Μελανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελανίες

Οι Μελανίες (nimbus) αποτελούν επίσημη κατηγορία νεφών σύμφωνα με τον Άτλαντα νεφών που εξέδωσε το 1957 ο Π.Μ.Ο. και χρησιμοποιείται από τους Μετεωρολόγους σε όλα τα Γραφεία Καιρού του Κόσμου.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μελανίες είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά, που ονομάζονται έτσι επειδή η βάση τους είναι πολύ σκοτεινή. Σε αντίθεση με τους Σωρειτομελανίες, οι οποίοι δημιουργούνται συνήθως κατά την περίοδο του Καλοκαιριού, οι Μελανίες μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και στη διάρκεια του Χειμώνα.

Φαινόμενα που προκαλούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νέφη αυτά, όταν δημιουργηθούν, καλύπτουν όλο τον ουρανό και δε βλέπουμε παρά μόνο τη βάση τους. Όταν δημιουργηθούν Μελανίες, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει βροχή ή χιόνι. Οι βροχές που πέφτουν από τους Μελανίες είναι συνεχείς, συχνά και καταρρακτώδεις, και μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται και από χαλάζι. Σε μέρη που βρίσκονται πάνω από ορισμένο υψόμετρο, τα νέφη αυτά γίνονται τόσο πυκνά, ώστε σκεπάζουν τα πάντα και η βάση τους σχεδόν φτάνει ή και ακουμπά στο έδαφος. Στα υψόμετρα αυτά, δεν ακολουθεί βροχή, αλλά μια έντονη χιονόπτωση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα nimbus cloud της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).