Τζακ Ρούμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Τζακ Ρούμπι

O Τζακ Ρούμπι (25 Μαρτίου 1911 - 3 Ιανουαρίου 1967) ήταν Αμερικανός διαχειριστής νυχτερινού κέντρου στο Ντάλας του Τέξας. Ο Ρούμπι δολοφόνησε στις 24 Νοεμβρίου 1963 τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η πράξη του Ρούμπι στέρησε από την κοινή γνώμη την δυνατότητα να μάθει αν ήταν όντως ο Όσβαλντ ο δολοφόνος του Κένεντι και αν δρούσε μόνος του ή η ενέργειά του ήταν μέρος μεγαλύτερης συνωμοσίας, όπως συχνά λέγεται.

Η δολοφονία του Όσβαλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στιγμή της δολοφονίας του Όσβαλντ

Στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, στις 11:21 το πρωί, ενώ οι κάμερες της τηλεόρασης κάλυπταν τη μεταγωγή του σε ασφαλέστερο μέρος, ο Ρούμπι βγήκε μπροστά από στους άντρες της ασφάλειας, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τον Όσβαλντ που έπεσε νεκρός. Τον συνέλαβαν αμέσως. Θέλησε, είπε, να εκδικηθεί τον φονιά του προέδρου, αν και υπάρχουν θεωρίες που τοποθετούν τον Τζακ Ρούμπι ως μέλος μεγαλύτερης συνωμοσίας.

Η καταδίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαρτίου 1964, O Τζακ Ρούμπι καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης, για τον οποίο του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Άσκησε έφεση αλλά πέθανε από καρκίνο στη φυλακή, πριν εκδικαστεί στις 3 Ιανουαρίου 1967.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]