Τζωρτζ Χόντελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζωρτζ Χιλ Χόντελ Τζούνιορ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10 Οκτωβρίου 1907
Λος Άντζελες, Η.Π.Α.
Θάνατος16 Μαΐου 1999
Σαν Φρανσίσκο, Η.Π.Α.
Αιτία θανάτουΣυμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Συνθήκες θανάτουΦυσικά Αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Εκπαίδευση
  • Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech)
  • Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ)
ΣπουδέςSouth Pasadena High School[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΨυχολόγος
Γνωστός γιαΤην δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας
Οικογένεια
Σύζυγος
  • Εμίλια (1928 – 1930)
  • Ντόροθι Άντονι (1930 – 1940)
  • Ντόροθι Χάρβεϊ (1940 – περ. 1950)
  • Χορτένσια Λαγκούντα (1950 – περ. 1960)
  • Τζούν Χόντελ (1990 – 1999)
Τέκνα
  • Ντάνκαν Χόντελ (Γιος από την Εμίλια)
  • Τάμαρ Χόντελ (Κόρη από την Ντόροθι Άντονι)
  • Μάικλ, Στιβ και Κέλβιν Χόντελ (Γιοί από την Ντόροθι Χάρβεϊ )
  • Τέσσερα παιδιά με την Χορτένσια Λαγκούντα


Ο Τζωρτζ Χιλ Χόντελ Τζούνιορ (10 Οκτωβρίου του 1907 – 17 Μαΐου του 1999) ήταν Αμερικανός γιατρός και ύποπτος για τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σόρτ, γνωστή ως Μαύρη Ντάλια. [2] Μολαταύτα, ποτέ δεν κατηγορήθηκε επίσημα για το έγκλημα. Εντούτοις, κατηγορήθηκε για βιασμό της κόρης του, Τάμαρ Χόντελ, αλλά τελικά λόγω μη επαρκών στοιχείων αθωώθηκε. Έζησε στο εξωτερικό αρκετές φορές, κυρίως μεταξύ 1950 και 1990 στις Φιλιππίνες.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζωρτζ Χιλ Χόντελ Τζούνιορ γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1907 και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Οι γονείς του, ο Τζωρτζ Χόντελ (ο Πρεσβυτερος) και η Έστερ Χόντελ, ήταν Ρωσικής Εβραϊκής καταγωγής.[3] Ο μονάκριβος γιος τους, ήταν πολύ μορφωμένος και πολύ έξυπνος (καθώς σημείωσε δείκτη νοημοσύνης 186 σε ένα πρώιμο τεστ IQ). Ήταν επίσης παιδί θαύμα καθώς είχε μεγάλο ταλέντο στην μουσική. Ο Τζωρτζ φοίτησε στο λύκειο της Νότιας Πασαντίνα. Όταν αποφοίτησε εισήλθε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) στην Πασαντίνα. [4] Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο μετά από ένα χρόνο, εν μέρει λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου που αφορούσε τη σύζυγο ενός καθηγητή του. Την άφησε έγκυο και στην πορεία ήθελε να μεγαλώσουν μαζί το παιδί τους. Ωστόσο εκείνη του το αρνήθηκε παρόλο που όλη αυτή η ιστορία ήταν η αιτία να διαλυθεί ο γάμος της. [5]

Περίπου το 1928, ο Χόντελ ήταν σε έναν άτυπο γάμο (μη νόμιμο) με μια γυναίκα που ονομαζόταν Εμίλια. Είχαν αποκτήσει μαζί έναν γιο, ο οποίος ονομαζόταν Ντάνκαν. Ωστόσο την δεκαετία του 1930 παντρεύτηκε μια άλλη γυναικά ονόματι Ντόροθι Άντονι, η οποία ήταν μοντέλο από το Σαν Φρανσίσκο και απέκτησαν μια κόρη, την Ταμάρ.

Ο Τζωρτζ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ) τον Ιούνιο του 1932. Αμέσως μετά γράφτηκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και έλαβε το πτυχίο ιατρικής τον Ιούνιο του 1936.

