Συζήτηση χρήστη:Ampersand EU P.A/πρόχειρο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

☀Παύλος Αστραίος

Ο Πάυλος Αστραίος γεννηθηκε στις 17 Αυγουστου 1925, στην Αλεξανδρεια της Αιγυπτου, οπου ο πατερας του εργαζοταν ως χειρουργός στο Ελληνικο Νοσοκομειο Αλεξανδρειας.

Πρώτα Χρόνια

Το 1926 η οικογενεια μετοικησε στην Κυπρο, και ο πατερας του τελικα διοριστηκε στο ιατρικο τμημα της κυβερνησης. Ως κυβερνητικος ιατρος ο πατερας του υπεκειτο σε μεταθεσεις απο πολη σε πολη κι’ετσι για το Δημοτικο πηγε σε τρια διαφορετικα σχολεια. Αρχισε στην Παφο, μεχρι το ημισυ της τεταρτης ταξης, μετα στην Κερυνεια, μεχρι το τελος της πεμπτης ταξης και εκαμε την εκτη ταξη στην Λεμεσο.

Σχολείο και Πανεπιστημιακές Σπουδές και Επαγγελματική Κατάρτιση

Την πρωτη και δευτερα Γυμνασιου την εκαμε στο Κολλεγιο Αθηνων, στο Ψυχικο, στην Ελλαδα. Μετα κυρηχθηκε ο πολεμος και ο πατερας του δεν τον αφησε να επιστρεψει στην Ελλαδα. Συνεχισε τις σπουδες του στο Παγκυπριο Γυμνασιο διοτι ο πατερας του εν τω μεταξυ μετετεθει στη Λαρνακα, οπου δεν υπηρχε Γυμνασιο. Μετα απο 6 μηνες ομως, μετετεθει και παλι, αυτη τη φορα στο Βαρωσι, απο οπου και απεφοιτησε το 1943.

Ο πολεμος δεν του επετρεψε να φυγει για σπουδες, μεχρι το τελος του. Εσπουδασε στο πανεπιστημιο του Λιβερπουλ απο οπου απεφοιτησε το 1950, με ειδικευση στην Ηλεκτρονικη Μηχανικη. Επειτα απο συντομη απασχοληση στη βιομηχανια και στο BBC, προσεληφθη απο την αποικιακη κυβερνηση στην υπο ιδρυση Κυπριακη Ραδιοφωνικη Υπηρεσια. Εφθασε στην Κυπρο και αρχισε δουλεια στις 30 Ιουλιου 1951. 

Ο ρόλος του κατά την ΕΟΚΑ

Η υπηρεσια υπο την Αγγλικη διοικηση δεν ηταν ευκολη, ιδιως οταν αρχισε ο απελευθερωτικος αγωνας της ΕΟΚΑ. Επειδη δε, ηταν υπευθυνος του τμηματος Πομπων, που επαναλημμενα ανετινασσοντο απο την ΕΟΚΑ, οι Αγγλοι, παρ’ολο που δεν ειχαν στοιχεια, υποψιαζοντο οτι ηταν ο ιθυνων νους πισω απο τις ανατιναξεις. Ετσι, αντι να τον κλεισουν αμεσως σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως, τον εστειλαν στην Αγγλια για τετραμηνη μετεκπαιδευση στο BBC και στο τελος  της μετεκπαιδευσης του ανεκοινωσαν πως εαν επεστρεφε στην Κυπρο, θα τον εκλειαν σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως. Ηταν πιο ευκολο γι’αυτους να αυτοεξοριστει.

Αυτος ομως πηρε το αεροπλανο του γυρισμου μεσω Αθηνων. Στο γραφειο της ΒΕΑ στο Συνταγμα, οταν προσπαθησε να κλεισει θεση για την Κυπρο, του εδωσαν ενα φακελλο με επιστολη του αποικιακου γραμματεα Redaway, οπου του ανεκοινωναν οτι απαγορευετο η εισοδος του στην Κυπρο. Εξι μηνες μετα του εστειλαν και την παυση του. Εμεινε στην Αθηνα ως τον Μαρτη του 1959. Με την Ζυριχη, φαινεται ηρθη και η απαγορευση της εισοδου του στην Κυπρο, και επεστρεψε στη δουλεια του, σαν να μην ειχε συμβει τιποτα.

Επιστροφή στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία

Με την αποχωρηση των Αγγλων απο την Κυπρο, ανελαβε το Τεχνικο Τμημα του ΡΙΚ και προσελαβε Κυπριους τεχνικους. Το εργο ομως ηταν τεραστιο, γιατι οι Κυπριοι τεχνικοι που ηλθαν, ειχαν μεν προσοντα, αλλα δεν ειχαν εργαστει ποτε σε Ραδιοφωνια. Η δε τηλεοραση που εγκατεστησαν οι Αγγλοι ηταν δοκιμαστικη, με πολυ μικρο πομπο, μερικων βατ, για να καλυπτει ουσιαστικα, μονο την Λευκωσια. Επρεπε, οσο το δυνατο πιο συντομα να καλυφθει ολη η Κυπρος με τα πολυ πενιχρα μεσα της νεας Δημοκρατιας.

