Τζανγκ Γεόνγκ-σιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζανγκ Γεόνγκ-σιλ
Άγαλμα του Τζανγκ Γεόνγκ-σιλ στην Ασάν της Κορέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Μπούσαν
Χώρα πολιτογράφησηςΤζόσον
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
μηχανολόγος μηχανικός
εφευρέτης
scientific instrument maker
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζανγκ Γεόνγκ-σιλ (Κορεατικά: 장영실; Χάνια: 蔣英實; 1390 – τουλάχιστον 1442) ήταν ένας Κορεάτης μηχανικός κατά την βασιλεία των Ζωσόν(1392–1897). Παρότι ο Τζανγκ γεννήθηκε αγρότης, ο βασιλιάς Σετζόνγκ τον βοήθησε να δουλέψει στο παλάτι, στην Αίθουσα των Αξίων (집현전; 集賢殿), όπου είχε επιστρατεύσει διάφορους λόγιους και εφευρέτες. Οι εφευρέσεις του, όπως το βροχόμετρο και το υδρορολόι, επιδεικνύουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Δυναστείας Ζωσόν.

Εφευρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρονομικά όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη του ανάθεση από τον Σετζόνγκ ήταν να φτιάξει μία εποπτική ουράνια σφαίρα για να μετρά τα ουράνια αντικείμενα. Βασιζόμενος στις ανακριβείς οδηγίες Αράβων και Κινέζων επιστημόνων έφτιαξε μετά από δυο μήνες ένα μέτριο πρωτότυπο. Το 1433, ένα χρόνο μετά την πρώτη του προσπάθεια, έφτιαξε ένα σφαιρικό αστρολάβο με το όνομα Χεντζονούι (혼천의, 渾天儀). Ο χεντζονούι βασιζόταν σε έναν υδροτροχό που περίστρεφε μια εσωτερική σφαίρα που έδειχνε την χρονική στιγμή[1]. Η επιτυχία όλων των αστρονομικών οργάνων του Τζάνγκ κορυφώθηκε το 1442 μ.Χ. όταν Κορεάτες αστρονόμοι συνέταξαν ένα αστρονομικό ημερολόγιο με το όνομα Τσιλτζοσάν (칠정산) με το οποίο υπολόγιζαν και προέβλεπαν τις ηλιακές εκλείψεις και τη θέση των πέντε ορατών πλανητών όπως επίσης και της σελήνης.

Υδρορολόι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σετζόνγκ διέταξε τον Τζανγκ να κατασκευάσει ένα που να σηματοδοτεί την ώρα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, οπότε μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες ο Τζανγκ ταξίδεψε στην Κίνα όπου είχε κατασκευαστεί ανάλογο ρολόι από το 1091. Όταν γύρισε το 1434 κατασκεύασε το Τζαγκγιεοκρού (자격루), το οποίο σηματοδοτούσε τις ώρες με το χτύπημα ενός κουδουνιού, ενός γκονγκ κι ενός ταμπούρλου.

Ένα κορεατικό ηλιακό ρολόι που κατασκεύασε ο Τζανγκ Γεονγκ-σιλ

Ηλιακό Ρολόι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφεύρεση του υδρορολογιού ήταν πολύ σημαντική αλλά επειδή ήταν πολύ ακριβό, έπρεπε να βρεθεί κάτι πιο οικονομικό: το ηλιακό ρολόι. Ο Τζανγκ κι άλλοι επιστήμονες έφτιαξαν το πρώτο κορεατικό ηλιακό ρολόι το Άνγκμπου-ίλγκου (앙부일구)[2]. Το Άνγκμπου-ίλγκου ήταν μπρούτζινο και αποτελούταν από 13 δεκατρία μέτρα που σηματοδοτούσαν το χρόνο και τέσσερα χέρια ενωμένα σε σταυρό. Ανάμεσά στα μέτρα τοποθετήθηκαν τα σύμβολα των ζωδίων. Επτά γραμμές τέμνανε τα 13 μέτρα σε διαφορετικές γωνίες για να συμπεριλάβουν τις φάσεις του ήλιου. Παραλλαγές αυτού του ρολογιού τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία, όπως πολυσύχναστους δρόμους πόλεων.

Βροχόμετρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή αυτή την εποχή η οικονομία της Κορέας ήταν κυρίως αγροτική, υπήρχε η ανάγκη μέτρησης της βροχόπτωσης. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν βροχόμετρα στην αρχαία Ελλάδα και την Ινδία[3], ο Τζανγκ εφηύρε το πρώτο κορεατικό βροχόμετρο το 1441, με το όνομα τσεουγκούγκι (측우기/測雨器)[1], και μέχρι το 1442 προτυποποιημένα βροχόμετρα διαστάσεων 42,5 επί 17 εκατοστά τοποθετήθηκαν για να μετράται η μέση βροχόπτωση ανά περιοχή.

Πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εξαιρετικά αξιώματα του Τζάνγκ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Σετζόνγκ, αλλά εξαιτίας της κομφουκιανκής αντίληψης ότι οι επιστήμονες δεν ήταν παρά χειροτέχνες, αλλά και της ταπεινής του καταγωγής, πολλοί αξιωματούχοι φθονούσαν τον Τζανγκ.

Το 1442 ο Σετζόνγκ ζήτησε από τον Τζανγκ να του φτιάξει ένα παλανκίνο. Αυτό έσπασε ενώ ταξίδευε ο Σετζόνγκ και θεωρήθηκε υπεύθυνος ο Τζανγκ, ο οποίος φυλακίστηκε. Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του αγνοείται[1].

Η ζωή του έγινε σειρά το 2016 με το όνομα Jang Yeong-sil (TV series).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Woongjin Wi-in Jeon-gi». Woongjin Wi-in Jeon-gi (Woongjin Publishing) (11). 
  2. Kaeri Web Magazine (Μάρτιος-Απρίλιος 2002). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2005. https://web.archive.org/web/20050502055301/http://www.kaeri.re.kr/~wonwoo/w02_3/munwhajae.htm. 
  3. Kosambi, D.D. (1982). The Culture and Civilization of Ancient India in Historical Outline.