Χρήστης:Moranadi/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Βαγγέλης Λούλης είναι Έλληνοαυστραλός συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός. Είναι επίσης γνωστός ως Van Louis.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαγγέλης Λούλης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής και κιθάρας στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με δασκάλα την Νεκταρία Καρατζή, Παραδοσιακού Τραγουδιού με δάσκαλο τον Χρόνη Αϊδονίδη και Ορθοφωνίας με δασκάλα την Μαργαρίτα Συγγενιώτου στο Κεντρικό Ωδείο Κώστα Κλάββα στην Κυψέλη, Αθήνα.

Η μουσική του πορεία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80 με εμφανίσεις στην Αυστραλία και την Ελλάδα ενώ από το 2000 ακολουθεί σόλο καριέρα.

Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του EP Cosmopoli στην Αυστραλία. Το 2010 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το άλμπουμ "Europe, your Rope" από το σχήμα FOS από την Donna Luna Productions στο οποίο τραγουδά και είναι συν-στιχουργός με τον Τάσο Σαμαρτζή. Το 2013 ήταν προτεινόμενος φιναλίστ για το βραβείο του Καλύτερου Τραγουδιστή/Συνθέτη στο μουσικό διαγωνισμό MusicOz στην Αυστραλία, με το τραγούδι "Hopeful Eyes" που έγραψε και συνέθεσε ο ίδιος ενώ συμμετέχει φιλικά με άταστη κιθάρα ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Παραουλάκης.

Από το 2012 ζει και εργάζεται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Το 2014 κάνει πρεμιέρα στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϋ το συγκρότημα Migratorium υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Λούλη. Το Migratorium ασχολείται αποκλειστικά με θέματα μετανάστευσης και πληροφόρησης με τον συνδυασμό ελληνικής μουσικής με αβορίγινα στοιχεία, ποίησης και θεάτρου και παίρνει μέρος σε φεστιβάλ στην Αυστραλία και την Ελλάδα.

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάσος Σαμαρτζής, Έλληνας στιχουργός (Δίσκος FOS, Europe your Rope, 2010)
  • Νίκος Παραουλάκης, Έλληνας μουσικός - συνθέτης (φιλική συμμετοχή στο τραγούδι "Hopeful Eyes" και σειρά εμφανίσεων στο Τσάι στη Σαχάρα, Αθήνα, 2008)
  • Mark Cauvin, Αυστραλός μουσικός/συνθέτης - κοντραμπάσο (Φεστιβάλ Αντίποδες, Μελβούρνη, 2004)
  • Basil Hogios, Ελληνοαυστραλός μουσικός παραγωγός - συνθέτης (Φεστιβάλ Αντίποδες, Μελβούρνη, 2004 και ζωντανές εμφανίσεις)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[http://www.vanlouismusic.com Επίσημη ιστοσελίδα του τελευταίου γκρουπ του Βαγγέλη Λούλη Πρότυπο:EN

Κατηγορία:Έλληνες μουσικοί Κατηγορία:Έλληνες τραγουδιστές Κατηγορία: Έλληνες στιχουργοί