Τζος Χόλογουεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζος Χόλογουεϊ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Josh Holloway (Αγγλικά)
Γέννηση20  Ιουλίου 1969[1]
Σαν Χοσέ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Τζόρτζια
Cherokee High School[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός τηλεόρασης
μοντέλο
ηθοποιός ταινιών
παραγωγός ταινιών[4]
Περίοδος ακμής1999
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Satum καλύτερου ηθοποιού στην τηλεόραση
Ιστότοπος
josh-holloway.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζος Χόλογουεϊ (20 Ιουλίου 1969) είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και μοντέλο, γνωστός γα τους ρόλους του ως "Σόγιερ" στην τηλεοπτική σειρά Λόστ.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ήταν το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η οικογένειά του μετακόμισε στη πόλη της Τζόρτζια όταν ήταν δυο,όπου και μεγάλωσε εκεί. Εξέφρασε έμπρακτα το ενδιαφέρον του να γίνει ηθοποιός από πολύ μικρή ηλικία. Μαθήτευσε στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου έφυγε μετά από ένα τετράμηνο λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Καρίερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ως μοντέλο σε μεγάλες εταιρίες όπως Dolce&Gabbana, Calvin Klein και Donna Karan. Το 1993, εμφανίστηκε στο τραγούδι των Aerosmith, Cryin,σαν κλέφτης που προσπαθεί να κλέψει το πορτοφόλι της Alicia Silverstone,αλλά με αποτέλεσμα να τον πιάσει και να τον χτυπήσει.

Η φιλοδοξία που είχε τον οδήγησε σταδιακά στους πρώτους του ρόλους. Το μεγάλο του "μπαμ" ήρθε όταν πρωταγωνίστησε στην σειρά Οι Αγνοούμενοι ως "Τζέιμς-Σόγιερ Φόρντ". Ο ρόλος του αυτός από την αρχή είχε μεγάλη απήχηση και τον έκανε διάσημο στο ευρύ κοινό, αλλά παράλληλα πρωταγωνίστησε και σε μερικές ταινίες για να αξιοποιήσει τη φήμη του. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη USA Today,ο Χόλογουεϊ έλαβε υπ'όψιν του ένα ρόλο σαν έναν ανάλογο Μπραντ Πιτ. Ακόμη, βρήκε χρόνο για να συμμετάσχει στο θρίλερ whisper και στο βιντεοπαιχνίδι Command & Conquer 3: Tiberium Wars.Το 2005, το περιοδικό people ονόμασε τον Χόλογουεϊ ένα απ'τα 50 ομορφότερα άτομα του πλανήτη.Το 2006,ονομάστηκε ο πιο "Sexy" σταρ της τηλεόρασης. Την ίδια φορά,ψηφίστηκε από το Us Weekly ως ο δεύτερος ομορφότερος σταρ του Χόλυγουντ.

Τον Μάρτιο του 2007,επιλέχθηκε για να πρωταγωνιστήσει στη νέα διαφήμιση του Davidoff για το θρυλικό άρωμα "cool water". Το 2008,επίσης,πρωταγωνίστησε στη διαφήμιση του παγωτού Magnum. Την ίδια χρονιά,επιλέχθηκε ο πιο όμορφος άνθρωπος του κόσμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0391326. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0205139. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0205139. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Josh Holloway στο Wikimedia Commons