Χρήστης:ManosHacker/Τα κέντρα έλξης της εθελοντικής συνεισφοράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

March 2011 Update - ενδιαφέρον κείμενο για τον λόγο μείωσης χρηστών στα projects[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο άρθρο αυτό που εμφανίζεται στο banner στα commons strategy:March 2011 Update δείχνει μια έρευνα από τις μεγάλες wikipedia για τους λόγους που έχει μειωθεί ο αριθμός των νέων χρηστών που συμμετέχουν ενεργά. Κάτι τέτοιο το είχαμε ξανασχολιάσει στην Αγορά (αν θυμάμαι καλά) με αφορμή δημοσιεύματα του αγγλόφωνου τύπου. Ggia 10:04, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Είναι πολύ σοβαρό. Δεν τολμώ την ανάλυση γιατί παίρνει κεφάλια. ManosHackertalk 12:08, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το διάβασα κ εγω. Αν και νεος εδω μεσα δεν μου κανει εντύπωση. Η συμπεριφορα μερικων "παλιών" είναι σφόδρα επιθετική κ καθόλου παιδαγωγική.Belisarios 18:21, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Εγώ έμεινα γιατί ο Τζαβάρας ήταν ευγενικότατος και υπομονετικός με τις μπαρούφες μου. Καλό κακό, αυτό θυμάμαι. ManosHackertalk 18:35, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αυτό αποτελεί γνώμη του καθενός, ο οποίος από τη δική του πλευρά, νομίζει ότι ο ένας του επιτείθεται, αλλά ίσως δεν είναι σωστό. Από την άλλη, ίσως οι παραπάνω να είναι εγωιστές και να θέλουν να παιρνά το δικό τους. Το πρόβλημα όμως παραείναι σοβαρό και θα θέλει αρκετό καιρό για την επίλυση του. Αλλά, ένας σημαντικός παραγόντας είναι η ηλικία και τα καθήκοντα του καθενός στη κοινωνία. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 18:27, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το κλειδί είναι οι επίμονη συμπεριφορά και οι χαρακτηρισμοί ΌγκνιΚαϊ. Αυτά κάνουν το κακό. ManosHackertalk 18:38, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Βελισάριε παραπάνω κάνεις "επίμονη συμπεριφορά". ManosHackertalk 18:43, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)

Μανο οταν με υβριζουν κ ειμαι παρον πρεπει να απαντω. Αν επιμενουν θα επιμεινω να απαντω κ να διαψευδω τις συκοφαντιες. Αν δεν με κατηγορουν δεν επιμενω αφου δεν υπαρχει λογος. Απλο κ καθαρο. Belisarios 19:08, 11 Μαρτίου 2011 (UTC)


Σκέφτηκα λίγο τη μορφή του πεδίου που έλκει και παγιδεύει σε δυναμικό τη συνεισφορά.

  • Η όρεξη για εθελοντισμό διατηρείται κάτω από μια υγιή προοπτική για κάτι. Αυτή η ελπίδα πρέπει με τον καιρό να γίνεται πίστη, η πίστη να εναλλάσσεται με τη χαρά του αποτελέσματος και να ανατροφοδοτείται η ελπίδα για κάτι ακόμα καλύτερο, να μετουσιώνεται σε πίστη από τα λεπτά μας αισθητήρια κλπ. Δηλαδή: πρέπει στην πορεία μας να υπάρχει ανατροφοδότηση πως βαίνουμε καλώς, από τα αισθητήριά μας. Η αίσθηση της υγείας καθορίζει τη διάθεση για εργασία και πρέπει να βλέπεις να γίνεται κάτι, να βλέπεις αλλαγές από αυτό που προσπαθείς. Αυτή είναι η μαθηματική σχέση που αντιλαμβάνομαι. Στην περίπτωση αυτή έχουμε en:Lorenz Attractor.

>> >>

  • Υπάρχουν περιπτώσεις που οι χρήστες δρουν με ζήλο και όχι απαραίτητα κάτω από προοπτική ή τουλάχιστο όχι δίνοντας τόσο βάρος σε αυτή. Το βαρυτικό κέντρο ενός τέτοιου μοντέλου en:Rössler_map είναι ένα, η αίσθηση της υγείας. (Αντίστοιχα θα μπορούσε να είναι μόνο η προοπτική).

Μπορεί κανείς να φανταστεί τα attractors σαν το φως της λάμπας που παγιδεύει την πεταλούδα να πετά γύρω του. Όταν το φως εξασθενήσει, η πεταλούδα θα διαφύγει προς πιο φωτεινά σημεία.

Το θέμα είναι πως τα attractors τα δικά μας δεν έχουν σταθερότητα στην τιμή τους. Η «υγεία» και η «προοπτική», που είναι τα δύο κέντρα έλξης της πίστης στη συνεισφορά, φαίνονται με τον καιρό να φθίνουν. Θυμίζω πως συζητάμε το λόγο για τον οποίο φθίνει η συνεισφορά χρηστών οι οποίοι αρχικά θέλησαν να κάνουν συνεισφορά.

Ακολουθεί δική μου εκτίμηση για τον παράγοντα των απωλειών, τον οποίο σπάω σε δύο παραμέτρους που κοιτούν η μία την άλλη αντιμέτωπες. Η μία παράμετρος είναι η διείσδυση κακής πληροφορίας (διαφήμιση, πρωτότυπη έρευνα, παραπληροφόρηση). Η άλλη παράμετρος είναι πως ο φράκτης προστασίας γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ηλεκτροφόρος και αποθαρρύνεται η συμμετοχική πολυφωνία. Η τελευταία είναι που θα έδινε α) την ευφυΐα στη δομή, που είναι η προοπτική, και ταυτόχρονα β) την αίσθηση της υγείας στις απόψεις. Χρειάζεται να συζητήσουμε το βέλτιστο στην ισορροπία των δύο τάσεων.

Τελειώνοντας, δεν ξέρω αν είναι δόκιμο πλέον να γίνονται στην Αγορά τέτοιες συζητήσεις. Προτείνω να διεξάγονται αλλού και αλλιώς, και να μεταφέρονται στην Αγορά τα συμφωνημένα από όλους αποστάγματα των συζητήσεων, στις οποίες μας προτρέπει η νέα επισήμασνη αφ' υψηλού. Θα μπορούσαν ακόμα να μη γίνονται καθόλου συζητήσεις αν υπήρχαν δείγματα πως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο επιτελικά και απαλλαγμένοι από σύνδρομα εξουσίας, ορθότητας άποψης και παραγκωνισμού «αυτών που δε μας μοιάζουν».[1]
ManosHackertalk 07:55, 13 Μαρτίου 2011 (UTC)
ManosHackertalk 08:56, 13 Μαρτίου 2011 (UTC)
ManosHackertalk 11:56, 15 Μαρτίου 2011 (UTC)
ManosHackertalk 07:58, 16 Μαρτίου 2011 (UTC)