Τύφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οικογένεια που πάσχει από τύφο. Ουκρανία, 1921

Με τον ιατρικό όρο τύφος μπορεί να αναφέρονται σειρά ασθενειών οι οποίες προκαλούνται από την παρουσία ενός από τους εξής τύπους βακτηριδίων στον οργανισμό: Rickettsia typhi ή Rickettsia prowazekii. [1] [2] [3]

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο τυφοειδής πυρετός ο οποίος παρουσιάζει παρόμοια συμπτωματολογία με τον τύφο, όμως οι μικροοργανισμοί που τον προκαλούν είναι διαφορετικοί. [4] Στο παρελθόν τόσο η έλλειψης μέσων διάγνωσης τις οποίες πολύ αργότερα απέκτησε η ιατρική επιστήμη, όσο και η παραπλήσια συμπτωματολογία είχε ως αποτέλεσμα να συνχεόνται ο τύφος με τον τυφοειδή πυρετό [5] σύγχυση η οποία πολύ συχνά εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα.

Ο τύφος είναι οξεία λοιμώδης νόσος και μερικές φορές χαρακτηρίζεται παθολογοανατομικά από την εξέλκωση στο λεπτό έντερο[6]. Ο κοιλιακός τύφος είναι γνωστός από την αρχαιότητα και συγχεόταν με άλλες λοιμώδεις ασθένειες που επίσης έχουν ως σύμπτωμα τον πυρετό. Ο όρος τύφος καθιερώθηκε από τον Ιπποκράτη και στην αρχαία ελληνική σημαίνει αλαζονεία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (αγγλικά) Μedlineplus. Ανάκτηση 12 Δεκεμβρίου 2011
  2. (αγγλικά) Μedscape.com. Ανάκτηση 12 Δεκεμβρίου 2011
  3. (αγγλικά) The New York Times. Ανάκτηση 12 Δεκεμβρίου 2011
  4. (αγγλικά) Typhus Fever on the eastern front in World War I Montana State University. Ανάκτηση 12 Δεκεμβρίου 2011
  5. (αγγλικά) Gaol fever - typhus or typhoid? www.bbc.co.uk. Ανάκτηση 12 Δεκεμβρίου 2011
  6. http://www.livepedia.gr/index.php