Γεγονότα της Τασκένδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τα γεγονότα της Τασκένδης)

Ως γεγονότα της Τασκένδης αναφέρονται οι βίαιες συμπλοκές μεταξύ των Ελλήνων προσφύγων στη Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο του 1955. Αφορμή των συμπλοκών ήταν η προσπάθεια καθαίρεσης των αντιπροσώπων της 4ης Συνδιάσκεψης της Κ.Ο. Τασκένδης από τον Νίκο Ζαχαριάδη. Η σύγκρουση έγινε μεταξύ των υποστηρικτών του γραμματέα και "αντιζαχαριαδικών" στελεχών και μελών.

Στη Τασκένδη είχε καταφύγει κατέφυγε το μεγαλύτερο μέρος των μελών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μετά την ήττα στον Ελληνικό Εμφύλιο.[1] Ήδη μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953, υπήρξαν κινήσεις εναντίον του Νίκου Ζαχαριάδη. Από το 1953 υπήρξε ενθάρρυνση από τον Νικίτα Χρουστσόφ για να διερευνηθούν οι αιτίες για την ήττα στον Ελληνικό Εμφύλιο, ενώ αντίθετα ο Μολότωφ στήριζε τη πλευρά του Ζαχαριάδη.

Αφορμή των συμπλοκών ήταν η προσπάθεια καθαίρεσης των αντιπροσώπων της 4ης Συνδιάσκεψης της Κ.Ο. Τασκένδης από τον Νίκο Ζαχαριάδη και η αντικατάσταση τους με στελέχη φιλικά προσκείμενα στον ίδιο. Τις επόμενες ημέρες έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των καθαιρεμένων στελεχών, ενώ οι Σοβιετικές αρχές υποστήριξαν τους καθαιρεμένους.[2]

Τα γεγονότα δεν έγιναν άμεσα γνωστά στην Ελλάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μαραντζίδης, Νίκος· Τσέκου, Κατερίνα. «Η αποκαθήλωση του Ν. Ζαχαριάδη». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. 13 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019.