Χανς Μπολλόνχιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χανς Μπολλόνχιερ
ΓέννησηΔεκαετία του 1600
Χάαρλεμ
ΘάνατοςΔεκαετία του 1670
Χάαρλεμ
ΚατοικίαΧάαρλεμ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταεικονογράφος βοτανικής και ζωγράφος
ΑδέλφιαHoratius Bollongier
Κίνημαζωγραφική της "Χρυσής ολλανδικής εποχής"
Είδος τέχνηςΝεκρή φύση και floral painting
Καλλιτεχνικά ρεύματαζωγραφική της "Χρυσής ολλανδικής εποχής"
Σημαντικά έργαStar of the Kings
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χανς Μπολλόνχιερ, Μπουκέτο με λουλούδια, Μουσείο Φρανς Χαλς, 1644. Το κορυφαίο λουλούδι ήταν πάντα το πιο ακριβό και σε αυτό το μπουκέτο είναι η τουλίπα Semper augustus .

Ο Χανς Μπολλόνχιερ (Hans Gillisz. Bollongier ή Boulenger, 1600 – 1645) ήταν Ολλανδός ζωγράφος ανθέων και νεκρών φύσεων της Χρυσής ολλανδικής Εποχής .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χανς Μπολλόνχιερ, Μπουκέτο με λουλούδια, Ρέικσμουζεουμ 1639.
Χανς Μπολλόνχιερr, Λουλούδια σε γυάλινο βάζο, Μόναχο, 1640.

Ο Μπολλόνχιερ γεννήθηκε και απεβίωσε στο Χάαρλεμ . Σύμφωνα με το RKD λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του. Έγινε μέλος της Συντεχνίας του Αγίου Λουκά του Χάαρλεμ το 1623 και το 1675 ο μικρότερος αδελφός του Οράτιος ονομάστηκε κληρονόμος του. [1] Ήταν ειδικός στα μπουκέτα λουλουδιών. [1] Οι πίνακες που του αποδίδονται και δεν είναι νεκρές φύσεις με λουλούδια ή φρούτα είναι πιθανότατα έργα του αδελφού του Οράτιου. [1] Άσκησε σημαντική επιρροή στους μεταγενέστερους ζωγράφους λουλουδιών, γνωστούς ως "μονογραμμιστής JF" και Άντονι Κλες ΙΙ. [1] Ζωγράφιζε κατά την περίοδο μεγάλης παραγωγικότητας για τους ζωγράφους του Χάαρλεμ, κατά τις δεκαετίες μετά τη δημοσίευση του Schilderboeck του Κάρελ φαν Μάντερ εκεί. Στο βιβλίο του φαν Μάντερ υπήρχε ένα σύνολο κανόνων που έπρεπε να ακολουθηθούν για να δημιουργηθούν καλοί πίνακες και καλά σχέδια. Ο Μπολλόνχιερr ανέπτυξε το δικό του ύφος, αλλά εξακολουθούσε να τηρεί όλους αυτούς τους κανόνες. Οι πίνακές του ήταν πολύ δημοφιλείς, αλλά το έργο του δεν θεωρήθηκε ως τέτοιο από τους σύγχρονους ζωγράφους του Χάαρλεμ. Ως είδος, η ζωγραφική νεκρής φύσης θεωρούνταν κατώτερη από τις ιστορικές αλληγορίες .

Το έργο του σήμερα θεωρείται μέρος της απόδειξης ότι έλαβε χώρα η "Tulip Mania" (τρέλα για τουλίπες), αν και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο μέρος της πρώιμης τουριστικής προβολής του Χάαρλεμ. Ήδη από τον 17ο αιώνα, ευγενείς από το Άμστερνταμ, το Λειντεν και πιο μακρινά μέρη, απολάμβαναν να επισκέπτονται τους αγρούς με τουλίπες του Χάαρλεμ την άνοιξη, και οι ζωγραφιές με τουλίπες ήταν τόσο δημοφιλείς όσο και οι βολβοί του φυτού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]