Τα σκαλοπάτια της ζωής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Die Lebensstufen
ΟνομασίαDie Lebensstufen
ΔημιουργόςQ104884
Έτος δημιουργίας1835
ΕίδοςΕλαιογραφία σε καμβά
Ύψος72,5
Πλάτος94
ΜουσείοMuseum der bildenden Künste
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Τα σκαλοπάτια της ζωής (γερμ. Die Lebensstufen) είναι αριστουργηματικός πίνακας του Γερμανού ζωγράφου Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ελαιογραφία σε καμβά διαστάσεων 72,5 x 94 εκατοστά. Παρουσιάζει μια ειδυλλιακή σκηνή στην Βαλτική. Στην θάλασσα αρμενίζουν δύο ιστιοφόρα πλοία που επιστρέφουν στο λιμάνι. Ένα άλλο πλοίο έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι και μαζεύει τα πανιά. Δύο άλλα μικρά πλοιάρια φτάνουν στην αποβάθρα. Πέντε άνθρωποι βρίσκονται στο λιμάνι. Στην μέση ένα μικρό αγοράκι κρατάει στον αέρα ένα χάρτινο σημαιάκι, ενώ ένα μικρό κοριτσάκι θέλει να του το πάρει. Δεξιά τους κάθεται μια νεαρή κυρία, ενώ προς τα αριστερά βρίσκονται ένας νεαρός άνδρας και ένας γηραιότερος.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για αλληγορικό έργο. Πέντε καράβια και πέντε άνθρωποι παριστάνουν τα τρία σκαλοπάτια της ζωής (νεότητα, μέση ηλικία, γηρατειά) των δύο φύλων. Οι νέοι και τα παιδιά είναι ντυμένοι με καλοκαιρινά ενδύματα, ενώ ο γέρος φοράει βαρύ παλτό και γούνινο καπέλο. Έχει γυρισμένη την πλάτη στον θεατή, και βαδίζει, σαν να απομακρύνεται από κοντά μας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]