Χάρτα του Ανδρεάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χάρτα του Ανδρεάτσι (σερβικά : Андреацијева повељ), είναι μεσαιωνικό χειρόγραφο βιβλίο του 9ου αιώνα. Γράφτηκε στα αρχαία σερβικά από τον Ανρεάτσι πολίτη του Κότορ ο οποίος έχτισε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα.

Η Χάρτα αποτελείται από τρία μέρη: 1) Η ιστορία της Θεοδώρας κόρης του Ανδρεάτσι, 2) η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Τρύφων και 3) η διαθήκη του Ανδρεάτσι. Στην ιστορία της Θεοδώρας αναφέρει ότι είχε κάνει όρκο παρθενίας. Ο Βυζαντινός διοικητής της Διόκλειας ήθελε να απαγάγει την Θεοδώρα και όταν αυτή το έμαθε, αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να πεθάνει παρά να αμαρτάνει. Το κείμενο τελειώνει με το Ανδρεάτσι να παίρνει την κόρη του μακριά για να την προστατεύσει. Στην ιστορία της Θεοδώρας αναφέρεται και δεύτερη κόρη, που ονομάζεται Μαρία, ο γιος Πέτρος και η σύζυγός του επίσης Μαρία. Στην ιστορία της μεταφοράς του λειψάνου του Αγίου Τρύφωνα, αναφέρει ότι τα αγόρασε από ενετούς ναυτικούς με τον όρκο να οικοδόμηση μια εκκλησία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Група аутора: „Историјски лексикон Црне Горе“, књига 1 , „Daily Press“ Вијести, Подгорица, 2006. година.
  • Андреацијева повеља
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Андреацијева повеља της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).