Χρήστης:Katerina3282/πρόχειρο/Πάνθηρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαύρος πάνθηρας

Ο πάνθηρας [1] είναι θηλαστικό και σαρκοφάγο ζώο το οποίο ανήκει στα αιλουροειδή. Σ' αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνονται η λεοπάρδαλη, το κούγκαρ (πούμα) και ο ιαγουάρος. [2] .

Γεωγραφική κατανομή και περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πάνθηρας συναντάται στην Αφρική (εκτός της Σαχάρας), την Ασία και την Κεντρική Αμερική. Είναι ζώα που ζουν μοναχικά ή σε αγελαία μορφή χτίζοντας τις φωλιές τους σε περιοχές που φύονται θάμνοι, ακόμα και επάνω σε δέντρα, αλλά και μέσα σε σπηλιές. Μπορεί να ζήσει και σε χιονισμένες περιοχές καθώς και σε εδάφη πετρώδη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνθηρας

Ο πάνθηρας είναι μεγαλόσωμο ζώο φτάνοντας ακόμα και 1,5 μέτρο μήκος (χωρίς να υπολογίζεται η ουρά σε αυτό), ενώ το ύψος του ακρωμίου (δηλαδή του υψηλότερου σημείου της πλάτης) να φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 κιλά. Αυτά τα στοιχεία αφορούν στα αρσενικά ζώα καθώς τα θηλυκά είναι πιο μικρόσωμα από τα αρσενικά και ελαφρότερα. Η ουρά σε μήκος μπορεί να φτάσει τα 70-80 εκατοστά.

Ο πάνθηρας έχει πυκνό τρίχωμα το οποίο είναι μαλακό και λόγω αυτής της ιδιότητάς του χρησιμοποιείται στο εμπόριο.

Έχει κοντό λαιμό, μέτριου μεγέθους πόδια τα οποία είναι πολύ δυνατά με 4 επίσης ισχυρά και γαμψά νύχια. Το κεφάλι του έχει σχήμα στρογγυλό, το ρύγχος είναι κοντό με μουστάκια, τα μάτια του έχουν μέτριο μέγεθος με πρασινοκίτρινη ίριδα, με τα οποία βλέπει πολύ καλά στο σκοτάδι. Τα αυτιά του πάνθηρα έχουν μικρά πτερύγια και τα δόντια του αποτελούνται από αιχμηρούς κυνόδοντες και ισχυρούς τραπεζίτες.

Το βασικό χρώμα (χρωματισμός) αυτού του ζώου είναι κοκκινοκίτρινο, σκουραίνει όμως στα πίσω μέρη του, είναι πιο ανοιχτό στο λαιμό, στο στήθος, στα άκρα και διαφέρει ανάλογα με το άτομο και το είδος.

Το δέρμα στολίζεται με κηλίδες διασπαρμένες σ` όλη την επιφάνειά του. Το χρώμα και το μέγεθος των κηλίδων, καθώς και η διάταξη αυτών, διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, το άτομο και τη φυλή. Στα πλευρά, στο κεφάλι και στους μηρούς οι κηλίδες είναι ακανόνιστες, ενώ στη ράχη έχουν μία ορισμένη διάταξη και σχηματίζουν γραμμές ή δακτυλίους που μοιάζουν σαν μάτια. Στη Σουμάτρα και στην ιάβα ζει ο μαύρος π. Στα Ιμαλάια ο π. των χιονιών. Ανάμεσα στη λεοπάρδαλη και στον π. υπάρχει μία μικρή διαφορά. Η ουρά της λεοπάρδαλης έχει 22 σπονδύλους, ενώ του π. 28. Ο π. μοιάζει με πελώρια γάτα. Είναι το πιο προικισμένο απ` όλα τα αιλουροειδή. Έχει ομορφιά, δύναμη, χάρη, μπορεί να τρέχει, να πηδά, να αναρριχάται σε δέντρα και να κολυμπά. Είναι επιδέξιος, θαρραλέος, επιθετικός, αιμοβόρος, μοχθηρός, ύπουλος και πανούργος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]