Μετά την επιτυχία της ιατρικής του πρακτικής έγινε επικεφαλής του Γραφείου Κοινωνικής Υγιεινής. Μάλιστα τη δεκαετία του 1940 μετακόμισε στην εύπορη κοινωνία του Λος Άντζελες. Ήταν γοητευμένος με την πιο σκοτεινή πλευρά του σουρεαλισμού και την παρακμή που περιβάλλει αυτή τη σκηνή τέχνης, και έγινε φίλος με τον φωτογράφο Μαν Ραίη, τον σκηνοθέτη Τζον Χιούστον και τους συνεργάτες τους. Με τον Ραίη και μερικούς άλλους σουρεαλιστές, μοιράστηκε ένα ενδιαφέρον για τον σαδομαζοχισμό, τα πάρτι, το ποτό και την ακολασία.

Το 1940, ο Χόντελ χώρισε την γυναίκα του και παντρεύτηκε την Ντόροθι Χάρβεϊ (γνωστή επίσης ως Ντόροθι Χιούστον Χόντελ), δηλαδή την πρώην σύζυγο του Τζον Χιούστον. Την αποκαλούσε «Ντορέρο» για να αποφύγει τη σύγχυση με την πρώην σύζυγο του Ντόροθι Άντονι, τουλάχιστον μέσα στον κύκλο τους.

Ο Τζωρτζ αγόρασε την έπαυλη Τζον Σόουντεν το 1945 και έζησε εκεί από το 1945 έως το 1950. Το κτήριο χτίστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα Λόιντ Ράιτ (γιο του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ) και έκτοτε έχει καταχωρηθεί ως ιστορικό ορόσημο του Λος Άντζελες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, περίπου την εποχή του θανάτου της Μαύρης Ντάλιας, ο Τζωρτζ Χόντελ ζούσε με την "Ντορέρο" και τα τρία παιδιά τους, ενώ κατά διαστήματα επέστρεφε στην πρώην σύζυγο του Ντόροθι Άντονι και στην κόρη τους Τάμαρ. Επιπλέον ζούσε μερικές φορές και με την Εμίλια, την μητέρα του μεγαλύτερου παιδιού του. Ήταν επίσης επιρρεπής στο να έχει περιστασιακές ερωμένες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Χόντελ είχε συνάψει ένα τέτοιο σύντομο δεσμό με την Ελίζαμπεθ Σορτ.

Ο Τζωρτζ όντας ξανά χωρισμένος έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 1950 για τη Χαβάη, τότε επικράτεια των ΗΠΑ, και λίγο αργότερα παντρεύτηκε μια Φιλιππινέζα ανώτερης τάξης, την Χορτένσια Λαγκούντα. Απέκτησαν 4 παιδιά μαζί αλλά χώρισαν τη δεκαετία του 1960. Η πρώην γυναίκα του αργότερα έγινε μέλος του Κογκρέσου των Φιλιππίνων ως Χορτένσια Σταρκ. Ο Χόντελ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990. Παντρεύτηκε (νόμιμα) για τέταρτη φορά, με μια γυναίκα που ονομαζόταν Τζούν, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε το 1999, σε ηλικία 91 ετών.

Ύποπτος για φόνο και βιασμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιανουαρίου του 1947, το γυμνό σώμα της 22χρονης Ελίζαμπεθ Σορτ ανακαλύφθηκε σε ένα άδειο οικόπεδο στη γειτονιά Λέιμερτ Παρκ του Λος Άντζελες. Η Σορτ είχε υποστεί φρικτό ακρωτηριασμό καθώς το σώμα της ήταν κομμένο στη μέση και το πρόσωπο της ήταν χαραγμένο από τις άκρες των χειλιών της μέχρι τα αφτιά της, δημιουργώντας το εφέ που ονομάζεται "χαμόγελο της Γλασκώβης". Η υπόθεση κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στην ιστορία του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες. Δυστυχώς όμως η υπόθεση δεν λύθηκε ποτέ. Ωστόσο, οι αρχές εκείνη την εποχή πήραν καταθέσεις από εκατοντάδες υπόπτους. Όμως εστίασαν κυρίως σε περίπου 25 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Τζωρτζ Χόντελ. Ωστόσο, η υποψία για τον Χόντελ δεν έγινε δημόσια γνωστή εκείνη την εποχή παρά μόνο δεκαετίες αργότερα.