Η δημιουργια το 1963 των σταθμων της Χιονιστρας στο Τροδος και της Κανταρας στον Πενταδακτυλο (περιλαμβανομενων δρομων και κτιριων) απο το νεοσυστατο Τεχνικο Τμημα του ΡΙΚ με ολικο κοστος 180.000 λιρες ηταν μια τεραστια προκληση, αλλα και πηγη ικανοποιησης για τον νεο Αρχιμηχανικο. Και για να αποφυγει τα τεραστια εξοδα λειτουργειας για το μικρο Ιδρυμα, οι σταθμοι που εγκαταστησε λειτουργησαν χωρις προσωπικο, με τηλεκατευθυνομενα σηματα απο την Λευκωσια. Αυτο σε εποχη που δεν υπηρχαν ακομη transistors για πομπους τηλεορασης και οι συνηθεις σταθμοι αυτου του μεγεθους δεν λειτουργουσαν με τηλεκατευθυνομενα σηματα. Ηλθαν απο την Αμερικη μηχανικοι να δουν τους νεους σταθμους και να παρουν στοιχεια, για να πεισουν το Federal Communications Commission να τους επιτρεψει να καμουν και εκεινοι παρομοιους.

Δεν προλαβε καλα καλα να λυσει ολα τα προβληματα των νεων σταθμων και ηλθε η εισβολη των Τουρκων για να δωσει αλλα προβληματα. Το ιδιο το ΡΙΚ εγκαταλειφθηκε και αρον αρον δημιουργηθηκε νεος σταθμος στην Δευτερα. Ευτυχως για πολυ μικρο διαστημα. 

Με την σταθεροποιηση της καταστασης κοιταξε το μελλον και την εξασφαληση συχνοτητων για την Ραδιοφωνια της Κυπρου.

Αντιπροσωπευσε την Κυβερνηση της Κυπρου σε παγκοσμια συνεδρια της Διεθνους Ενωσης Τηλεπικοινωνιων για Ραδιοφωνια και Τηλεοραση, οπως επισης και για Τηλεπικοινωνιακους Δορυφορους. Ολες οι συχνοτητες που εχει σημερα η Κυπρος για τους σκοπους αυτους εξασφαλισθηκαν σε αυτα τα συνεδρια. Επισης αντιπροσωπευσε το Ιδρυμα σε συνεδρια της Τεχνικης Επιτροπης της Ευρωπαικης Ενωσης Ραδιοφωνιας οπως και σε συνεδρια της Τεχνικης Επιτροπης της Ενωσης Ραδιοφωνιας της Κοινοπολιτειας.

Για δεκαεπτα χρονια υπηρετησε ως μελος του Συμβουλιου της Αρχης Ηλεκτρισμου[1].

Η εγκατασταση πομπων FM, η εγχρωμη τηλεοραση και η καλυψη μικρων χωριων στα οποια η ληψη παρεμποδιζετο απο τα βουνα, ηταν τα επομενα μεγαλα εργα που ανελαβε και εφερε σε περας τα επομενα χρονια, προτου αφυπηρετησει το 1985.

Σε ολα αυτα τα χρονια οι ποροι του Ιδρυματος ηταν πενιχροι. Το τεχνικο τμημα αναγκαστηκε πολλες φορες να κατασκευασει μηχανηματα στα εργαστηρια του, γιατι δεν ειχε τα χρηματα να αγορασει απο εργοστασια. Ο ενθουσιαμος ομως του προσωπικου ηταν μεγαλος. 

Επαναλημμενα ειπε. «Θεωρω τον εαυτο μου πολυ τυχερο που ειχα τοσο καλο προσωπικο. Παλια, προτου εμφανιστει το θεμα της «υπερωριας» εργαζοντο χωρις επι πλεον αμοιβη, εως τις 11 το βραδυ. Απλα απο ενθουσιασμο για αυτο που εκαμναν. Ολοι ησαν μεθυσμενοι με το αισθημα της δημιουργιας. Ειχα πολλες φορες, πολυ δυσκολες στιγμες, αλλα γενικα, αισθανομαι μεγαλη ικανοποιηση που μου δοθηκε η ευκαιρια να ηγηθω του Τεχνικου Τμηματος του ΡΙΚ, ολα αυτα τα χρονια.»

Προσφιλής Ενασχολίσεις

Ο Πάυλος Αστραίος υπηρέτησε για σειρά ετών ως πρόεδρος του Cyprus Bridge Club[2], όπου και βραβέυτηκε για την συνεισφορά του τον Δεκέμβριο του 2010[3].

Κείμενο επικεφαλίδας[επεξεργασία κώδικα]