Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβινιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αβινιόν

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβινιόν (δημιουργήθηκε το 1984), επίσης γνωστό ως Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αβινιόν/Νέας Υόρκης ή Rencontres Cinématographiques Franco-Américain d'Avignon, πραγματοποιούταν κάθε χρόνο στην Αβινιόν της Γαλλίας, μαζί με ένα ταιριαστό φεστιβάλ ταινιών που διοργανώνοταν στη Νέα Υόρκη. Πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά το 2008.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβινιόν δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον ανεξάρτητο γαλλικό/αμερικανικό κινηματογράφο μέσω προεπισκοπήσεων, ρετροσπεκτιβών και συναντήσεων.

Μια τελετή απονομής ενθάρρυνε τους νεαρούς σκηνοθέτες να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Ο σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν ανεξάρτητοι σκηνοθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποστολή τους ήταν να ενθαρρύνουν τη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για τον σύγχρονο, προκλητικό κινηματογράφο, προβάλλοντας το έργο καινοτόμων κινηματογραφιστών. Ταινίες μεγάλου μήκους, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν σε γαλλικά, αγγλικά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Κάθε γαλλική ταινία είχε υπότιτλους στα αγγλικά και άλλες ευρωπαϊκές ταινίες στα αγγλικά ή στα γαλλικά. Οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί και οι σεναριογράφοι μπορούσαν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για το έργο τους με το κοινό.

Το 1993, το Αρχείο Κινηματογράφου του Χάρβαρντ κάλεσε τον οργανισμό να παράγει την πρώτη αμερικανική έκδοση του Rencontres Cinématographiques franco-américaines d'Avignon. Το 1994, ο ιδρυτής, Ζερόμ Ανρί Ρουντ, εγκαινίασε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αβινιόν/Νέας Υόρκης στο Angelika Film Center του Μανχάταν. Τα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Ο όρος «Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβινιόν» γεννήθηκε το 2000, λόγω της επέκτασης του προγράμματος στην Ευρώπη.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο Κινηματογράφυ: απονεμήθηκε στις τρεις καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους (αμερικανική, γαλλική και ευρωπαϊκή).
  • Βραβείο Panavision: για τις τρεις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους
  • Βραβείο Kodak Vision: για την καλύτερη σκηνοθεσία
  • Βραβείο SACD Scénario: για τους δύο καλύτερους σεναριογράφους

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]