Στα τέλη του 1949, Ο Τζωρτζ όντας ευρέως γνωστός για τα υπερβολικά, άκρως σεξουαλικά του πάρτι, βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμό, όταν η έφηβη κόρη του Χόντελ, η Τάμαρ, τον κατηγόρησε για αιμομικτική σεξουαλική κακοποίηση που την κατέστησε σε ενδιαφέρουσα. [6] Λίγο αργότερα έκανε έκτρωση για να διακόψει την κύηση. Στη δίκη κατέθεσαν δύο μάρτυρες εναντίον του κατηγορουμένου δηλώνοντας ότι είχαν δει με τα μάτια τους τον κατηγορούμενο να επιβάλλεται στην κόρη του με πονηρούς σκοπούς. Μια τρίτη μάρτυρας ανακάλεσε την προηγούμενη κατάθεση της και αρνήθηκε να παρουσιάσει στο δικαστήριο, με μια θεωρία ότι ο Χόντελ την απείλησε προκειμένου να σωπάσει. Η ομάδα υπεράσπισης του Χόντελ στηρίχτηκε σε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά της Τάμαρ για να κερδίσει την υπόθεση, και μεταξύ διάφορων κατηγοριών υποστηρίξαν ότι ήταν μια ψεύτρα που αναζητούσε την προσοχή. Το κόλπο έπιασε και οι ένορκοι το δέχτηκαν σαν εκδοχή. Έτσι οι κατηγορίες εναντίον του Τζωρτζ απορρίφθηκαν και εκείνος αθωώθηκε.

Ο Τζωρτζ ήρθε στην προσοχή της αστυνομίας ως ύποπτος για τη δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας το 1949 μετά από την δίκη που αφορούσε την σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του. Γνωστοί ή ύποπτοι σεξουαλικοί εγκληματίες στην περιοχή ερευνούνταν για την υπόθεση της Σόρτ και σε εκείνη τη δίκη είχε αποκαλυφθεί ότι η Τάμαρ είχε ισχυριστεί ότι ο πατέρας της ήταν ο δολοφόνος της Ντάλιας. Επιπλέον το πτυχίο ιατρικής του Χόντελ προκάλεσε επίσης υποψίες, καθως εκείνος που διχοτόμησε το σώμα της Ελίζαμπεθ είχε κάποιο βαθμό χειρουργικής ικανότητας. Επιπρόσθετα, τουλάχιστον οκτώ μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν από πρώτο χέρι την κρυφή σχέση μεταξύ της Σορτ και του Χόντελ το 1946, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε επιστρέψει στο Λος Άντζελες μετά από ένα ταξίδι του στην Κίνα. Οι πλήρεις λεπτομέρειες της έρευνας ήρθαν στο φως μόλις το 2003, όταν ανακαλύφθηκε ένα αρχείο με όνομα: "Τζωρτζ Χόντελ–Μαύρη Ντάλια" στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες. Ο φάκελος αποκάλυψε ότι το 1950, ο Τζωρτζ ήταν ύποπτος για τη δολοφονία της Ντάλια. Για να ερευνηθεί περαιτέρω το αν είναι ο δολοφόνος, μια ομάδα ερευνητών DA/ LAPD (Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες) 18 ατόμων έβαλε κοριό την κατοικία του Χόντελ στο Χόλιγουντ και παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα του από τις 15 Φεβρουαρίου και 27 Μαρτίου του 1950. Μέσα στα ηχογραφημένα αρχεία της αστυνομίας περιλαμβανόταν η φωνή του Χόντελ να λέει τα εξής:

Υποθέτουν ότι σκότωσα τη Μαύρη Ντάλια. Δεν μπορούν όμως να το αποδείξουν τώρα. Δεν μπορούν πια να μιλήσουν στη γραμματέα μου γιατί είναι νεκρή. Νόμιζαν ότι υπήρχε κάτι ύποπτο. Τέλος πάντων, τώρα μπορεί να το έχουν καταλάβει. Την σκότωσα. Ίσως σκότωσα τη γραμματέα μου.

