Υδάτινο φανάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Υδάτινο Φανάρι είναι ένας τύπος λαμπτήρα που επιπλέει στην επιφάνεια του νερού. Είναι επίσης γνωστό ως λάμπα ποταμού ή λάμπα λίμνης κ.λπ., ανάλογα με το υδάτινο σώμα στο οποίο επιπλέει ο λαμπτήρας νερού. Η λάμπα νερού προέρχεται από την Ινδία και αργότερα εξαπλώθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Ασία λόγω της επιρροής της ινδουιστικής-βουδιστικής πολιτιστικής διάδοσης.

Tōrō nagashi στο Sasebo

Νότια Ασία και Νοτιοανατολική Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα υδάτινα φανάρια στην ινδική κουλτούρα εμφανίζονται σε διάφορα παραδοσιακά φεστιβάλ και θυσίες, ειδικά τα φεστιβάλ την ημέρα της πανσελήνου ή Purnimas όπως τα φεστιβάλ στο Kartik Purnima, σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Vesak Day, Deepavali, Boita Bandana, Loi Krathong, Bon Om Touk, Songkran Festival, Lantern Festival, Mid-Autumn Festival, Water Festival, κ.λπ., έχουν απλούς λαμπτήρες και είναι κατασκευασμένοι από φυτικά υλικά όπως λουλούδια και φύλλα. Το κύριο νόημα των φώτων του νερού σε αυτές τις περιοχές είναι να λατρεύουν τους θεούς, να απομακρύνουν τις καταστροφές και να καλωσορίζουν την ευτυχία. Μερικοί νέοι άνδρες και γυναίκες θα προσευχηθούν επίσης για έναν καλό γάμο με λάμπες νερού. Τα φανάρια νερού πιστεύεται επίσης ότι καθοδηγούν τις ψυχές στο νερό.

Ανατολική Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από τη δυναστεία των Τανγκ, το Φανάρι του Νερού χρησιμοποιήθηκε σε παραδοσιακά κινεζικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Φαναριών, το Φεστιβάλ των Μέσων του Φθινοπώρου, το Κινεζικό Νέο Έτος και ακόμη και τα Χριστούγεννα σε ορισμένα μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ . Έχει πολλά ονόματα, ανάλογα με τα υδάτινα σώματα στα οποία εκκενώνονται τα φανάρια, όπως水燈(φανάρι νερού),流燈(πλωτό φανάρι),河灯,江燈(φανάρι ποταμού),湖燈(φανάρι λίμνης),水燈頭(κεφαλή φαναριού νερού) και照冥. Το σχήμα των φαναριών μπορεί να είναι τετράγωνο ή σε μορφή λωτού .

Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και στις δύο Κορέας, το φανάρι του νερού είναι γνωστό ως 유등 ( yudeung : φως).

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελετή πλεύσης φαναριών του μηνύματος ειρήνης της Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 2019

Το tōrō nagashi (灯籠流し) είναι μια τελετή κατά την οποία οι συμμετέχοντες πλέουν χάρτινα φανάρια σε ένα ποτάμι. Το tōrō είναι η ιαπωνική λέξη για το "φανάρι", ενώ nagashi σημαίνει "κρουαζιέρα" ή "ροή" Αυτή η δραστηριότητα εκτελείται παραδοσιακά το τελευταίο βράδυ του Φεστιβάλ Μπον, με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει να οδηγηθούν οι ψυχές των αποθανόντων στον κόσμο των πνευμάτων. Το Φεστιβάλ Μπον λαμβάνει χώρα από τη δέκατη τρίτη έως τη δέκατη έκτη Αυγούστου ή Ιουλίου, ανάλογα με το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται. Το ειρηνικό έθιμο αποτελεί μια χειρονομία σεβασμού για όσους έχουν πεθάνει και δίνει στους συμμετέχοντες μια στιγμή να σκεφτούν τους προγόνους τους, τους αγαπημένους τους ή ακόμη και τα κατοικίδια ζώα που έχουν πεθάνει.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.japantimes.co.jp/culture/2014/08/13/events/events-tokyo/lighting-way-obon/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lantern Floating Hawaii Επίσημος ιστότοπος της μεγαλύτερης τελετής Tōrō Nagashi της Χαβάης, που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα Μνήμης στο Magic Island στη Χονολουλού. Παρουσιάζεται από το Shinnyo-en Hawaii και το Ίδρυμα Na Lei Aloha.
  • Βίντεο Tōrō Nagashi Μια εγγραφή βίντεο ιστολογίου από την τελετή Tōrō Nagashi το 2006 στη Χονολουλού.
  • [1] Ιστότοπος της Τελετής Φαναριών Ειρήνης της Περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2002.
  • [2] Ιστότοπος «Από τη Χιροσίμα στην Ελπίδα», στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη ανάμνηση του βομβαρδισμού της Χιροσίμα εκτός Ιαπωνίας.