Σχολή Σαχέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχολή ΣΑΧΕΤΙ
SAHETI School
Γνώθι Σαυτόν
Πληροφορίες
ΔιεύθυνσηBedfordview, Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
ΤοποθεσίαΓιοχάνεσμπουργκ
ΧώραΝότια Αφρική
Ταχ. κώδικας2008
ΤύποςΙδιωτικό σχολείο
Ίδρυση1974
ΓλώσσαΑγγλικά, Ελληνικά
ΙστοσελίδαΙστοσελίδα - Σχολή Σαχέτι
Από τα 1.300 παιδιά περίπου τα 800 είναι ελληνικής καταγωγής

Η Σχολή Σαχέτι (SAHETI School - South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.

Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του το Σαχέτι, είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.[1][2]

Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, το βλέπεις παντού όταν περιηγείσαι τους χώρους, με αυτή την φράση όλη η οικογένεια του ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε και συνεχίζει την Τρίτη Χιλιετία σε μια πορεία γεμάτη στόχους και προκλήσεις.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Νοτίου Αφρικής. Διακρίνεται για τις επιτυχίες που σημειώνουν κάθε χρόνο οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου (Grade 12) στις τελικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την ίδρυσή του διδάσκεται υποχρεωτικά και σε όλους το μάθημα της ελληνικής γλώσσας[3]. Ένας από τους λόγους που το σχολείο πέτυχε και θεωρείται σήμερα από τα καλύτερα της χώρας είναι το ότι η πόρτα ήταν και είναι ανοιχτή σε κάθε μαθητή ή μαθήτρια, λευκό ή έγχρωμο.

To 2021[4] το SAHETI σημειώνει 1.300 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που περίπου τα 800 είναι ελληνικής καταγωγής [5]

Επιπρόσθετα η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι εξεταστικό κέντρο[6] για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας από το 2001 που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Η έκταση του οικοπέδου της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ είναι 290 στρέμματα.[4]

Ιστορικά στοιχεία ίδρυσης της Σχολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε το 1974, ενσαρκώνοντας την ιδέα το όραμα και τις ελπίδες από τους πρώτους ακόμη μετανάστες. Ο κίνδυνος αφομοίωσης και απώλειας της ελληνικής ταυτότητας ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην ίδρυση του κεντρικού αυτού σχολείου, αφού άλλες απόπειρες κατά το παρελθόν δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι μία ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία διοικείται από ένα συμβούλιο και η οποία έχει ιδρύσει ένα αναγνωρισμένο ιδιωτικό σχολείο. Στα 45 χρόνια λειτουργίας του διδάσκονται τα Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα[7], τιμούνται δε και προωθούνται συστηματικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, οι ελληνικές παραδόσεις καθώς και οι γιορτές. Όπως απέδειξε πρόσφατη ανεξάρτητη μελέτη, είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας της Ν. Αφρικής.[8]

Η παρουσία της ιστορικής πλέον μορφής του Γεωργίου Μπίζου στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ ήταν καθοριστική. Σημειώνουμε ότι ο κ. Γεώργιος Μπίζος αποτελεί σύμβολο πλέον της Ν. Αφρικής από τους αγώνες του κατά του απαρτχάϊτ δίπλα στον Νέλσων Μαντέλα. Θεωρείται δε ο πατέρας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Σήμερα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ φοιτούν τα παιδιά των πρώτων μαθητών του σχολείου, οι δε γονείς τους πλαισιώνουν το Δ.Σ της Σχολής, την εφορία γονέων και άλλες επιτροπές. Το όνομα του ΣΑΧΕΤΙ ξεπέρασε πλέον τα σύνορα της Ν. Αφρικής. Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να πετυχαίνουν το καλύτερο στην ακαδημαϊκή τους πορεία.[9]

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης του Γιοχάννεσμπουργκ στην όμορφη συνοικία Σέντεργουντ, όπου και κατοικούν πολλοί Έλληνες.[10][11]

«Γνώθι σαυτόν»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το λογότυπο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, το σήμα του σχολείου. Βρίσκεται παντού στους χώρους του σχολείου. Σε ψηφιδωτά, σε πίνακες ζωγραφικής, σε επιγραφές σε εξώφυλλα βιβλίων, ακόμη και στα ρούχα των μαθητών.[12]

Η Διεύθυνση και οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος, θέλοντας να καταδείξουν στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού την έννοια του ‘’Γνώθι Σαυτόν’’, να οδηγήσουν τους μαθητές, γιατί όχι στις πρώτες τους φιλοσοφικές αναζητήσεις, συγχρόνως δε να ενεργοποιήσουν με ευχάριστο τρόπο το ενδιαφέρον τους, δημιούργησαν μια σειρά από διαβαθμισμένες δραστηριότητες, ανάλογα με την τάξη και το επίπεδο των μαθητών.

Καταστατικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο καταστατικό ίδρυσης του δηλώνονται ως κύριοι σκοποί [13]:

α) Η παροχή εκπαίδευσης κυρίως για παιδιά Ελλήνων αλλά και άλλα με ειδική έμφαση στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού.

β) Η διδασκαλία των Ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές του ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή τους.

γ) Η προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας του πνεύματος του Ελληνισμού και της Ελληνικής ορθόδοξης πίστης και ταυτόχρονα η παροχή του δικαιώματος σε όλους στην ελευθερία της συνείδησης της πίστης, της σκέψης, της γνώμης και της άποψης.

Κτιριακές - αθλητικές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκταση επιφάνειας του οικοπέδου του σχολείου ανέρχεται σε εμβαδό 290.539 τ.μ.   Σ’ αυτή την τεράστια έκταση με το πέρασμα του χρόνου έχουν αναπτυχθεί οι εγκαταστάσεις της Σχολής.

Ανθρώπινο δυναμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ πάντα επένδυε στο υψηλό επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού της ιδιαίτερα στον τομέα των εκπαιδευτικών, αν και στη χώρα της Ν. Αφρικής η εξεύρεση πεπειραμένων εκπαιδευτικών με ποιοτικές σπουδές δεν είναι πάντα εύκολη λόγω του ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι απαξιωμένο ανάμεσα στους νέους εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών.

Στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για το σχολικό έτος 2018, υπηρετούν από τον Βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι το Γυμνάσιο - Λύκειο 130 εκπαιδευτικοί.[8]

Μαθητικό δυναμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2011: 1.124 μαθητές [14]

2012: 1.171 μαθητές [14]

2013: 1.222 μαθητές [14]

2014: 1.239 μαθητές [14]

2015: 1.301 μαθητές [14]

2020: 1.300 μαθητές [5]

2021: 1.300 μαθητές [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΧΕΤΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙO ΑΦΡΙΚΗ" - Πανεπιστήμιο Κύπρου» (PDF). 
  2. «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Νότιο Αφρική». Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. , ΡΕΘΥΜΝΟ 2003. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Κείμενο (20 Σεπτεμβρίου 2010). «Γνώση διασποράς». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Το κίνημα του Φιλελληνισμού κατά την Ελληνική Επανάσταση», https://www.youtube.com/watch?v=lyxcsGdNWqA, ανακτήθηκε στις 2021-05-04 
  5. 5,0 5,1 Online, Εκκλησία (3 Ιουνίου 2020). «ΒΛΑΣΗΣ : «Η Σχολή Σαχέτι αποτελεί αληθινό κόσμημα για την Ομογένεια και τον Ελληνισμό»». ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021. 
  6. «Εξεταστικά Κέντρα - Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. 
  7. «Spirit of Hellenism». SAHETI School (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  8. 8,0 8,1 «Οι Έλληνες της Νοτίου Αφρικής! Δάσκαλος στο γνωστό Ελληνικό σχολείο ΣΑΧΕΤΙ μας μιλά για την εκπαίδευση και τη ζωή εκεί… Φωτογραφίες Juniors Club». Juniors Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  9. svillias (26 Δεκεμβρίου 2019). «ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019». Ενωμένη Ρωμηοσύνη. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  10. «Σχολή Σαχέτι – ελληνικό τμήμα - Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στο Γιοχάνεσμπουργκ». blogs.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  11. «Γνωριμία με τη φημισμένη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ (ελληνικό σχολείο στη Ν. Αφρική) – 24γράμματα, Εκδοτικός Οίκος» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
  12. koukaras (17 Φεβρουαρίου 2020). «Το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και η σχολή SAHETI». Ενωμένη Ρωμηοσύνη. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021. 
  13. «25η Μαρτίου: Το σχολείο που τίμησε την εθνική επέτειο, όπως κανένα στην Ελλάδα». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 «» Σχολή Σαχέτι – ελληνικό τμήμα Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στο Γιοχάνεσμπουργκ». blogs.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021.