Σύλλογος Γαλικιανών Συγγραφέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σύλλογος Γαλικιανών Συγγραφέων (AELG, Asociación de Escritores el Lingua Galega) είναι επίσημος φορέας της αυτόνομης περιφέρειας της Χούντας (κυβέρνηση/διοικητικό συμβούλιο) της Γαλικίας. Η οργάνωση αποτελείται από συγγραφείς που γράφουν στη γαλικιανή γλώσσα. Ιδρύθηκε από μια ομάδα συγγραφέων: τους Άλβαρο Κουνκέιρο, Ραφαέλ Ντιέστε, Άνσελ Φόλε, Ρικάρντο Καρμπάγιο Καλέρο, Αντόν ντε Αβιλές Ταραμάνκος και άλλους. Η Σουηδική Ακαδημία της έχει δώσει το δικαίωμα παρουσίασης υποψηφίων για το Βραβείο Νόμπελ και είναι μέρος του Κογκρέσου Ευρωπαϊκών Συγγραφέων.

Η ακαδημία διοργανώνει την ετήσια γιορτή "O escritor na súa terra" (Ο συγγραφέας της πατρίδας μας), η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα συγγραφέα στη γαλικιανή γλώσσα και λαμβάνει το Βραβείο AELG για τη καλύτερη εργασία στα Γαλικιανά του έτους.

Επί του παρόντος, ο Σύλλογος Γαλικιανών Συγγραφέων εδρεύει στην Α Κορούνια υπό την προεδρία του Εουλόσιο Ρουιμπάλ, ενώ διευθύνεται επίσης από τους Κάρλος Νέγρο, Κάρλος Λ. Μπερνάρντεθ, Μαρίκα Κάμπο, Ράφα Βιγιάρ, Μάρτα Ντακόστα, Ρόζα Ανέιρος, Ενρίκε Ραμπουνιάλ και Σεσάρεο Σάντσεθ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]