Χάρι Άλεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρι Άλεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Νοεμβρίου 1911
Denaby Main
Θάνατος14  Αυγούστου 1992
Φλίτγουντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδήμιος
ΕργοδότηςHis Majesty's Prison Service

Ο Χάρι Άλεν (Harry Allen, 5 Νοεμβρίου 1911 – 14 Αυγούστου 1992)[2] , ήταν Άγγλος δήμιος που απαγχόνιζε τους Ελληνοκύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Λευκωσίας, κατά τη δεκαετία του 1950, την εποχή που οι Βρετανοί προσπαθούσαν να καταπνίξουν τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Θύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ικρίωμα των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας (τώρα μουσείο)

Οι απαγχονισθέντες από τον Άλεν ήταν[3]:

Φέρεται επίσης να είναι ο εκτελεστής της 54χρονης Ελληνοκύπριας, Στυλλούς Παντοπίου Χριστοφή, που καταδικάστηκε τότε για τον φόνο της γερμανικής καταγωγής νύφης της[4].

Ενθύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκτελεστής κρατούσε ημερολόγιο και ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων του. Τα ενθύμια αυτά παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, από αντιπροσωπεία αποδήμων. Τα αντικείμενα αυτά είναι ένα ρολόι, ένα ρόπαλο, αριθμός φωτογραφιών του ιδίου και κατάλογος τριών δακτυλογραφημένων σελίδων με τις λεπτομέρειες των εκτελέσεων των εννέα Ελληνοκυπρίων. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία όπως ημερομηνία γεννήσεως, ημερομηνία απαγχονισμού και πόσα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν να περάσουν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή ο καθένας από τους εκτελεσθέντες. Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται επίσης δύο επάργυρα ποτήρια με επιγραφές αφιερώματα προς αυτόν από φίλους του[5] και ένα παραδοσιακό νεροκόλοκο με την επιγραφή “εσκαλίσθη εις τας Κεντρικάς Φυλακάς στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958”[3].

Έχει εκδοθεί βιβλίο για τη ζωή του, με τίτλο Ο τελευταίος δήμιος της Βρετανίας, που εξέδωσε το Μουσείο των φυλακών Wandsworth[3].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]