Χρήστης:Kitra23

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λίγα λόγια για το προφίλ μου...Kitra23[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δισκοπότηρο της γνώσης

Σας ενδιαφέρει η Βιολογία; Θέλετε να ανακαλύψετε τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος αλλά και του πλανήτη μας;

Ως εκπαιδευτικός-βιολόγος θα χαρώ να σας ξεναγήσω στα άδυτα του φυσικού μας κόσμου.

Χάρη στην πολυετή εμπειρία μου στο χώρο της εκπαίδευσης και στη διαρκή επιμόρφωση μου, με τη συμμετοχή και παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων και προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών[1], η ξενάγηση αυτή θα διαθέτει αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα, δοσμένο όμως με εκλαϊκευμένο τρόπο. Παράλληλα, η συμμετοχή μου, ως μέλος, στην Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ)[2], εξασφαλίζει την αγαστή συνεργασία και την επικοινωνία μου με μια μεγάλη κοινότητα Βιοεπιστημόνων, χαρίζοντας έτσι σε όλο αυτό το εγχείρημα εγκυρότητα και πολυφωνία.

Τι λέτε; Ξεκινάμε;

Γιατί οι ΤΠΕ βοηθούν στη Διδακτική της Βιολογίας;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΠΕ και Βιολογία

H εκπαίδευση αλλάζει και πολύ σύντομα θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Από την άλλη, η νέα τεχνολογία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας, διεισδύοντας και στο χώρο της εκπαίδευσης. Αξιοποιώντας με τον κατάλληλο τρόπο τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, μπορούμε να πετύχουμε μοναδικά επιτεύγματα.

Μερικοί άξονες, για τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση της Βιολογίας, αποτελούν οι:

  • Προσέγγιση στη γνώση - μάθηση για τον μαθητή αλλά και τον εκπαιδευτικό (αλληλεπιδραστικό εκπαιδευτικό λογισμικό, όπως BioDigitakHuman το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει 3D ανατομία και φυσιολογία ανθρώπου, δυνατότητα παρουσίασης της γνώσης µε πολλές εναλλακτικές μορφές, π.χ. μοντέλα 3D, μείωση του απαιτούμενου χρόνου αφομοίωσης, µη σειριακή προσέγγιση - ανακάλυψη της γνώσης, δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών, εξατομικευμένη μάθηση, ενίσχυση μαθητών µε ειδικές ανάγκες ή περιστασιακά προβλήματα υγείας).  
  • Επικοινωνία (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φόρουµ συζητήσεων, τηλεδιάσκεψη, απόκτηση και μεταφορά διδακτικού υλικού όπως ασκήσεις, σημειώσεις και εργασίες από τον καθηγητή προς τον μαθητή και το ανάποδο).
  • Υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου και της προετοιμασίας του εκπαιδευτικού (αναζήτηση βιβλιογραφίας, ειδικού υλικού, ενισχυτική διδασκαλία, αξιολόγηση, πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό που αναρτάται σε ειδικές πλατφόρμες, αλλά και σε φόρουμ συζητήσεων με άλλους εκπαιδευτικούς ή μαθητές).
  • Υποβοήθησης της μελέτης του μαθητή (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, δημιουργία γραφημάτων, επίλυση προβλημάτων, προσομοιώσεις, εικονικά πειράματα σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει σε πραγματικές συνθήκες, στο εργαστήριο του σχολείου λόγω ακριβών υλικών ή έλλειψης αντιδραστηρίων ή μικρού διαθέσιμου χρόνου κ.α., εξάσκηση – εκγύμναση, καθοδήγηση µε τη βοήθεια υπολογιστή κλπ).


Συγκεκριμένα η χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Βιολογίας προάγει τη αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας και διεγείρει το ενδιαφέρον των μαθητών. Προσθέτει νέους τρόπους προσέγγισης των διαφόρων εννοιών, που χωρίς την χρήση τους θα ήταν από δυσνόητες ως ακατανόητες για αρκετούς από αυτούς. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Βιολογίας[3], όπως η πολυπλοκότητα, η αλληλεπίδραση, η ιστορικότητα μπορούν κατά την αναπλαισίωση της σχολικής εκδοχής της βιολογικής γνώσης, να ενισχυθούν, να διευκρινιστούν, να μετασχηματιστούν και να αποτελέσουν διδακτικά αντικείμενα με την χρήση των ΤΠΕ. Αυτό συμβαίνει διότι στα παραδοσιακά διδακτικά μέσα, προσθέτει εργαλεία (από την τηλεόραση και τα προγράμματα παρουσιάσεων, ως τις πολυμεσικές εφαρμογές και το διαδίκτυο) που καθιστούν δυνατή[4]:

  • Την αναπαράσταση περιβαλλόντων του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου (από το κύτταρο, ως τον οργανισμό και τα οικοσυστήματα), με τη χρήση διαφόρων λογισμικών, βίντεο κλπ., στα οποία η επίσκεψη είναι αδύνατη. Οι μαθητές μπορούν να δουν μοντέλα βιολογικών μορίων, κυττάρων, ιστών, και οργάνων φυτών και ζώων, μικροοργανισμούς, τη σχέση μεταξύ τους, αλλά και τη λειτουργία τους. Οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να “επισκεφτούν ποτέ” αυτές τις δομές ώστε να τις παρατηρήσουν από κοντά.
  • Την πραγματοποίηση εικονικών πειραμάτων των οποίων η εκτέλεση στο σχολικό εργαστήριο είναι ανέφικτη είτε για οικονομικούς λόγους ή μέσων, είτε για λόγους χρόνου ή επικινδυνότητας.
  • Την εικονική αναπαραγωγή φαινομένων που η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη της σχολικής ώρας, αν όχι της διάρκειας της ζωής µας (π.χ. της εξέλιξης), και πολλά άλλα.

Ας τα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν με σύνεση...

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διδακτική Βιολογίας και Νέες Τεχνολογίες». mde-didaktiki.biol.uoa.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «ΠΕΒ – Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων». Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «ΕΤΠΕ – Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών Στην Εκπαίδευση». Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022. 
  4. marpa. «χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία της Βιολογίας – Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΕΥΕΙ» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022.