Είναι άγνωστο αν ο Τζωρτζ ήξερε ότι τον άκουγαν και αποφάσισε να χλευάσει την αστυνομία ή αν ομολόγησε την πιθανή εμπλοκή του. Παρόλα αυτά, λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο του 1949, είχε δώσει κατάθεση ως ύποπτος για τη δολοφονία μια άλλης γυναίκας, που ονομαζόταν Λουίζ Σπρίνγκερ και έγινε γνωστή ως «Δολοφονία του πράσινου κλαδιού». Εντούτοις η κατηγορία εναντίον του γι' αυτό το έγκλημα δεν ήταν δημόσια γνωστή μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Τον Οκτώβριο του 1949, το όνομα του Τζωρτζ Χόντελ αναφέρθηκε σε μια επίσημη γραπτή αναφορά ως ένας από τους πέντε κύριους ύποπτους για τη δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας, αλλά σε κανέναν από τους κατονομαζόμενους ύποπτους δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, καθώς η έρευνα ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, ο Χόντελ απέκτησε πτυχίο ψυχιατρικής και κούραρε κρατούμενους στη φυλακή Territorial στη Χαβάη για τρία χρόνια. Στη συνέχεια μετακόμισε στις Φιλιππίνες, όπου δημιούργησε μια νέα οικογένεια και φαίνεται ότι παρέμεινε εκεί μέχρι το 1990. Πέθανε το 1999 στο Σαν Φρανσίσκο χωρίς να του έχουν απαγγείλει επίσημα οι αρχές οποιαδήποτε κατηγορία. Ωστόσο, ο γιος του Στιβ Χόντελ μέσα από τα βιβλία του ανέφερε τις υποψίες του όσο αφορά τον πατέρα του. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι ο Τζωρτζ γύριζε συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έτη 1966 - 1969 διέπραξε πολλούς φόνους. Μετά από κάθε έγκλημα του επέστρεφε πάντα στις Φιλιππίνες. [7]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Τζωρτζ το 1999, ο γιος του Στιβ Χόντελ, πρώην ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών του LAPD, άρχισε να ερευνά το παρελθόν του πατέρα του αναζητώντας στοιχεία ως πιθανού υπόπτου για τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ. Με βάση τις έρευνες του έγραψε πολλά βιβλία για το θέμα.

Ο επικεφαλής αναπληρωτής εισαγγελέας Στίβεν Κέι εντυπωσιάστηκε από την έρευνα και τα συμπεράσματα του Στιβ Χόντελ για τον πατέρα του και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η υπόθεση είχε λυθεί.[8] Από την άλλη πλευρά, λιγότερο εντυπωσιασμένος ήταν ο ντετέκτιβ Μπράιαν Καρ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση της Μαύρης Ντάλια. Η γνώμη του Καρ ήταν ότι η θεωρία του Στιβ βασίστηκε σε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους αλλά στηρίζονται απλώς σε εικασίες. Επιπλέον, οι συγγενείς της Σορτ διαφώνησαν με την άποψη του Στιβ ότι κάποιες φωτογραφίες μια νεαρής γυναίκας που περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ του πατέρα του Τζωρτζ Χόντελ ότι απεικόνιζαν την Ελίζαμπεθ. Ο Καρ, παραδεχόμενος ότι δεν είχε διαβάσει όλο το υλικό του Στιβ Χόντελ, πρόσθεσε: «Δεν έχω τον χρόνο ούτε να αποδείξω ούτε να διαψεύσω την έρευνα του Χόντελ. Είμαι πολύ απασχολημένος με άλλες ενεργές υποθέσεις». Ο Στιβ Χόντελ έκτοτε δημοσίευσε δύο επιπλέον βιβλία για την υπόθεση της Μαύρης Ντάλιας και πολλά βιβλία για τον Ζόντιακ , καθώς και για άλλες υποθέσεις, προσπαθώντας να τις συνδέσει με τον πατέρα του.

