Σωρειτομελανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σωρειτομελανίες)
Σωρειτομελανίες

Οι Σωρειτομελανίες (Cumulonimbi, ενικός αριθμός: cumulonimbus) αποτελούν επίσημη κατηγορία νεφών, σύμφωνα με τον Άτλαντα νεφών που εξέδωσε το 1957 ο Π.Μ.Ο. η χρήση των οποίων γίνεται από τους μετεωρολόγους και απ΄ όλα τα Γραφεία Καιρού του Κόσμου. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο νέφος, καθώς συνδέεται με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σωρειτομελανίες είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά. Η βάση τους σχεδόν ακουμπά στο έδαφος. Έχουν πολύ μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη και συνήθως την μεγαλύτερη όλων των ειδών των νεφών. Μοιάζουν περισσότερο με βουνά ή τεράστιους πύργους. Ένα τμήμα της κορφής τους παρουσιάζει οριζόντια ινώδη μορφή που μοιάζει με αμόνι. Η μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξή τους οφείλεται στα βίαια ανοδικά ρεύματα του αέρα, που ανυψώνουν τις κορυφές τους ακόμα και ως τα 15.000 μέτρα, εκτεινόμενα έτσι και μέσα στην τροπόπαυση, ενώ η βάση τους είναι πολύ χαμηλότερα.

Σωρειτομελανίας φαλακρός.

Σχηματίζονται κυρίως στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, τότε που οι κορυφές τους μοιάζουν σαν να κοχλάζουν κατά την συνεχή ανύψωσή τους. Λόγω δε του μεγάλου κατακόρυφου αναπτύγματός τους σχηματίζονται επίσης και στα ανώτερα στρώματα των νεφικών συστημάτων, δηλαδή στα ανώτερα στρώματα των θερμών και ψυχρών μετώπων λόγω ακριβώς της μεγάλης αστάθειας που παρουσιάζουν στις μάζες τους καθ΄ ύψος. Έτσι μέσα σ΄ αυτή την τεράστια μάζα τους παρατηρούνται ανοδικά και καθοδικά αέρια ρεύματα που μεταφέρουν υδροσταγόνες ή παγοκρυστάλλους αντίστοιχα ή και χαλάζι. Στη σκοτεινή βάση τους (εξ ου και ο όρος μελανίες) υπάρχουν τεμαχισμένα νέφη.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σωρειτομελανίας ακμοειδής πάνω από την Αργολίδα.
  • σωρειτομελανίας τοξοειδής
  • σωρειτομελανίας φαλακρός, δηλαδή χωρίς αμόνι.
  • σωρειτομελανίας με ινώδεις αποφύσεις (capillatus)
  • σωρειτομελανίας ακμοειδής (incus)

Φαινόμενα που προκαλούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αυτά τα νέφη σκεπάζουν όλο τον ουρανό τότε παρατηρείται μόνο η βάση τους και έτσι μοιάζουν πολύ με τα μελανοστρώματα. Ξεχωρίζουν τότε μόνο από το είδος της βροχής, αν ακολουθήσει. Από τους σωρειτομελανίες πέφτουν βίαιες και διαλείπουσες καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύονται συχνά και από χαλάζι. Κατ' αποτέλεσμα, αν ακολουθήσουν τέτοια καιρικά φαινόμενα, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι: …ήταν σωρειτομελανίες! Η διεθνής σύντμηση των νεφών αυτών είναι Cb. Οι περισσότεροι σωρειτομελανίες διαλύονται ύστερα από 15 με 20 λεπτά. Όμως όταν η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετή, εξαιτίας της εξατμιζόμενης υγρασίας, ένα νέο νέφος μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στο άλλο, με αποτέλεσμα η καταιγίδα να διαρκεί για ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σωρειτομελανίες δημιουργούν και σίφωνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]