Φαντομάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαντομάς
Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου τουFantômas', από άγνωστο καλλιτέχνη, 1911. Μια "Κλασική απεικόνιση Παριζιάνικης ονειρολογίας", σύμφωνα με τον Γάλλο ποιητή Ρομπέρ Ντεσνό.
Εκφωνείται απόΠόλ Μπερνάρ
Ρέιμοντ Πέλλεγκριν
Ροτζέρ Κάρελ
Φιλίπ Κλέι
Μεντ Οντό
Οικογένεια
ΠαιδιάVladimir (Επίθετο Άγνωστο)

Ο Φαντομάς (Γαλλικά: Fantômas) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τους Γάλλους συγγραφείς Μαρσέλ Αλαίν (1885–1969) και Πιέρ Σουβέστρ (1874–1914).

Ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες στην ιστορία της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Fantômas δημιουργήθηκε το 1911 και εμφανίστηκε σε συνολικά 32 τόμους που γράφτηκαν από τους δύο συνεργάτες και στη συνέχεια σε 11 επόμενους τόμους που γράφτηκαν μόνο από τον Αλαίν μετά τον θάνατο του Σουβέστρ. Ο χαρακτήρας ήταν επίσης η βάση διαφόρων κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και έντυπων προσαρμογών. Στην ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος, αντιπροσωπεύει μια μετάβαση από τους κακοποιούς του γοτθικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα στους σύγχρονους κατά συρροή δολοφόνους και υπερκακούς.

Τα βιβλία και οι ταινίες που κυκλοφόρησαν σε γρήγορη διαδοχή προβλέπουν τις τρέχουσες μεθόδους παραγωγής του Χόλιγουντ, από δύο απόψεις: [1] Πρώτον, οι συγγραφείς διένειμαν τη γραφή μεταξύ τους. "Η μέθοδος εργασίας τους ήταν να σχεδιάσουν τη γενική πλοκή μεταξύ τους και στη συνέχεια να ξεκινήσουν και να γράψουν εναλλακτικά κεφάλαια ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, συναντώντας μέχρι να συνδέσουν τα δύο μισά της ιστορίας στο τελευταίο κεφάλαιο". [1] Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στους συγγραφείς να παράγουν σχεδόν ένα μυθιστόρημα το μήνα. Δεύτερον, τα κινηματογραφικά δικαιώματα των βιβλίων αφαιρέθηκαν αμέσως, διασφαλίζοντας ότι το κινηματογραφικό στούντιο θα μπορούσε να παράγει σίκουελ αξιόπιστα.

Η δημοφιλής απεικόνιση του Φαντομάς να φορά μπλε μάσκα και μαύρα γάντια και να χρησιμοποιεί τεχνολογικές συσκευές δεν προέρχεται από τα μυθιστορήματα, αλλά είναι αποτέλεσμα της δημοτικότητας της τριλογίας των ταινιών Fantômas που σκηνοθέτησε ο Αντρέ Υνμπέλ τη δεκαετία του 1960. Η τριλογία, η οποία ξεκίνησε το 1964 με το Fantômas, απομακρύνθηκε σημαντικά από τα μυθιστορήματα δίνοντας στην ιστορία έναν πιο κωμικό τόνο, όπως προηγήθηκαν από τις δύο πρώτες ταινίες Ο Ροζ Πάνθηρας, και κάνοντας τον Fantômas (που υποδύεται ο Ζάν Μαρέ ) περισσότερο εχθρό του Τζέιμς Μπόντ. ομοίως δανειζόμενος από τις δύο πρώτες ταινίες του Μποντ. Παρά αυτές τις αποκλίσεις, η εμφάνιση του Φαντομάς με τη μπλέ μάσκα είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fantômas στο Wikimedia Commons