Υδραγωγείο Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


παλαιό υδραγωγείο Λευκωσίας
Χάρτης
Είδοςυδραγωγείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°10′20″N 33°22′12″E
Διοικητική υπαγωγήΛευκωσία
ΧώραΚύπρος
Commons page Πολυμέσα

Το παλαιό υδραγωγείο Λευκωσίας βρίσκεται στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Είναι το αρχαιότερο υδραγωγείο στην Κύπρο. Βρίσκεται κοντά στο μνημείο Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανική περίοδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Το αρχαίο Υδραγωγείο ήταν μέρος του παλαιού συστήματος παροχής νερού της Λευκωσίας, η οποία έφερε το νερό από τα βουνά στα βόρεια της πόλης. Μια πέτρινη αψιδωτή κατασκευή, έτρεχε από την Πύλη της Κερύνειας στα βόρεια, στη Πύλη της Αμμοχώστου στα ανατολικά, και παρείχε νερό για αρκετές πηγές στις γειτονιές της πόλης. Αυτό το τμήμα του υδραγωγείου ήταν γνωστό ως υδραγωγείο Σιλιχτάρ, από τον Οθωμανό κυβερνήτη εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης ενός ιδιωτικού κτιρίου, αποκαλύφθηκαν έντεκα καμάρες του παλαιού υδραγωγείου, κρυμμένα μέσα στη δομή μιας γειτονικής νεότερης κατασκευής. Οι καμάρες έδειξαν σημάδια εκτεταμένης φθοράς.

19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 19ο αιώνα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο έργο στη Λευκωσία, το οποίο περιελάμβανε την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και τον επανασχεδιασμό του συστήματος ύδρευσης στη περιοχή.