I Believe) There's Nothing Stronger Than Our Love". Το 1975 ηχογράφησε το διαφημιστικό τραγούδι "Times Of Your Life" για την εταιρεία (Eastman) Kodak, με στιχουργό τον Bill Lane και μελοποιό τον Roger Nichols. Το τραγούδι απέκτησε τόση φήμη, που ο Άνκα το ηχογράφησε αργότερα ως ολόκληρο τραγούδι, πιάνοντας κορυφή στο No.7 στο Pop Chart των Ηνωμένων Πολιτειών το έτος 1976. Κατόπιν, έγραψε ακόμη ένα τραγούδι-επιτυχία για τον Frank Sinatra, το "Anytime (I'll Be There)" που έφτασε No.33. Το τελευταίο τραγούδι του Άνκα που έφτασε στα Top 40 των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το "Hold Me 'Til The Morning Comes" το καλοκαίρι του 1983, το οποίο περιείχε φωνητικά από τον Peter Cetera, τότε φρόντμαν του συγκροτήματος Chicago και κατατάχτηκε στο No.2 στα chart.

Η επιστροφή το 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άλμπουμ του "A Body Of Work" το 1998 ήταν η πρώτη του US Studio κυκλοφορία μετά το Walk In A Fine Line το 1983, με vocalist και εκτελεστές την Σελίν Ντιον, τον Kenny G, την Πάτι ΛαΜπελλ, και τον Σκάιλερ Τζετ. Το άλμπουμ συμπεριλάμβανε μια νέα έκδοση τοy "Hold Me Til' The Morning Comes", εκτελεσμένο ξανά με τον Peter Cetera. Το 2005, το άλμπουμ του Άνκα "Rock Swings", παρείχε μία συμβατική επιστροφή από τραγούδια που του κέρδισαν ένα αστέρι στο Canada's Walk Of Fame στο Τορόντο.

Στις 12 Οκτωβρίου 2009, ο Άνκα δήλωσε ότι η νέα κυκλοφορία του Michael Jackson, "This Is It" ήταν μία συνεργατική προσπάθεια μεταξύ των δύο το 1983. Σύμφωνα με τον Άνκα, μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού ο Τζάκσον αποφάσισε ότι δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει και αργότερα, η καλλιτέχνης Sa-Fire ηχογράφησε και κυκλοφόρησε την μελωδία του τραγουδιού. Μετά από τις απειλές του Άνκα για μήνυση, οι διαχειριστές της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον παραχώρησαν στον πρώτο το 50% της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένα επιπλέον τραγούδι που ο Άνκα και ο Τζάκσον έγραψαν μαζί το 1983 ήταν το "Love Never Felt So Good". Το άλμπουμ το "Songs Of December" ήταν το No. 58 στα charts του Καναδά του Νοέμβριου του 2011.

Στις 25 Ιουνίου 2019, το περιοδικό της The New York Times συμπεριέλαβε τον Άνκα ως έναν από τους καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων καταστράφηκαν στην φωτιά του Universal το 2008.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη τοπικά διάσημος ως εφηβικό είδωλο για τα αγγλόφωνα τραγούδια του, ο Άνκα βγήκε στην ιταλική αγορά με το τραγούδι του "Summer's Gone" το 1960, το οποίο κυκλοφόρησε ως "Dove Sei". Ο δίσκος κέρδισε άμεση επιτυχία, φτάνοντας το No.4 στις ιταλικές λίστες μουσικών επιτυχιών, ξεκινώντας μία υποσχόμενη καριέρα στο εξωτερικό. Αργότερα, συνεργάστηκε με πολλούς Ιταλούς μουσικούς της εποχής, περιλαμβάνοντας τον συνθέτη/σκηνοθέτη Ennio Morricone, τραγουδιστή-τραγουδοποιό Lucio Battisti και στιχουργό Mogol. Η επίσημη δισκογραφία του περιέχει εννέα single τα οποία είχε κυκλοφορήσει η RCA Italiana, αλλά τα ιταλικά charts κατέγραψαν τουλάχιστον άλλα 6 τραγούδια που ερμήνευσε ή ηχογράφησε στην ιταλική γλώσσα. Το κορυφαίο του τραγούδι ήταν το "Ogni giorno", το οποίο έφτασε No.1 το 1962, πριν από τα "Piangerò per te" και "Ogni volta", τα οποία έφτασαν No.2 το 1963 και το 1964. Το "Ogni volta" ("Κάθε φορά") ερμηνεύτηκε από τον Άνκα στο Φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο το 1964 και αργότερα πούλησε παραπάνω από ένα εκατομμύριο αντίγραφα μόνο στην Ιταλία. Επίσης, το τραγούδι ανταμείφθηκε με έναν χρυσό δίσκο.

Επέστρεψε στο αν Ρέμο το 1968 με το τραγούδι "La farfalla impazzita" των Μπατίστι και Μόγκολ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος τίτλος ερμηνεύτηκε από τον Ιταλό τραγουδιστή και τηλεπαρουσιαστή Τζόνι Ντορέλλι. Οι δύο τραγουδιστές, όμως, αποκλείστηκαν πριν από το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού. Ο Άνκα, πιθανόν συμπτωματικά, εγκατέλειψε τον ιταλικό χώρο μετά από λίγο καιρό. Το 2003, επέστρεψε με μία αποκλειστική συναυλία στη Μπολόνια, οργανωμένη από την ιταλική εταιρία Mapei, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του CERSAIE. Ηχογράφησε μια εκδοχή του "My Way" με εναλλακτικούς στίχους αφιερωμένους στον χορηγό της εκδήλωσης.

Το 2006, ηχογράφησε ένα ντουέτο





γγξηγη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα τελειώνει εδώ.



Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]