Τον Ιούλιο του 2018, η Σάντι Νίκολς από την Ιντιανάπολη της Ιντιάνα, ενώ ξεκαθάριζε τα προσωπικά αντικείμενα της μητέρας της, η οποία είχε πρόσφατα πεθάνει, ανακάλυψε μια επιστολή γραμμένη από τον παππού της, Γ. Γκλεν Μάρτιν, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου του 1949. Μια σημείωση έξω από τον φάκελος έγραφε τα εξης: « [Να ανοιχτεί] σε περίπτωση θανάτου της Μάργκαρετ Έλεν ή της Γκλένα Τζιν». Το γράμμα γράφτηκε από φόβο μήπως δολοφονηθεί η μία ή και οι δύο έφηβες κόρες του. Η τρισέλιδη επιστολή αναγνώριζε τον Γ. Γκλεν Μάρτιν ως πληρωμένο πληροφοριοδότη της αστυνομίας του LAPD. Περιέγραψε τις δραστηριότητες του ως μυστικός ντετέκτιβ, κατά τις οποίες βοηθούσε τις αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν διεφθαρμένους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, "... προσπαθούμε να ερευνήσουμε διακρατικά αν άλλοι αξιωματικοί θα μπορούσαν να εμπλακούν στο έγκλημα". Η επιστολή του Μάρτιν, που αναφέρεται πλήρως στο βιβλίο με τίτλο: "Black Dahlia Avenger III" ("Μαύρη Ντάλια Εκδικητής ΙΙΙ") και στο κεφάλαιο "Afterword" ("Επίλογος") , [9] συνέχισε να ονομάζει τον "ΤΖ. Χ." (Τζωρτζ Χόντελ) σε 17 διαφορετικές περιπτώσεις, προσδιορίζοντας τον ως προσωπικό γνώριμο του Μάρτιν καθώς και του ΜακΚόλι. Η επιστολή τον κατονόμασε ως δολοφόνος τόσο της Σορτ και ισχυριζόταν επίσης ότι τόσο ο ίδιος ο Μάρτιν όσο και ο "Τζ. Χ." γνώριζαν προσωπικά την Λουίζ. Στην συνέχεια του γράμματος ο Μάρτιν υποστήριζε ότι ο "Τζ. Χ." είχε επίσης σκοτώσει την Σπρίνγκερ. Το LAPD εκείνη την εποχή ερευνούσε ενεργά τις δολοφονίες της Σπρίνγκερ και της Μαύρης Ντάλιας και πίστευαν ότι οι δυο υποθέσεις ήταν «πιθανώς συνδεδεμένες». Η Σπρίνγκερ στραγγαλίστηκε στις 13 Ιουνίου του 1949, μόλις δύο τετράγωνα από το σημείο όπου βρέθηκε το σώμα του Σορτ το 1947. [10] [11]

Στην επιστολή περιλαμβανόταν το γεγονός ότι το LAPD, είχε ενημερωθεί ότι ο "Τζ. Χ." γνώριζε πολύ καλά την Σπρίνγκερ. Παρόλα αυτά, επειδή προστατευόταν από κάποιους αστυνομικούς, εκείνοι τον "άφησαν να φύγει". Οι οδηγίες του Μάρτιν ήταν ότι το γράμμα του έπρεπε να ανοιχθεί μόνο σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε σε κάποια από τις κόρες του. Τελικά επειδή σε καμία από τις δυο γυναίκες δεν συνέβη κάτι κακό, το γράμμα παρέμεινε αδημοσίευτο και στην κατοχή της οικογένειας για 70 χρόνια μέχρι που ανακαλύφθηκε και διαβάστηκε από την εγγονή του Μάρτιν.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2019, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο TNT μετέδωσε ταυτόχρονα δύο παραγωγές. Η πρώτη, μια τηλεοπτική μίνι σειρά έξι μερών με τίτλο, I Am the Night (Είμαι η νύχτα), είναι ένα φανταστικό δράμα που επικεντρώνεται στη ζωή της Φόνα Χόντελ και στην ανακάλυψη της ότι ο παππούς της, Τζωρτζ Χιλ Χόντελ (τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Τζέφερσον Μέις ) ήταν ο κύριος ύποπτος για η δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας. (Στην πραγματική ζωή, η Φόνα Χόντελ δεν συνάντησε ποτέ τον παππού της προσωπικά, αν και είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Τζωρτζ ενημέρωσε την εγγονή του για τη διαμονή της Τάμαρ στη Χαβάη). Οι σκηνές της σειράς γυρίστηκαν στην τοποθεσία της κατοικίας του Χόντελ.

