Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν είναι ο βασικός νόμος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν . Εγκρίθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1993 ως αρ. ВС-22/15. Περιέχει τροποποιήσεις της 3ης Νοεμβρίου 2000, 3ης Δεκεμβρίου 2002, 15ης Ιουνίου 2006, 28ης Ιουνίου 2012 και 4ης Μαρτίου 2014.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν

Η ανάπτυξη των συνταγματικών βάσεων του Μπασκορτοστάν ήταν περίπλοκη και πέρασε από διάφορα στάδια. Αρχικά, η αμετάβλητη συνταγματική νομοθεσία της δημοκρατίας οδήγησε στη χρήση του φιρμανίου αρ. 2 του Βασκιρικού Κεντρικού Σούρο με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1917, του Συνταγματικού Κουρουλτάι του Μπασκρπιδιστάν , το Καταστατικό για την Αυτονομία της Μικρής Μπασκιρίας , τη Συμφωνία της Κεντρικής Σοβιετικής Αρχής με την κυβέρνηση των Μπασκίρ για τη Σοβιετική Αυτόνομη Μπασκιρία και άλλα.

Το δεύτερο στάδιο της εξέλιξης της νομοθεσίας διεξήχθη κατά τη σύναψη της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης των Μπασκίρ και των κεντρικών Σοβιετικών αρχών στις 20 Μαρτίου 1919 με τις αποφάσεις της Ολορωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΟΚΕΕ) και της Επιτροπής Κομισάριων του Λαού της ΡΣΟΣΔ της 19ης Μαΐου 1920 με τίτλο « Για τη Διάρθρωση της Δημοκρατίας της Αυτόνομης Σοβιετικής των Μπασκίρ», διάταγμα της ΟΚΕΕ με ημερομηνία 14 Ιουνίου 1922. Αυτές οι νομικές πράξεις αποτελούσαν ένα άγραφο σύνταγμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας των Μπασκίρ, το οποίο τηρήθηκε πριν από την έγκριση του γραπτού συντάγματος. Ο Β.Ι. Λένιν, με το τηλεγράφημά του προς την Μπασρεβκόμ της 30ης Ιανουαρίου 1920, απέστειλε τη Σύμβαση του Βασιλικού Συντάγματος.

Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υιοθέτηση του συντάγματος από το 5ο Πανμπασκιρικό Συνέδριο των Σοβιέτ.

Σχέδιο Συντάγματος της ΒΣΣΔ του 1925[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 1925 από το Πανμπασκιρικό Συνέδριο των Σοβιέτ (Το κείμενο του Συντάγματος της Βασκιρικής ΣΣΔ δεν εγκρίθηκε από την Ολορωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της ΡΣΟΣΔ και το Συνέδριο των Συμβουλίων της ΡΣΟΣΔ).

Άρθρο 1: Το Μπασκορτοστάν είναι μια αυτόνομη δημοκρατία του Συμβουλίου των Εργατών, των Εργαζομένων, των Αγροτών και του Κόκκινου Στρατού, η οποία περιλαμβάνεται ελεύθερα στη σύνθεση της ΡΣΟΣΔ λόγω της ένταξης στην Ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, καθορίζοντας ελεύθερα τη μορφή των σχέσεών της με την ομοσπονδιακή εξουσία και τη μορφή συμμετοχής στη γενική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ΡΣΟΣΔ.

Σύνταγμα του 1937[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουνίου 1937, μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος της ΡΣΟΣΔ του 1937 από το έκτακτο 10ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ, εγκρίθηκε το Σύνταγμα της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ (που εγκρίθηκε στις 2 Ιουλίου 1940 από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΡΣΟΣΔ).

Άρθρο 1: Η αυτόνομη σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία της Μπασκιρίας είναι σοσιαλιστικό κράτος των εργατών και των αγροτών.

Σύνταγμα του 1978[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνταγμα εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου 1978 στην 13η Έκτακτη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μπασκιρίας [1] .

Άρθρο 1: Η αυτόνομη σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία της Μπασκιρίας είναι σοσιαλιστικό κράτος που εκφράζει τη βούληση και τα συμφέροντα των εργατών, των αγροτών και των διανοούμενων, του εργατικού λαού της δημοκρατίας όλων των εθνικοτήτων.

Σύνταγμα του 1993[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στις 24 Δεκεμβρίου 1993 με τίτλο ΒΣ-22/15. Η δημοκρατία ανακηρύσσεται δημοκρατικό κράτος-κράτος δικαίου οικοδομώντας τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των διμερών συνθηκών και συμφωνιών και των ισότιμων θεμάτων.

Στις 3 Νοεμβρίου 2000, η Κρατική Συνέλευση - Κουρουλτάι της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν ενέκρινε το νόμο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν "για την εισαγωγή των τροποποιήσεων του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν". Στις 3 Δεκεμβρίου 2002, η υιοθέτηση του νόμου «για τις τροποποιήσεις και προσθήκες στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν» ολοκλήρωσε αποτελεσματικά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε την άνοιξη του 2002 με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν περιέχει ορισμένες βασικές διατάξεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω εναρμόνιση των σχέσεων με το ομοσπονδιακό κέντρο, στη βελτιστοποίηση της κρατικής δομής εντός της δημοκρατίας, στην σαφέστερη κατανομή των εξουσιών μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και των κρατικών φορέων που τους εκπροσωπούν, στην ενίσχυση της δημοκρατίας στην άσκηση δημοσίων λειτουργιών και τις ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη. Συνολικά, έγιναν περίπου 10 τροποποιήσεις και τώρα συμμορφώνεται πλήρως με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Το κείμενο του Συντάγματος έχει εκδοθεί για τον πληθυσμό στο έδαφος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από:

  • προοίμιο
  • 2 ενότητες
  • 11 κεφάλαια
  • και 126 άρθρα

Η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εκφράζει τη θέληση και τα συμφέροντα ολόκληρου του πολυεθνικού λαού της δημοκρατίας. Τα ονόματα "Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν" και "Μπασκορτοστάν" θεωρούνται ισοδύναμα.

