Τραπεζοειδής μυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση τραπεζοειδή μυ από τον Gray

Ο τραπεζοειδής είναι ένας μεγάλος επίπεδος μυς της ράχης. Ο κάθε μυς έχει τριγωνικό σχήμα, αλλά και οι δύο μαζί σχηματίζουν ένα τραπεζοειδές σχήμα, στο οποίο οφείλεται η ονομασία του. Ο μυς εκφύεται από τις ακανθοειδείς αποφύσεις του αυχενικού σπονδύλου Α7 και των θωρακικών σπονδύλων προς τα κάτω ενώ προς τα πάνω ο μυς εκφύεται από την άνω αυχενική γραμμή το ινιακό όγκωμα και τον αυχενικό σύνδεσμο. Ο μυς καταφύεται στο έξω τριτημόριο της κλείδας,στο ακρώμιο και στην ωμοπλατιαία άκανθα. Ο μυς νευρώνεται από το παραπληρωματικό νεύρο (ΧΙ εγκεφαλική συζυγία) και δέχεται ιδιοδεκτικές ίνες, δηλαδή ίνες που σχετίζονται με τη θέση και τις κινήσεις του σώματος, από τους σπονδύλους Α3 και Α4.

Ο τραπεζοειδής μυς έχει τρεις κατηγορίες μυϊκών ινών, τις ανώτερες, μέσες και κατώτερες. Οι ανώτερες ίνες ξεκινούν από το κρανίο και τον αυχενικό σύνδεσμο και είναι υπεύθυνες για την ανύψωση της ωμοπλάτης. Επίσης, ο τραπεζοειδής μυς στρέφει με τις άνω και κάτω ίνες του το έσω χείλος της ωμοπλάτης. Οι μέσες ίνες του τραπεζοειδή προσάγουν την ωμοπλάτη και οι κάτω την κατασπούν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R.L. Drake, W. Vogl, A.W.M. Mitchell (2007). Ανατομία Gray’s. Εκδόσεις Πασχαλίδης. σελίδες 50, 634. ISBN 960-399-473-1. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)