Συζήτηση κατηγορίας:Κόλποι της Ελλάδας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επεξήγηση αλλαγών στην κατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια ολόκληρη ιεραρχία από κατηγορίες κόλπων, ανάλογα με τη διοικητική οντότητα στην οποία ανήκει ο καθένας (π.χ. "Κόλποι της Αργολίδας" < "Κόλποι της Πελοποννήσου" < "Κόλποι της Ελλάδας"). Θεωρώ ότι καλώς παρακάμπτουμε την κατηγοριοποίηση σε επίπεδο Αποκεντρωμένης διοίκησης (π.χ. "Κόλποι Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου"), καθώς θα προσέθετε πολυπλοκότητα στο δίκτυο των κατηγοριών, χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Προτιμώ να σκέπτομαι την ιεραρχία αυτή ως ένα δένδρο, στου οποίου τη ρίζα (επίπεδο 0) βρίσκεται η κατηγορία "Κόλποι της Ελλάδας", στα φύλλα (επίπεδο 3) βρίσκονται όλα τα λήμματα (π.χ. "Κορινθιακός κόλπος", "Κυπαρισσιακός κόλπος" κλπ.) και στο ενδιάμεσο βρίσκονται όλες οι άλλες κατηγορίες, είτε σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας (π.χ. "Κόλποι της Φωκίδας") (επίπεδο 2), είτε σε επίπεδο Περιφέρειας (π.χ. "Κόλποι της Στερεάς Ελλάδας") (επίπεδο 1).

Μέχρι στιγμής, υπήρχε η τάση να συνδέουμε όλα τα λήμματα με όλες τις κατηγορίες στις οποίες ανήκουν, αλλά και κάθε κατηγορία με όλες τις υπερκατηγορίες στις οποίες ανήκει. Παρατήρησα, όμως, ότι αυτό οδηγεί σε μια χαοτική απεικόνιση των υποκατηγοριών σε μία κατηγορία ανωτέρου επιπέδου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ας πάρουμε ως παράδειγμα την κατηγορία-ρίζα "Κόλποι της Ελλάδας" (επίπεδο 0). Περιέχει όλες τις κατηγορίες επιπέδου 1, ήτοι την κατηγοριοποίηση σε επίπεδο Περιφέρειας, περιέχει ταυτόχρονα όλες τις κατηγορίες επιπέδου 2, ήτοι την κατηγοριοποίηση σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας, αλλά και όλες τις σελίδες επιπέδου 3, ήτοι τα λήμματα. Ενώ μου φαίνεται χρήσιμο αλλά και λογικό να υπάρχουν στην κατηγορία "Κόλποι της Ελλάδας" σύνδεσμοι τόσο προς τις κατηγορίες που βρίσκονται ακριβώς ένα επίπεδο κάτω (Περιφέρειες), όσο και προς τα απλά λήμματα, εντούτοις θεωρώ ότι δε χρειάζεται να περιέχει συνδέσμους και προς το ενδιάμεσο επίπεδο των Περιφερειακών ενοτήτων. Στις Περιφερειακές Ενότητες μπορούν να "δείχνουν" οι αντίστοιχες Περιφέρειες.

Με αυτό το σκεπτικό, αφαίρεσα όλες τις απευθείας συνδέσεις της κατηγορίας "Κόλποι της Ελλάδας" με τις κατηγορίες σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας. Έτσι, αφενός δε χάνουμε σε συνδεσιμότητα και σε πληροφορία, καθώς όλες οι κατηγορίες και τα λήμματα της ιεραρχίας εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα και αφετέρου η παρούσα κατηγορία-ρίζα είναι πολύ πιο "τακτοποιημένη", κατά την ταπεινή μου άποψη. Επίσης, έτσι γίνεται ακόμα πιο εμφανές ότι η κατηγορία είναι ακόμα πολύ ελλιπής και χρειάζεται εμπλουτισμό με συνδέσμους και προς τα άλλα διοικητικά διαμερίσματα της χώρας μας!

Σημείωση: Αν διαφωνείτε με αυτό το σκεπτικό, μπορείτε φυσικά να επαναφέρετε τους συνδέσμους μεταξύ χώρας και Περιφερειακών ενοτήτων.

Cadm971 (συζήτηση) 16:18, 3 Απριλίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Ενημέρωση: Βάσει του παραπάνω σκεπτικού, ενημέρωσα όλα τα λήμματα περί κόλπων που υπάρχουν στην κατηγορία αυτή. Πεδίο δόξης λαμπρό να προστεθούν νέα!

Cadm971 (συζήτηση) 20:36, 3 Απριλίου 2021 (UTC)[απάντηση]