Τζέιμς Μποντ (κόμικς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η απόδοση του χαρακτήρα Τζέιμς Μποντ σε μορφή κόμικς έχει βασισθεί στον ομώνυμο (και φανταστικό) ήρωα του μυθιστορήματος του συγγραφέα Ian Fleming. Παρουσιάστηκε από το 1958 έως το 1983, σε 52 ξεχωριστές ιστορίες, που εκδόθηκαν ως κόμικ-στριπ σε διάφορες Βρετανικές εφημερίδες, επτά εκ των οποίων κυκλοφορούσαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έναυσμα δόθηκε το 1957, όταν η εφημερίδα Daily Mirror, ιδιοκτησίας του Λόρδου Beaverbrook, προσέγγισε τον συγγραφέα με σκοπό να τον πείσει για τη μεταφορά του μυθιστορήματός του σε κόμικς. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις (σύντομα απλές επιφυλάξεις) που ο Φλέμινγκ εξέφρασε αρχικά, τελικά η εφημερίδα ενέταξε στην ύλη της τον ήρωα σε εικονογραφημένη έκδοση. Ο Φλέμινγκ, μάλιστα, προσπάθησε να βοηθήσει την έκδοση προτείνοντας τη μορφή που, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να έχει ο Μποντ, ωστόσο ο καλλιτέχνης που επιστρατεύθηκε για τη μεταφορά, John McLusky διαφώνησε, θεωρώντας την εικόνα παρωχημένη και μάλλον προπολεμική. Έτσι, παρουσίασε μία πιο αρρενωπή, σχεδιαστικά, εκδοχή του Πράκτορα 007, στην πρώτη ιστορία που σχεδίασε με τίτλο Casino Royale, η οποία και τυπώθηκε το 1958.

Το σενάριο της διασκευής από το βιβλίο σε κόμικ επιμελήθηκε ο Anthony Hern, που είχε τη σχετική πείρα, ενώ η πλειονότητα των πρώτων σεναρίων γράφτηκε από το Henry Gammidge. Εν συνεχεία, οι Gammidge και McLusky θα παρουσιάσουν 12 ακόμη άλμπουμ του ήρωα, έως το 1966. Όμως, από το 1962 τα δικαιώματα της σειράς είχε αποκτήσει η ανταγωνίστρια εφημερίδα Sunday Times, έπειτα από μία διαφωνία που προέκυψε, μεταξύ των Beaverbrooke και Fleming. Δύο χρόνια αργότερα, πάντως, οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα το στριπ να επιστρέψει στην εφημερίδα του πρώτου, υπό τον υπότιτλο Στη Μυστική Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας. Από το 1966 έως το 1977 την εικονογράφηση της σειράς στην εφημερίδα Daily Express, είχε αναλάβει ο Yaroslav Horak.