Η κρατική δικαιοδοσία της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν καλύπτει τη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν έχουν κοινή δικαιοδοσία στο έδαφος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν. Η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν έχει δική της επικράτεια, πληθυσμό, σύστημα κυβερνητικών οργάνων, Σύνταγμα και νομοθεσία, κρατικές γλώσσες και κρατικά σύμβολα της Δημοκρατίας.

Το καθεστώς της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και τα σύνορα της επικράτειας της Δημοκρατίας μπορούν να αλλάξουν μόνο με τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν. Οι κρατικές γλώσσες της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν είναι τα μπασκιρικά και τα ρωσικά.

Κεφάλαιο 2: Δικαιώματα, ελευθερίες και καθήκοντα ενός προσώπου και ενός πολίτη.

Κεφάλαιο 3: Διοικητική, εδαφική δομή και πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Κεφάλαιο 4: Νομοθετική εξουσία.

Κεφάλαιο 5: Εκτελεστική εξουσία

Κεφάλαιο 6: Τοπικές αρχές της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Κεφάλαιο 7: Δικαστική εξουσία.

Κεφάλαιο 8: Τοπική αυτοδιοίκηση.

Κεφάλαιο 9: Χρηματοδότηση και προϋπολογισμός.

Κεφάλαιο 10: Κρατικά σύμβολα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Κεφάλαιο 11: Διαδικασία τροποποίησης και συμπλήρωσης του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Χαρακτηριστικά του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικόσημο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν

Στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν αναγνωρίζονται ιδιωτικές, κρατικές, δημοτικές και άλλες μορφές ιδιοκτησίας και παρέχεται ίση προστασία.

Οι κρατικές γλώσσες της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν είναι τα μπασκιρικά και τα ρωσικά. Ο αρχηγός της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν υποχρεούται να μιλά τις κρατικές γλώσσες της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να καθορίζει και να δηλώνει την εθνικότητά του. Κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να καθορίσει και να υποδείξει την εθνικότητά του.

Το εθνικό έμβλημα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι: εικόνα του μνημείου του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ περικυκλωμένο από τον ήλιο και τις ακτίνες του, πλαισιωμένο από ένα εθνικό στολίδι με εικόνες ενός κουρά, μια κορδέλα ζωγραφισμένη στα χρώματα της κρατικής σημαίας της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, με την επιγραφή «Μπασκορτοστάν» στο λευκό πεδίο.

Η εθνική σημαία της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν αποτελείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, από: ένα τρίχρωμο πλαίσιο αποτελούμενο από οριζόντιες ρίγες ίσου πλάτους: η άνω ρίγα είναι μπλε, η μέση είναι λευκή και η κατώτερη ρίγα είναι πράσινη. Στο κέντρο της λευκής λωρίδας απεικονίζεται ένα χρυσό έμβλημα - ένας κύκλος, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα λουλούδι κουράι, αποτελούμενο από επτά πέταλα.

Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας Μπασκορτοστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 27 Μαρτίου 1996, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν έχει δικαιοδοσία στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν. Απαρτίζεται από τέσσερις δικαστές που εκλέγονται για περίοδο δέκα ετών (επί του παρόντος τρεις δικαστές διορίζονται για περίοδο δώδεκα ετών).

Τα καθήκοντα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν είναι τα εξής:

  • να ασκεί νομική προστασία στην ανώτατη νομική ισχύ του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν επί θεμάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν,
  • να επιλύει υποθέσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα των νόμων και άλλων κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται από τις δημόσιες αρχές μέσω αφηρημένου και ειδικού κανονιστικού ελέγχου με γραπτές αιτήσεις, αναφορές και καταγγελίες από αιτούντες,
  • να ερμηνεύει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν,
  • να εξετάζει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα, λόγω της νομικής τους φύσης και συνέπειες οι οποίες είναι συνταγματικές και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του με νομοθετικές διατάξεις,
  • εφαρμόζει τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, την αρχή της πίστης στην ομοσπονδία στον τομέα της δικαιοδοσίας της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Азнагулов В. Г., Хамитова З. Г. Парламентаризм в Башкортостане: история и современность. — Уфа: ГРИ «Башкортостан», 2005. — 304 с. — ISBN 5-8258-0203-7.
  • Валеев Д. Ж. Национальный суверенитет и национальное возрождение. Уфа, 1994.
  • Еникеев З. И., Еникеев А. З. История государства и права Башкортостана. — Уфа: Китап, 2007. — 432 с. — ISBN 978-5-295-04258-4.
  • Еникеев З. И. Правой статус Башкортостана в составе России. — Уфа: Гилем, 2002.
  • Гатауллина З. Ф., Искужин Т. С., Ишкулов Ф. А. История государства и права Башкортостана (в нормативных актах, документах и материалах официального делопроизводства). Уфа: Китап, 1996.
  • Проблемы конституционного развития суверенной республики. Сб.статей. Уфа, 1992.
  • Самигуллин В. К. Конституционное развитие Башкирии. — Уфа, 1991.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]