Το δεύτερο έργο ήταν ένα ντοκιμαντέρ οκτώ μερών, με τίτλο Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia (Η Ρίζα του Κακού: Η Πραγματική Ιστορία της Οικογένειας Χόντελ και της Μαύρης Ντάλιας). Το podcast περιλαμβάνει ηχητικές συνεντεύξεις της οικογένειας Χόντελ, καθώς και πολλά από τα πραγματικά στοιχεία της μακρόχρονης έρευνας της αστυνομίας και τη σχέση του Τζωρτζ Χόντελ με τη δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας.

Και οι δύο σειρές υποθέτουν ότι η Φόνα μπορεί να είναι και εγγονή και κόρη του Χοντέλ, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιος είναι ο πραγματικός της πατέρας. Ωστόσο, ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Ζακ Λέβιτ, μπόρεσε να λάβει ανάλυση DNA και ανασκόπηση των αποτελεσμάτων από έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο, κάτι που εξάλειψε τον Τζωρτζ Χόντελ ως βιολογικό πατέρα της Φόνα Χόντελ. [12] 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Merken, Stacie (2016). «Black Dahlia Murder (1947)». Στο: Chermak, Steven. Crimes of the Centuries: Notorious Crimes, Criminals, and Criminal Trials in American History. Santa Barbara, California, United States: ABC-CLIO. σελ. 82-84. ISBN 9781610695947. 
  3. Weller, Sheila (1 June 2015). «The sins of the father» (PDF). DuJour (New York City, New York, United States: DuJour Media) 3 (2): 160–165. ISSN 2328-8868. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 February 2019. https://web.archive.org/web/20190206233443/https://stevehodel.com/wp-content/uploads/2015/05/Dujour-Mag-article-June-2015-1.pdf. 
  4. «George Hill Hodel Jr (Deceased), South Pasadena, CA California». South Pasadena High School Alumni Association - Classes of 1907-2018. South Pasadena Public Library, 2011. 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. George graduated early from South Pasadena High in 1923 and later that year at only age 15, entered Cal Tech. 
  5. Hodel, Steve (2015) [2003]. Black Dahlia Avenger: One of the Most Notorious Murders of the Twentieth Century ... Solved! (updated έκδοση). Arcade Publishing. ISBN 978-1628724394. 
  6. Nelson, Mark· Bayliss, Sarah Hudson (2006). «Introduction: A death and its aftermath». Exquisite corpse: Surrealism and the Black Dahlia murder. New York City, New York, United States: Bulfinch Press. σελ. 27. ISBN 9780821258194. 
  7. Hodel, Steve· Pezzullo, Ralph (2009). Most Evil: Avenger, Zodiac and the Further Serial Murders of Dr. George Hill Hodel. Dutton. ISBN 978-0-525-95132-2. 
  8. Kurtis, Bill (host) (9 September 2006). «The Black Dahlia». Cold Case Files. Κύκλος 5. Επεισόδιο 16 (115). Kurtis Productions, Ltd./Blumhouse Television/AMPLE Entertainment. A&E (TV network). 
  9. Hodel, Steve (2018). Black Dahlia Avenger III: Murder as a Fine Art – Presenting the Further Evidence Linking Dr. George Hill Hodel to the Black Dahlia and Other Lone Woman Murders. Rare Bird Books/Vireo Books. ISBN 978-1945572975. 
  10. Dowd, Katie (2 November 2018). «Does this old letter finally solve the mystery of the Black Dahlia?». SFGate (San Francisco, California, United States: Hearst Communications). ISSN 1932-8672. OCLC 8812614. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 April 2021. https://web.archive.org/web/20210410224432/https://www.sfgate.com/news/article/elizabeth-short-george-hodel-suspects-clues-13354993.php. Ανακτήθηκε στις 1 February 2022. 
  11. Vasquez, Daniel; Vasquez, Anne (28 October 2018). «BLACK DAHLIA MURDER: Retired LAPD detective reveals new evidence pointing to prime suspect — his father». South Pasadenan (Pasadena, California, United States). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 February 2021. https://web.archive.org/web/20210228121747/https://www.southpasadenan.com/black-dahlia-murder-retired-lapd-detective-reveals-new-evidence-pointing-to-prime-suspect-his-father. Ανακτήθηκε στις 1 January 2022. 
  12. «Anatomy of a Podcast: Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia- DNA Test Answers Question of Fauna Hodel's Paternity». 8 Απριλίου 2019.